VA

nr. 1-2007

VA-editie 1-2007
Home Nieuwste editie Abonnement met vier topinterviews als geschenk
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten

Inspirerende films
Zelfherstellend vermogen


“Als je het terrein schoonmaakt en van de juiste hulpstoffen voorziet, merk je tot je verbazing hoe enorm het zelfherstellend vermogen van ons lichaam is, dan wordt geneeskunde ook weer echt leuk.” Een ontmoeting met H.C. Moolenburgh, huisarts in Haarlem. Een gesprek over de terreingeneeskunde die hij meer dan vijftig jaar lang heeft beoefend, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Een vraag- en antwoordspel rond uiteenlopende onderwerpen als fluor en tandpasta, ionisatoren, vermoeidheid, de behandeling van kanker, wonderen, engelen en toevalservaringen. “Het merendeel van je patiënten biedt je als huisarts iets aan waar je niet voor geleerd hebt en waar je op het eerste gezicht geen kant mee op kunt.” Lees hier een ingekorte versie van het interview.  Verder lezen?  Bestel 1-2007 los Ontvang 1-2007 gratis binnen een abonnement 2e Moolenburgh interview 2016
Fluor & umts

In 2002 baarde de Belgische minister van Volksgezondheid opzien met de aankondiging dat fluortabletten in België verboden zouden gaan worden. Argument: potentiële aantasting van het zenuwstelsel. De discussie die daarop losbarstte tussen voor- en tegenstanders roept de strijd in herinnering die de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh en anderen in de jaren zeventig voerden tegen de fluoridering van het Nederlandse drinkwater. Wonderlijk hoe actueel zo’n onderwerp kan blijven. Wonderlijk hoe groot de overeenkomst is met de huidige discussie rond de umts-masten.  Verder lezen?  Bestel 1-2007 los Ontvang 1-2007 gratis binnen een abonnement Meer info over dit onderwerp


Inspirerende films & cd's

Hoeveel keren beleeft de tv-presentator in de film Groundhog Day de 2e februari eigenlijk opnieuw? Tijdens een boeddhistisch congres in San Franciso dacht een liefhebber van de film dat het dertig keer geweest moet zijn. Anderen hielden het op honderden, zo niet duizenden dagen. Lang genoeg in ieder geval om de hoofdpersoon in staat te stellen zich vrij te maken van een aantal ingesleten patronen in zijn eigen leven. Groundhog Day behoort volgens filmhistorici tot de veellagige topfilms die de kijker op verschillende niveaus aanspreken. De eerste in een serie VA-filmtips.

Op de muziekpagina’s aandacht voor de fluitspelende tuinman van de Franse componist, architect, filosoof en fotograaf Charles Koechlin. Een interview met fluitist Leendert de Jonge over de betovering die uitgaat van deze muziek. 


Links over Groundhog Day, klik hier
.
 
  Verder lezen?  Bestel 1-2007 los Ontvang 1-2007 gratis binnen een abonnement 2e Moolenburgh interview 2016

Gevleugelde Pharao

Sommige boeken blijven een mens een leven lang bij. Een dierbaar kleinood: de Gevleugelde Pharao uit 1937 – het levensverhaal van een Egyptische prinses uit de eerste dynastie van de Egyptische farao’s die in haar volwassen leven, tegelijk met haar broer, farao zal worden en over Egypte zal regeren. Door haar ogen blikt de lezer rond in de oude Egyptische cultuur aan de Nijl, drieduizend jaar voor Christus. “Haar kindertijd doet je het droge zand van Egypte voelen, de tuinen van het paleis en de training die ze moet doorlopen om haar toekomstige taak als farao te kunnen vervullen.” Een hernieuwde kennismaking met dit wonderlijk inspirerende boek. 


Links, klik hierDit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

Editie 4-2006
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
Editie 2-2007