Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement
 

Andalusië
Aandacht
voor
Sevilla, Cordoba en Granada
in:
Editie 3-2006

In VA editie 3-2006 een interview met Christine Gruwez, gevolgd door een reis naar Sevilla, Cordoba en Granada. Voor de Stichting Brandaan Reizen leidt Gruwez reizen naar onder andere Spanje, Venetië, China en Dublin. Voorbeeld van een recente reis naar Toledo (Spanje), in de moorse tijd de poort van kennis en wijsheid voor het Westen.

Sevilla is de stad die de Amerikaanse reisschrijver James Michener ‘vrouwelijk’ noemde, zoals Barcelona voor hem typisch mannelijk was. Via internet te verkrijgen als e-book of te koop via Amazon.com.

In In 2004 en 2005 reisde theaterkaravaan Cordoba! door Nederland en België. Een serie van twaalf voorstellingen, door zeven theatergezelschappen, geïnspireerd op het leven in de Spaanse stad Cordoba, die rond het jaar 1000 haar eigen Gouden Eeuw beleefde en lag toen flink voor op de rest van Europa. "Kunst, wetenschap, filosofie, geneeskunde, landbouw, en zelfs mode en kookkunst bloeiden als nooit tevoren. Twaalf teksten over onder meer liefde, strijd, vrijheid, slavernij, macht, architectuur.” De voorstellingen zijn niet meer te zien, maar programmabeschrijvingen van de voorstellingen zijn nog wel te vinden op internet.

De kok van Cordoba bijvoorbeeld of Op zoek naar de Zwarte Merel over de begaafde zanger en musicus, die om zijn donkere huid de zwarte merel werd genoemd: de legendarische musicus Ziryab die in de 9e eeuw uit Bagdad naar het westen trok en onder bescherming van de kalief van Cordoba, Abd-al-Rahman II (822-852) een impuls gaf aan het muziekleven in de stad, kledingstijlen introduceerde voor de verschillende jaargetijden; de Andalusiërs liet kennismaken met tandpasta en korte kapsels, en met zijn uit Bagdad meegenomen recepten voor een omwenteling zorgde in de kookkunst. In opdracht van theater De Balie maakte Carel Alphenaar in 2004 een voorstelling rond dit fenomeen.
 
Gedetailleerde informatie van de universiteit van Heidelberg over muqarnbas

Grootheden uit de moorse tijd: Maimonides, (1138–1204); Averroes (1126-1198), ook wel genoemd Ibn Rushd;  Ramon Llull, ook wel Raymond Lully genaamd (1232 – 1315) en Ibn Arabi. Zie ook de Ibn 'Arabi Society in Oxford.  Christine Gruwez in VA 3-2006: “Cordoba draait wat mij betreft heel sterk om Averroes, Ibn-Arabi en Maimonides. Het lijkt dan wel of je deze figuren daar weer vindt. Alsof ze er zijn. Zo’n gevoel kan ik echt krijgen.  Ergens op zo’n reis stuit je op een gegeven moment op hun spoor en meestal zijn dat de mooiste momenten van de reis.”

Frans E.J. Gieles vindt in de oorspronkelijke islam elementen terug van de boeddhistische mystiek en de gnostische wijsheidsleer. “Cruciaal in de gnostiek is de opvatting dat het goddelijke niet ergens ver weg is. In iedere mens is een goddelijke vonk aanwezig als kern van de mens. De kunst is er oog voor en oren naar te hebben.” De bekendste islamitische mysticus en filosoof zou Ibn Arabi zijn, levend van 1165 tot 1240. Gieles: "Ibn Arabi ziet het goddelijke aanwezig in heel de schepping en ook in de mens. De opdracht van de mens is het goddelijke in zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen, te vervolmaken, en zo Het Pad af te leggen dat ons terugvoert naar waar we vandaan komen.” Uit: Frans E.J. Gieles: Gnosis: vrijgekomen kennis die vrij kan maken. In: 'Spiritualiteit, vrijheid en engagement', door Bert Stoop en Titus  Rivas, 2005.

Aardige reisimpressie van Sevilla op de website van Anders Reizen: Een stad om te zien, te horen en te ruiken. En nog een.

Het laatste Moorse koninkrijk Granada stortte aan het eind van de vijftiende eeuw in. Twee maanden later zette Columbus voet aan wal in Amerika. De Middeleeuwen gingen over in de Nieuwe Tijd. De dag dat Columbus in 1492 voet aan wal zette in Amerika, werd wel gebruikt als datering van het begin van de Nieuwe Tijd. Pas de laatste jaren komt de belangstelling op voor de achthonderd jaren voor 1492 waarin joden, christenen en moslims betrekkelijk vreedzaam samenleefden. Een tijdperk dat als kunstzinnig hoogtepunt het Alhambra voortbracht.

Prachtige boek zoektocht naar de moorse wortels van Spanje door Jason Webster: Andalus, Unlocking the secrets of Moorish Spain, 2004. Bijvoorbeeld te koop via Geografische boekhandel Van Wijngaarden. Ned. Vertaling, 2005, uitg. Mouria: Andalus - Het moorse heden en verleden van Spanje. Bijvoorbeeld via de Noord Nederlansche Boekhandel.

In NRC-Handelsblad, 7 oktober 2006, het artikel De herwaardering van Al-Andalus over de hernieuwde belangstelling voor Spanje's moslimverleden. Mooie slotzin over La Giralda, Sevilla's meest gefotografeerde bouwwerk, de toren naast de kathedraal. "De fundamenten van de Giralda zijn Romeins. De toren is gebouwd door de moslims, de klokkentoren door de christenen. Als je de stenen uit een van de lagen wegtrekt, stort het hele bouwwerk in."

Het Centrum voor Islam in Europa (Universiteit Gent) over de Andalusische cultuur tussen 700 en 1500: Van Al-Andalus tot katholiek Spanje.

Reisboek: Hanny Alders: In het Spoor van de Moor. Een reis door het Spanje van de Islam, uitgeverij Conserve.

Herfsteditie 2008:
Lopen naar Jeruzalem:
 Los te bestellen of binnen een abonnement
Een advertentie van GoogleErvin Laszlo
Aandacht
voor
Ervin Laszlo
in:
Editie 3/2004
en
Editie 4/2004

Een paar maanden na het uitgebreide interview dat Vruchtbare Aarde in de zomer van 2004 had Ervin Laszlo (editie 3/2004), was de 72-jarige filosoof en oprichter van de Club van Boedapest even in Nederland voor het geven van twee lezingen. Voor een verslag van deze lezingen zie editie 4/2004.

Laszlo's persoonlijke website Worldshift 2012. Voor een overzicht van alle beschikbare Engelstalige boeken van Ervin Laszlo, zie bijvoorbeeld Amazon.com. Veel van Laszlo's boeken zijn in het Nederlands vertaald door uitgeverij Ankh-Hermes en rechtstreeks via de website van de uitgeverij te bestellen. Op PhysLink.com een kort Engelstalig artikel van Laszlo plus een biografie. Een mini-interview uit 2004 verscheen in het dagblad Trouw. En dan natuurlijk het interview door Juriaan Kamp uit Ode nummer 67. Een Engelstalig interview naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Macroshift 2001 - 2010 werd afgenomen door Barbara Vogl. Verder: een interview uit 2004 van het Amerikaanse tijdschrift What is Enlightenment? magazine en een interview uit 2000 door Sesh Velamoor van de Foundation for the Future ().

De website van de Club of Budapest is hier te vinden. 

Voor informatie over de Rubik-puzzel (die Laszlo aanhaalt in zijn nieuwste boek Cosmic Vision - Kosmische Visie) zie The Great Idea Finder of de site van Jasmine Lee of de officiele Rubik-website.

Een video-interview met Ervin Laszlo over zijn boek You Can Change the World op de website van Big Picture TV (4 min). Twee uitgebreide tv-interviews door TVWorldwide.

Een tv-interview met Laszlo in het IKON-programma Alziend Oog van 31 december 2006 (herhaald op 28 januari 2007). Hier te zien. 


Voorjaarseditie 2008:
Het Etruskisch labyrint:
De holle wegen van Toscane. Los te bestellen of binnen een abonnementStefan Jarl
Aandacht
voor
Stefan Jarl
en
Arne Sucksdorff in:
Editie 1-2002

In Vruchtbare Aarde 1/2002 een interview met de Zweedse regisseur Stefan Jarl naar aanleiding van de documentaire Skönheten skall rädda världen (Schoonheid zal de wereld redden, 2001) die hij maakte over zijn filmische leermeester Arne Sucksdorff (1917-2001).

Films van Stefan Jarl onder andere: Gästgivargår’n (Der Landgasthof/The Country Inn, 2001), Jag år din Krigare (Nature's Warrior, 1997), Samernas land/Sameätnam (Land der Samen, Land of the Lapps, 1994),  Naturens hämnd (Die Rache der Natur, Nature’s Revenge, 1983). Compleet overzicht van alle films van Jarl in de database van het Zweeds Filminstituut.

Op 5 december 2004 vertoonde De Balie Jarls film Hotet-Uhkkádus uit 1986 (gefilmd in Lapland), vooraf gegaan door een indrukwekkende inleiding van Lucas Reijnders. "Stefan Jarl stelt belangrijke kwesties aan de orde, zoals het onbedoelde effect van productie en consumptie op grote afstand. Dit soort lange afstandseffecten is in toenemende mate gewoon." En: "Hotet biedt een metafoor voor een aanmerkelijk deel van het moderne leven."

Jarls recentste film is de documentaire Terrorister, gemaakt samen met Lukas Moodysson (Together, Ilja 4-ever), waarin wordt teruggekeken op de rellen tijdens de Eurotop in Göteborg in 2001, die demonstranten de kans bood hun lezing van de gebeurtenissen te geven. Een kort interview met Jarl in het tijdschrift Ode. De Volkskrant op 28-2-2004: "We wilden onze positie van filmmaker gebruiken om discussies op gang te brengen." De film kon vanwege rechtenkwesties buiten Zweden niet worden vertoond. Jarl gaf alleen toestemming voor gratis vertoningen in het kader van een steuncampagne voor actievoerder Maarten Blok, die op 1 september 2004 werd uitgeleverd aan de Zweedse autoriteiten en op 24 septmber werd vrijgesproken.

Verslag van een masterclass van Stefan Jarl op de 46e Nordische Filmtage Lübeck, november 2004. Uitvoerige biografische beschrijving van Jarl door Jerry White, universiteit van Alberta, Canada. Diepgravende scriptie () van een student van Zweedse filmakademie (Zweeds).

Stefan Jarl was juni 2005 de hoofdgast van het Green Screen Environmental Film Festival, gekoppeld aan de United Nations World Environment Day 2005, met vertoningen van twee van zijn films.

Een kort overzicht van de Zweedse film, met onder andere Stefan Jarl en Arne Sucksdorff.

Films van Arne Sucksdorff op IMDb en het Zweeds Filminstituut (Zweeds). Bekend als Zweeds natuurfilmer, vooral vanwege zijn in Rio de Janeiro geschoten film Mitt Hemm är Copacabana (1965). Geniet nog altijd een grote reputatie in Brazilie. Zie bijvoorbeeld de website van de Braziliaanse journalist Silvestre Gorgulho (Portugees), en zijn interview met Sucksdorff (Portugees). Verder de Braziliaanse cinema-site Revista de Cinema (Portugees).

The New York Times over Arne Sucksdorff en diens films Det Stora Äventyret (The Great Adventure) en Mitt Hem Ar Copacabana (My Home is Copacabana).

Filmposter van The Great Adventure (1953), wel aangeduid als "de mooiste natuurfilm ooit gemaakt". Op video nog te bestellen bij Facets Multimedia.
 

Wintereditie 2006:
Een interview met de Duitse filmregisseur Edgar Reitz over zijn Heimat-reeks, een wereld van ongekende filmische schoonheid. Los te bestellen of binnen een abonnement

Wintereditie 2005:
Interview met de 78-jarige Albert Maysles, bekend geworden door films over Christo, Leonard Bernstein, Jessye Norman, Horowitz, The Beatles en de Dalai Lama. Los te bestellen of binnen een abonnementGreen Screen
Aandacht
voor
IDFA 2005
(Green Screen) in:
Editie 4-2005
Waarom is strooizout meer waard dan graan?
Hoe kan het dat dagelijks 100.000 mensen omkomen van de honger  terwijl wereldwijd genoeg voedsel wordt geproduceerd voor 12 miljard mensen?
Hoe komt het dat in Wenen iedere dag evenveel vers brood wordt  weggegooid als dat er in de tweede stad van het land wordt  geconsumeerd?

WE FEED  THE WORLD
Een film van Erwin  Wagenhofer. Met 200.000  bezoekers in Duitsland en 160.000 in Oostenrijk de meest succesvolle  Oostenrijkse documentaire ooit. Vanaf 9  november 2006 te zien in de filmtheaters
John Peterson was eind september 2007 de speciale gast op een serie van vier proef- en genietsymposia in Leeuwarden, Geldermalsen, Amsterdam en Leuven, georganiseerd door Jan Diek van Mansvelt

In editie 4-2005 aandacht voor het Green Screen programma van IDFA 2005: zeventien films die de oplopende spanningen belichten tussen de mens en zijn leefomgeving, "die afwisselend uitgebuit en gekoesterd wordt." 

In een aantal van deze docu's staat het oudste verbond centraal dat de mens en de aarde hebben centraal: de landbouw. Documentaires als Our Daily Bread (Nikolaus Geyrhalter), We Feed the World (Erwin Wagenhofer), Profils Paysans: le quotidien (Raymond Depardon) en de met de Sundance-Publieksprijs bekroonde The Real Dirt on Farmer John (Taggart Siegel) stellen de opmars van moderne productiemethoden in de landbouw aan de kaak.

Our Daily Bread: Gedurende twee jaar richtte de Oostenrijker Nikolaus Geyrhalter zijn camera op de Europese voedselindustrie. Zonder commentaar of muziek passeren de verschillende productieprocessen de revue: van de mechanische pluk van olijven tot het handmatig sorteren van varkensingewanden. Geyrhalter oordeelt niet, hij laat enkel zien wat vooraf gaat aan het moment dat ‘ons dagelijks brood’ op het bord ligt. Tijdens het IDFA 2005 bekroond met de Speciale Juryprijs. Vanaf 4 januari 2007 in Amsterdam (Filmmuseum), Den Haag (Filmhuis Den Haag), Haarlem (Filmschuur), Nijmegen (Lux), Rotterdam (Lantaren/venster), Utrecht (’t Hoogt). Voorpremière op maandag 11 december in aanwezigheid van regisseur Nikolaus Geyrhalter (ovb) in het Filmmuseum.

Veel informatie over de film, met tal van doorverwijzingen, op de site van VPRO, naar aanleiding van de wens van Zomergast Ad Verbrugge om een fragment uit Our Daily Bread te laten zien op 27 augustus 2006.

Een interview met Erwin Wagenhofer, regisseur van We Feed The World. Een film van Erwin  Wagenhofer. Met 200.000  bezoekers in Duitsland en 160.000 in Oostenrijk de meest succesvolle  Oostenrijkse documentaire ooit. Vanaf 9 november 2006 te zien in de filmtheaters.

Hoofdpersoon in de recente IDFA-documentaire The Real Dirt on Farmer John is de Amerikaanse biologische boer John Peterson. De film beschrijft zijn start, ondergang en wederopstanding als boer.  Net als vele andere Amerikaanse boeren gaat hij failliet in de jaren tachtig. Maar ook als biologische boer zal hij het niet redden. Tot 1.250 consumenten hem te hulp schieten. Het bedrijfsgebonden Groentenabonnement staat in de VS bekend als Subscription Farming of Community Supported Agriculture, of, afgekort, als CSA, met landelijk gezien inmiddels een miljoen afnemers. Op de website van Petersons bedrijf Angelic Organics wordt het principe tot in detail uitgelegd.

Zeer uitvoerige uitleg is te vinden op de site van The Biodynamic Farming & Gardening Association. Het Amerikaanse Eko-tijdschrift Acres U.S.A. publiceerde in  juni 1997 een interview met de Amerikaanse boer Steve Moore over zijn ervaringen met CSA. Het onderwerp kwam ook uitgebreid aan bod in het interview dat VA in 2003 had met de Amerikaanse hoogleraar kwantumfysica, Arthur Zajonc, zelf een enthousiast CSA-klant.

CSA zou zijn wortels meer dan dertig jaar geleden in Japan hebben, waar een groep vrouwen het initiatief nam tot het leggen van contacten tussen consumenten en locale  ondernemers. Meer informatie op de website van NGO Journey to Forever.

Een schat aan links over het onderwerp is te vinden via de internet zoekmachines.

Ook in Guatamala is het fenomeen doorgedrongen, aldus een bericht op een internetdagboek. "Laurent en Sandra laten in Guatamala Stad biologische groentenpaketten vanuit de bergen overkomen om de strijd tegen pesticiden en het belang van kleine landbouw te promoten in de stad. Er zijn al 30 families met een groentenabonnement."

In Nederland en Belgie zijn er twee soorten groentenabonnementen (zie bijvoorbeeld Google): de bedrijfsgebonden abonnementen en de abonnementen die via de groothandel lopen. Odin bijvoorbeeld werkt met een vaste groep producenten.

Moderne varianten: adopteer een appelboom en adopteer een kip.

Meer biologische landbouw via Startkabel biologisch.
Meer links: Voeding Startpagina. En: Smaak op zijn best.

Voorjaarseditie 2006:
Rembrandt en de biologische landbouw. Alles over de kwaliteit van biologische levensmiddelen.Los te bestellen of binnen een abonnementKees Brusse
Interview
met
Kees Brusse
 in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.

Het Filmmuseum Amsterdam heeft vrijwel alle lange speelfilms van en met Kees Brusse gerestaureerd. Voorjaar 2005 wijdde het Filmmuseum een retrospectief aan diens oevre, ter gelegenheid van diens 80e verjaardag. In het informatiecentrum zijn alle dag- en weekbladartikelen te vinden die sinds de jaren vijftig over hem zijn verschenen; de meer recente artikelen ook digitaal.

Uitputtend overzicht van Kees Brusse als acteur, hoorspelspeler, scenarioschrijver en regisseur op de website van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, één van de grootste audiovisuele archieven van Europa. Opmerkelijk: tot de belangrijkste producties van Brusse rekent Beeld en Geluid behalve “Maigret”, “Mensen zoals jij en ik” ook Brusses laatste in eigen beheer gemaakte film “Vader is zo stil de laatste tijd”.

Op zondag 13 februari 2005 was de AVRO Close Up documentaire gewijd aan acteur en regisseur Kees Brusse. Aan de hand van oude film- en videofragmenten werd in aanwezigheid van Brusse teruggekeken op zijn leven.

Het radio-interview van Gerda den Hollander met Kees Brusse dat de Wereldomroep uitzond op 21 februari 2005 is hier nog te beluisteren. Interview van Kees Colenbrander met Brusse op diens repoddersite. In het archief van het actualiteitenprogramma 2 Vandaag is de Brusse-uitzending van 16 februari 2005 nog te bekijken. Het Volkskrant-interview van Ronald Ockhuysen op 17-02-2005 is na te lezen op cinema.nl.

Een citaat van Kees Brusse (75) in De drie woorden door Jan Fillekers en Henk van der Horst, NCRV-Gids 40-2001.

Op dvd verkrijgbare films van en/of met Brusse: Merijntje Gijzen's jeugd, 1936, regie: Kurt Gerron; Ciske de rat, 1955, regie: Wolfgang Staudte; Kleren maken de man, 1957, regie: Georg Jacoby. Op dvd verkrijgbare tv-series: Mensen zoals jij en ik, 1981-1985,3x120 minuten. Zie verder de overzichtspagina.

Tussen 1952 en 1958 zat eenmaal in de veertien dagen op maandagavond bijna heel Nederland voor de radio te luisteren naar de lotgevallen van de Familie Doorsnee. Een programma geschreven door Annie M.G. Schmidt. De eerste uitzending vond plaats op 13 oktober 1952 en de laatste op 21 april 1958. Brusse had de rol van zoon Rob.

Jeugdsentiment: Wie van de drie, in 1963 voor het eerst uitgezonden door de AVRO. Of de Nederlandse serie korte televisiespelen Mensen Zoals Jij En Ik die de AVRO uitzond van 1981 tot en met 1985 (op dvd o.a. te bestellen bij Bol.com).

Besprekingen van tal van Brusse-films op Hollands film glorie, de liefhebber-site van een grote Nederlandse film-liefhebber. Verder een bespreking van Mensen van Morgen uit 1964 op Movie2Movie.nl.

Een mail toegestuurd krijgen als een film van Kees Brusse op de Nederlandse televisie komt? Ga naar cinema.nl.

Achtergrondinformatie bij de eenalaatste film van Brusse (Een bijzondere tocht, 2000) over de schipbreuk van het VOC-schip van Abraham Leeman voor de kust van West-Australië: Project Gutenberg of Australia. Nadere info over de reis van VOC-schipper Abraham Leeman.

Henk van der Horst (Farce Majeur) ziet in Brusses meest recente film (2002) Vader is zo stil de laatste tijd "een tot nu toe nog niet eerder vertoond indrukwekkend beeld van het ouder worden." De video en dvd zijn te bestellen via de Kees Brusse Stichting. Voor besteladres klik hier.

Ouderen zijn niet alleen een steeds groter wordende groep in de samenleving, ze blijven ook steeds langer actief deel uitmaken van die samenleving. Een overzicht van literatuur over alle aspecten van het ouder op de website van de gezamenlijke openbare bibliotheken in Nederland.

Belangenbehartiging voor 50-plussers bij landelijke, provinciale en lokale overheden en instanties: ANBO.

Een tijdschrift over ouder worden en maatschappij: Geron. Zie hier bijvoorbeeld de inhoud van editie 3-2004 met o.a. een bijdrage van Willem van Spronsen over "Ongewoon oud worden, ervaringen bij kunstenaars en wetenschappers".

De bijdrage van Agnes Kant aan het Kamerdebat over ouderenzorg: “Dit ouderenbeleid is schoffering van een generatie”, februari 2005. De oproep Respect voor ouderen NU Jan Marijnissen en Agnes Kant.Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?Maak hier uw keuze 

Een advertentie van GoogleJoop Schaminée
Aandacht
voor
Joop Schaminée
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/2005

In aansluiting op het interview met Victor Westhoff in editie 4/1998 verscheen in Vruchtbare Aarde editie 3/2000 een interview met een van zijn "leerlingen": Matthijs Schouten (nu: bijzonder hoogleraar Ecologie van het Natuurherstel). In editie 2/2005 gevolgd door een interview met een andere "leerling": Joop Schaminée (nu: hoogleraar Plantensociologie).

Aanleiding: een aansprekend interview met Joop Schaminée in het radioprogramma Vroege Vogels op 26 december 2004 (eerste item van de uitzending). Gevolgd door een tweede interview in Vroege Vogels op 29 mei 2005 (Thema van gesprek vlak voor het referendum: Hoe belangrijk is Europa voor de natuur?). Ook deze uitzending is nog altijd te beluisteren, dit keer op ongeveer 1.37 min. Memorabele uitspraak van Schaminée die ochtend (welke Ivo de Wijs een moment vrolijk van de wijs bracht): "Ik denk dat ze over honderd jaar lachen over de tijd waarin we nu leven. Weet je papa, ze gooiden gif over het land. En weet je wat ze daarna deden? Daarna aten ze alles op."

Interview van Joop Schaminée in Boomblad oktober 2003 (pdf), over Europese natuur in Nederland: "Van de 198 bijzondere ecosystemen in Europa komen er maar liefst 51 voor in Nederland.  Dat is heel veel, zeker als je bedenkt dat er in bijvoorbeeld heel Groot-Brittannië maar 60 voorkomen. Nederland bevat dus een kwart van alle Europese habitattypen en in vergelijking met de rest van Europa is onze natuur dan ook ongekend divers."

Plantensocioloog Joop Schaminée is nauw betrokken geweest bij de selectie van de Natura 2000 gebieden, een Europees netwerk van 15.000 beschermde natuurgebieden. Voor informatie over de 161 Nederlandse gebieden, zie bijvoorbeeld het ministerie van LNV.Zomereditie 2009:
De Verloren Tuinen van Khajuraho. Los te bestellen of binnen een abonnementMarten Toonder
Aandacht
voor
Marten Toonder in:

In Vruchtbare Aarde is Marten Toonder tweemaal uitgebreid geïnterviewd. Behalve in editie 5/2001 (zie cover hiernaast) ook in editie 3/2003. Een verkorte weergave van het interview uit 2001 is elders op deze website na te lezen. Toonder was ook een van de inspiratiebronnen voor een Ierland Special eind 2004.

Marten Toonder is 27 juli in zijn slaap overleden. Hij is 93 jaar oud geworden. Artikel in De Telegraaf. Indrukwekkend artikel van Aleid Truijens in De Volkskrant (bijlage Voorkant) van 27 juli: "De hele westerse wereld is samengebald in het stadje Rommeldam."

Een bespreking van Marten Toonders autobiografie door Ger Tillekens: Marten Toonder en de tijdgeest (oorspronkelijk gepubliceerd in het Stripschrift, 2000, 32, 7, 14-19).

NRC-Handelsblad plaatste in 1998 voor de laatste maal een Bommelstrip. Een herhaling van de in 1986 door Toonder stopgezette serie dagstrips. In de wekelijkse themabijlage Profiel nam de NRC op 2 april 1998 waardig afscheid van een Heer van Stand. Zie ook: dossier Marten Toonder in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Veel aandacht voor Marten Toonder in de Nederlandse Stripgeschiedenis van stripantiquariaat Lambiek. En een bibliografie van Toonder op SchrijversNet.

Een aantal van de karakters uit de Bommelstrips (waarvan Toonder altijd zei dat het stukjes van hemzelf waren) op een rij.
TELEVISIE
Een televisie-interview met Marten Toonder in het televisieprogramma Netwerk, op 24 oktober 2004, 20.15u , is hier nog te zien. Toonder vertelt hoe het is om oud te worden en blikt terug op zijn leven.

NOVA-verslaggever Tonko Dop was een van de laatsten die Marten Toonder interviewde - in 2004 (Video: 7 min).

Van oudere datum: het interview van Adriaan van Dis uit 1992 en dat van Wim Kayzer uit 2002 ("Voetnoten uit een voorlopig testament"). Wim Kayzer vroeg liedjesschrijver en dichter Willem Wilmink, choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig en tekenaar-verteller Marten Toonder een voorlopig testament op te maken. "Een testament over de liefde, het lijden, de maatschappij waarin ze oud werden, hun werk, hun dromen, de dood en God." Beide uitzendingen zijn niet op internet te vinden. Er wordt naar verwezen op verschillende weblogs, zoals die van Flora van Stek (28 juli) en Elisa.

In 2004 werd Toonder nog voorgesteld als een aantrekkelijke keuze voor het VPRO-programma Zomergasten 2005.
RADIO
Toine Moerbeek praat in 2002 met de dan 90-jarige Marten Toonder, over zijn twee favoriete creaties. Volgens de programmamakers: de dwergen Pé Pastinakel en Kwetal. Titel: De tuinman en de ingenieur van de natuur. Radiofragment uit De Avonden, 13 sep 2002 (32,5 min).

Presentator Ger Jochems maakt zich vrijdag 12 juli 2002 op om voor de vijfde dag in successie onvoorbereid in gesprek te gaan met hem nog onbekende gasten. "Groot is de verrassing als na elven de inmiddels hoogbejaarde Maarten Toonder de kamer binnenschrijdt." Toonder in het VPRO-radioprogramma Madiwodo over de dood van zijn geliefden, het afscheid van Ierland en Tom Poes.
TIJDSCHRIFTEN
Interview dat Maud Kips in 2000 had met de toen 88-jarige Toonder in diens huis in Ierland: De achterkant van het leven, verschenen in Motief nr. 36.

Interview van Frits van der Waa voor De Groene Amsterdammer van 8 november 1995: Plotselinge kortsluiting.
THEATER
Op 26 december 2005, tweede kerstdag, in de Theaterfabriek in Amsterdam is de première van de Trullenhoedster naar Marten Toonder, die het verhaal De Trullenhoedster uitkoos om het door Opus One te laten bewerken tot een markante musical voor alle leeftijden. Toonder publiceerde het verhaal De Trullenhoedster in 1966: door middel van zang, muziek, dans en mime wordt het verhaal verteld over de ontdekking van een geheimzinnig poortje, die tot vreemde gebeurtenissen in Rommeldam leidt.
FOTO'S
Serie foto's van Marten Toonder gemaakt door portretfotograaf Fjodor Buis in mei 1999, in het oosten van Ierland. Op een aantal beelden is Toonder naturel gefotografeerd. Andere beelden zijn gemanipuleerd "om de sfeer van Toonders tekeningen in de foto's te benadrukken".Herfsteditie 2004:
Een gesprek met Ervin Laszlo over informatievelden, pianomuziek en de heuvels van Toscane. Los te bestellen of binnen een abonnement
Een advertentie van GoogleThe Year Zero
Aandacht
voor
Wiek Lenssen
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 1/2002

De film The Year Zero, 85 minuten; kleur; PAL; Nederlands/Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, is hier op DVD verkrijgbaar voor 28,50 euro (inclusief verzendkosten).

In 2003 kwam ook een boekversie uit. In De Maya-profetieën vertelt regisseur Wiek Lenssen het verhaal achter de film, 384 pp., € 19,75. ISBN 90-75636-45-8.

De eigen website van de filmmaker met al zijn documentaires op een rij.

Via Google is nogal wat informatie over de film te vinden plus eventuele lezingen die Lenssen over het onderwerp gehouden heeft. Bij wijze van voorbeeld de volgende bespreking.

Op 8 juni 2006 is tijdens het 17de Beeld voor Beeld festival in het KIT Tropentheater Amsterdam Lenssens nieuwste Unesco-docu in première gegaan: Het Goud van Pidlisan.

In opdracht van Unesco vertrok Wiek Lenssen begin februari 2006 naar de Igorot bergstammen in het noorden van de Filippijnen. Zijn opdracht: de Igorot de fijne kneepjes van het filmvak leren. Zijn twee jonge zonen van 8 en 11 jaar doen verslag in een interactief video-dagboek.

Kristal


Werelderfgoed
van
kristal
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2006

Sinds het eind van de 19e eeuw wordt er gediscussieerd over de ouderdom van een aantal voorwerpen van kristal: kristallen schedels. De vraag wie ze heeft gemaakt blijft de gemoederen bezig houden. Volgens Britse onderzoekers misten de Azteken en de Maya’s het benodigde gereedschap om dit voor elkaar te krijgen. Whatever you think of it, it's a fantastic object, maar Ian Freestone van de University of Wales denkt voor wat betreft het exemplaar dat het British Museum sinds 1898 in bezit heeft eerder aan de 19e eeuw. De raadsels rond de origine van de meest bijzondere authentieke kristallen schedels zijn daarmee niet opgelost.

In Wikipedia een overzicht van het voorkomen van kristallen schedels in fictie.

In 2001 dook een tot dusver onbekend exemplaar op, Synergy geheten. In VA 3-2006 een interview met Sherry Whitfield die vertelt over de merkwaardige wijze waarop deze kristallen schedel in haar bezit kwam.

Informatie op de website van Arthur van Steen en heel veel informatie op de website van Sherry Whitfield.

Driedaagse conferentie/festival van 13 tot 15 oktober 2006 in 't Klooster van Rilland, Zeeland, Nederland. Met een grote collectie kristallen schedels. Onder de sprekers ook Sherry Whitfield.

Enige algemene uitleg over kristal en kwarts. En: doe een experiment met behulp van wat zout of suiker en een pan met water.

Arthur van Steen werd eerder in VA geinterviewd in VA's Chartres- labyrintennummer 4-2003. Een deel van het interview is elders op deze website te vinden.

Wintereditie 2003:
Chartres en het raadsel van het labyrint. Plus een interview met Arthur van Steen.
Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen

Een advertentie van Google