VA

nr. 1-2008

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel films
Abonnement met vier topinterviews als geschenk
Los nummer bestellen Contact

Inspirerende films

BioThee

Dit nummer als welkomstgeschenk

Etruskisch labyrint


image

Haar Italiaanse reis begon met de ontdekking van meerminnen op de muren van Toscaanse kerken. Een spirituele zoektocht die Selma Sevenhuijsen zal voeren door de holle wegen rond de ‘heilige navel’ van een oude godinnencultuur. In dat Etruskische labyrint stuit zij op de sporen van een twaalfvoudig landschap; met het meer van Bolsena, of liever gezegd de piramidevormige berg op het eiland Isola Bisentina, als het krachtcentrum. En jawel, de oude energieën uit de Etruskische tijd zijn ook in het huidige Toscaanse landschap nog volop voelbaar.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.Voor links over labyrinten, doolhoven en Chartres, klik hier
Website van Selma Sevenhuijsen.
Vanaf herfsteditie 3-2008 zal Selma Sevenhuijsen een column in VA gaan bijhouden
Een link naar A3 Boeken.


Het lopen van een labyrint

Hoeveel bezoekers van de biologische boerenmarkt in de Amsterdamse Jordaan weten dat onder hun voeten een heus labyrint is aangebracht? Loopbaanbegeleider Henk Coppens vertelt over zijn ervaringen met het lopen van een labyrint en over zijn liefde voor Chartres. En Bas van Woelderen legt uit waarom hij voor zijn huis in Portugal een aquariuslabyrint heeft aangelegd met twee in-/uitgangen. Kortom: een hernieuwde kennismaking met de wonderlijke symboolkracht van het labyrint.Onze eerste labyrinten-editie uit 2003
Voor links over labyrinten, doolhoven en Chartres, klik hier.
Nadere info Aquarius labyrint
Knipoog van een bejaarde

Een parel in de kast: het boek dat de Roermondse oud-pastor Hein Thijssen als 80-jarige schreef over de stilte die hij pas op hoge leeftijd vond (Leeg en bevrijd). Op het station van Roermond een eerste ontmoeting met de nu 85-jarige oud-pastor die vertelt over de ontdekking van zijn leven – die zo vanzelfsprekend en natuurlijk is dat geen krant erover schrijft.

Boeken van Hein Thijssen verschenen bij Uitgeverij SWP.

Een beelddenker denkt alle kanten op

Wie wat bewaart, heeft wat. Daarom wist Ruurd Walrecht jarenlang de energie op te brengen om honderden met uitsterven bedreigde groenten voor het nageslacht te behouden. In een uniek interview vertelt Walrecht over zijn intuïtieve verhouding tot het plantenrijk, de frustrerende onmacht van een beelddenker om met getallen om te gaan, zijn nieuwe leven in Zweden en de ontwikkeling van groenten met belangrijke, nieuwe eigenschappen. “Ik blijf maar het idee houden dat de toekomstige mens veel meer antioxidanten nodig zal hebben.”


Nadere info over de film Eeuwige Moes, die op 29 mei op Nederland 2 is uitgezonden.
Mandala’s aan het firmament


De Haarlemse arts H.C. Moolenburgh over de wonderlijke structuren die blijken te ontstaan als op een computerscherm twee hemellichamen periodiek met elkaar worden verbonden. De schoonheid is inderdaad wonderbaarlijk, als je bedenkt dat deze mandala’s niet meer nodig hebben dan de lijntjes tussen twee planeten aan het firmament.
Nadere info over de beelden bij Keplerstern Verlag.


In VA editie 1-2007 een groot interview met H.C. Moolenburgh. Sinds 2007 is hij als columnist aan Vruchtbare Aarde verbonden.

De vogel Phoenix en Die Zauberflöte


In de toneelstukken van Shakespeare, Mozarts Don Giovanni, Beethovens Fidelio, Wagners Der fliegende Holländer, Meistersinger en Parsifal, Puccini’s Turandot en Die Frau ohne Schatten bezwijken de hoofdpersonen uiteindelijk aan dat wat ze het minste vrezen: liefde, onschuld, idealisme, innerlijke adel, vrouwelijke kracht, vergeving en verzoening. Eerste van een serie columns van oud-theaterdirecteur Maarten Zweers. Opera’s van Mozart, Wagner of Richard Strauss, maar ook de toneelstukken van Shakespeare en de symfonieën van Beethoven en Bruckner blijken een rijke symbolische laag te bevattten die teruggrijpt op mythen, legenden en oude wijsheid.

Links en nadere informatie, klik hier

In VA editie 4-2006 een interview met Maarten Zweers en in 2-2013 opnieuw een interview; nu, over de transformatie van onze tijd


   Verder lezen?  Bestel 1-2008 los Bestel 1-2008 binnen een abonnement Geef geschenkabo van een jaarDit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 4-2007
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer