Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement
 

Edgar Reitz
Edgar Reitz'
Heimat
in:
Editie 4-2006

In VA editie 4-2006 de publicatie van een interview met Edgar Reitz naar aanleiding van de afronding van zijn 25-jarige Heimat-project (zo schreven we in 2006).

Maar de inmiddels 81-jarige meesterfilmer presenteerde in 2013 toch nog een nieuwste film: Die Andere Heimat. De Nederlandse premiere vond plaats in het Eye theater in Amsterdam, februari 2014. Daarop volgde een nieuw, tweede interview van Vruchtbare Aarde. Zie editie 1-2014.

Op het Filmfestival van Venetië presenteerde Reitz het definitieve sluitstuk van de reeks: Heimat-Fragmente - DIE FRAUEN (HEIMAT 4).

De inhoud van Heimat 1, 2 en 3 heel in het kort op Wikpedia. Iets minder kort in de NRC.
De inhoud van Heimat (Duitse tekst), Heimat 2 (Duitse tekst) en Heimat 3 (Engelse en Duitse tekst).

Een mooi filosofisch interview met Edgar Reitz in Die Zeit. Enige jaren voor de kredietcrisis zegt hij: "Von heute aus können wir nur sagen, dass es vorbei ist, dass überall ein Mangel empfunden wird, nicht nur Geldmangel, sondern auch ein Sinnmangel. Da ist ein unmerklicher Verlust eingetreten, nicht nur im Individuellen, auch in der Politik. Und wenn wir den Blick über die Grenzen richten, sehen wir, dass es überall so gelaufen ist. Ganz Europa klagt über dieselben Verluste.Offensichtlich haben wir einen Fehler gemacht, nämlich zu meinen, dass der Markt alles regelt. Was Vermögen, was Arbeit heißt, ist nicht mehr an Orte gebunden und hinterlässt die Menschen ratlos. Wir sind ja als Menschen nicht wirklich mobil, wir bleiben an unsere Körper und unsere Geschichte gebunden, und unsere Sinne suchen Halt in der Welt an den vertrauten Orten. Aber das Lebensglück hat sich entmaterialisiert. Unsere Sinnlichkeit ist orientierungslos geworden."

De officiele Heimat-3-website met onder andere een lang interview met Reitz.
Een gloednieuwe Duitse fan-website rond het Heimat-project.

De belangrijkste informatiebron voor Heimat 1, 2 en 3 blijft de indrukwekkende site die de Duitse Heimat-fan Thomas Hönemann al vijf jaar bijhoudt.

Op internet heeft zich de afgelopen jaren rond Heimat een hele gemeenschap van bewonderaars gevormd, met een eigen discussieforum. Spil: de website die de Nederlander Reinder Rustema opzette rond Die Zweite Heimat en Heimat. Interessant: een overzicht van de interviews met Edgar Reitz. En het "laatste nieuws" rond de Heimat-cyclus. En Heimat in de Nederlandse pers.

In de aanloop naar Heimat 3 organiseerden Reinder Rustema en andere Heimat-fans in 2003 en 2004 een introductie per aflevering en een maildiscussie volgens een van te voren afgesproken 2-wekelijks ritme. Zeer aanbevelenswaard voor iedereen die de DVD's nog eens op eigen houtje wil gaan bekijken.

Een schat aan informatie, interviews, achtergrondinformatie en links biedt BBC4 naar aanleiding van de uitzendingen op de Britse televisie in 2005. Mooie Heimat-website van de Duitse televisie.

Het VPRO-tv-programma R.A.M stond 19 december 2004 geheel in het teken van Heimat: Arnon Grunberg praatte uitgebreid met Edgar Reitz over zijn levenswerk (video). Andere Nederlandse interviews met Edgar Reitz op cinema.nl naar aanleiding van het verschijnen van Heimat 3 in 2004.

De complete draaiboeken van Heimat 1en Die Zweite Heimat. Zie bijvoorbeeld: de prachtige opening van de 5e aflevering van Heimat 2, getiteld: Das Spiel met der Freiheit. De Heimat-stamboom van de verschillende personages.

Interview met Reitz in SZ Magazin van 17.9.2004. Engelse vertaling van een interview uit 1999 in het Noorse tijdschrift Samtiden, no. 2-3 2000. Speciale aandacht verdient het tv-interview dat Frank Wiering had met Reitz, in licht ingekorte vorm opgenomen in VA 4-2000.

Groots opgezet project van twee Italiaanse scholieren in de Noord-Italiaanse stad Como die eerst hun klas, vervolgens hun hele school mee wisten te krijgen in hun enthousiasme. Resultaat: een mega-vertoning voor 400 mensen van alle Heimat-afleveringen, gevolgd door een dagconferentie met Italiaanse filmprofessoren en in aanwezigheid van regisseur Edgar Reitz. Nadere info hier.

Fotoreis door de Hunsrück - bakermat van Heimat 1 en 3.

Pas sinds 2005 zijn Heimat 1,2 en 3 te koop op DVD/VHS. Distributeur voor de Benelux: Lumiere. Opmerkelijke uitspraak: "Voor ons is Heimat 2 het kloppende hart van de trilogie, een intimistische jeugdkroniek vol emotie en muziek. Een absoluut hoogtepunt binnen de Heimat-trilogie, terecht bekroond op het Filmfestival van Venetië met een speciale Gouden Leeuw, maar door zijn enorme lengte helaas bijna ongezien gebleven."

Verkoop DVD's sinds april 2014 in de DVD Webwinkel van Vruchtbare Aarde

Zelf vragen stellen aan Edgar Reitz. De Heimat-Fanpage organiseert in 2007 een collectief interview. De tot nu toe binnengekomen vragen.

Wintereditie 2005:
Interview met de 78-jarige Albert Maysles, bekend geworden door films over Christo, Leonard Bernstein, Jessye Norman, Horowitz, The Beatles en de Dalai Lama. Los te bestellen of binnen een abonnement

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?Maak hier uw keuze 


De Ecokathedraal
Aandacht
voor
Le Roy's Ecokathedraal
in:
Editie 4/2006

In VA editie 4-2006 een fotobezoek aan de ecokathedraal van Louis le Roy in het Friese Mildam.

Louis le Roy op Wikipedia.

Een overzicht van foto's die eerdere bezoekers aan de ecokathedraal hebben gemaakt.

De officiële website rond de ecokathedraal in beheer van de Stichting Tijd.

Een artikel over de overeenkomsten tussen de Ecokathedraal en de manier waarop Open Source software tot stand komt (PDF).

Prachtige lezing van Rob Leopold bij de overhandiging van Le Roy's boek Natuur, cultuur, fusie in boekhandel Architectura & Natura in Amsterdam, november 2002.

Overzicht van artikelen over de ecokathedraal, verzameld door de Stichting Tijd.

Op dinsdag 31 oktober 2006 werd voor de vierde keer een symposium georganiseerd. Eerdere symposia.

Wintereditie 2005:
Eerbetoon aan tuinfilosoof Rob Leopold. En Kees Brusse over de natuur in Australië. Los te bestellen of binnen een abonnement

Opera & esoterie
Aandacht
voor
Die Zauberflote
en
Don Giovanni
in:
Editie 4-2006

In VA editie 4-2006 een interview met oud-theaterdirecteur Maarten Zweers over de rijke ideeënwereld achter de grote oper'a svan Mozart, Verdi, Puccini, Richard Strauss en Wagner en de toneelwerken van Shakespeare. Speciale aandacht voor de Don Giovanni en Die Zauberflote.

Website van Maarten Zweers. Voordrachten in 2010 o.a. Die Zauberflöte (Mozart), A Midsummer Night's Dream (Shakespeare), Der fliegende Holländer (Wagner) en Romeo and Juliet (Shakespeare). Opgeven en bestellen.

Biografisch interview met Maarten Zweers in het maandblad Motief nr. 68, november 2003.

Achtergronden, ontstaansgeschiedenis en inhoud van Die Zauberflöte (Duitse tekst) op Wikipedia. Verkorte Nederlandse versie.
Achtergronden, ontstaansgeschiedenis en inhoud van Don Giovanni (Duitse tekst) op Wikipedia. Verkorte Nederlandse versie.

Op zondag 7 januari 2007 was vanuit Het Muziektheater Amsterdam een live uitzending te zien van Don Giovanni door regisseurs Jossi Wieler en Sergio Morabito. Vooraf en in de pauze discussie onder leiding van Hadassah de Boer, met onder andere Anna Enquist en Ernst-Daniël Smid. Uitzending nog de hele maand februari te zien op internet (Cultura) te zien. En te beluisteren via Radio 4 op 20 januari om 19.02. Recensies in kranten en tijdschriften. De hele Mozart/Da Ponte trilogie op Cultura.

Libretto van Die Zauberflöte. Libretto (Italiaans) van Don Giovanni.
Libretto's overige Mozart-opera's.

De binnenkomst van de Stenen Gast, de laatste scene van Mozarts Don Giovanni, te horen en te zien op You Tube.

De prachtige verfilming van Don Giovanni door Joseph Losey uit 1979 was tot nu toe niet te koop op DVD. Wel een VHS-video: voor een overzicht zie Amazon. Een bespreking op Wikipedia. Overzicht van andere Don-Giovanni-verfilmingen op IMDb. Nu toch een DVD-release van Losey's film bij Gaumont met desgewenst Engelse ondertiteling.

Website van de Mozart Stichting rond het Mozartjaar 2006.
Een andere poging tot duiding van Die Zauberflöte door Bruno Forment.

Operagezelschappen in Nederland.


Een advertentie van Google

Shakespeare

Op de website van Massachusetts Institute of Technology de complete tekst van alle komedies, tragedies en koningsdrama's van Shakespeare, waaronder Macbeth, Hamlet, As You Like It en The Tempest.

Werkelijk alles over Shakespeare op William-Shakespeare.info, met uitvoerige informatie en ook hier de complete tekst van alle theaterstukken. Voorbeeld: The Tempest.

Plezierig leest shakespeare-literature.com. Voorbeeld: The Tempest.

Bespreking van The Tempest in internet-ecyclopedie Wikipedia: Engelse en Nederlandse versie.

Korte introductie op The Tempest met  Samuel Taylor Coleridge's beroemde essay over Shakespeare's laatste stuk. En het plot met commentaar en uitleg.
Op 20 mei 2010 organiseert Hester weer een bijeenkomst in the Hub ("the place to realise your ideas for a better world"), vlakbij de Amsterdamse Noordermarkt, van 9.30 tot 11.00 uur in de ochtend. Tijdens de bijeenkomst worden aanwezigen uitgenodigd een kort verhaal te vertellen over een onderwerp dat “de verteller zozeer boeit dat hij/zij daar urenlang met passie over zou kunnen vertellen”. Een persoonlijk verhaal dat Hester vervolgens spiegelt in muziek.Hester Ingen Housz
Interview
met
Hester Ingen Housz
in:
Editie 1-2010

In VA 1-2010 een interview met de violiste en muziekvertolker Hester Ingen Housz.

Op 20 mei 2010 organiseert Hester weer een bijeenkomst in the Hub ("the place to realise your ideas for a better world"), vlakbij de Amsterdamse Noordermarkt, van 9.30 tot 11.00 uur in de ochtend. Tijdens de bijeenkomst worden aanwezigen uitgenodigd een kort verhaal te vertellen over een onderwerp dat “de verteller zozeer boeit dat hij/zij daar urenlang met passie over zou kunnen vertellen”. Een verhaal dat Hester vervolgens spiegelt in muziek. Reserveren voor 10 mei.H.C. Moolenburgh
Interview
met
Hans Moolenburgh
in:
Editie 1-2007

In VA 1-2007 een ontmoeting met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh. Veel thema's uit het interview worden verder uitgediept in Moolenburgh's meest recente boek: Op je gezondheid. Paperback | 290 Pagina's | Uitgeverij Ankh-Hermes | 2005
ISBN10: 9020243896 | ISBN13: 9789020243895

Dr. Moolenburgh neemt geen nieuwe patiënten meer aan. Voor consulten verwijst hij naar de Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde, ABNG-2000.

Nederlandstalige boeken van H.C. Moolenburgh: De Wetenschap Kent Geen Tranen, 176 pagina's, 1980. ISBN-10: 9020249061. ISBN-13: 9789020249064. Pleidooi voor een meer open houding in de geneeskunde (uitverkocht). Engelen, als beschermers en helpers der mensheid. 8e druk. ISBN 90 202 5445 6. En: Een engel op je pad. Honderd en een engelen ervaringen. 5e druk. ISBN 90 202 5578 9. Te koop via de boekhandel. Of via Bol.com.

Engelstalig boek van H.C. Moolenburgh: As Chance Would Have It: A Study in Coincidences. Leverbaar, nieuw en gebruikt, bijvoorbeeld via Amazon Duitsland of Amazon Engeland.

Interview van psychiater, coach, publicist en hardloper Bram Bakker met schrijver Karel Glastra van Loon.Fluoride
Aandacht
voor
Fluor, drinkwater & tandpasta
in:
Editie 1-2007

Editie 1-2010

In VA 1-2007 een uitvoerige bespreking van Moolenburgh's Engelstalige boek Fluoride: The Freedom Fight (Mainstream Publishing, 1987. ISBN 1-85158-041-7) waarin hij de strijd tegen de Nederlandse drinkwaterfluoridering beschrijft, beginjaren zeventig. Uitverkocht, maar af en toe op internet te koop. Bijvoorbeeld via Amazon Engeland hardcover of paperback.

In het Nederlands verscheen in 1999: H.C. Moolenburgh: Fluor, liever niet. Uitgeverij Primo Vere. ISBN: 90-73014-04-2. 1999 (€6.58). Brochure over de voor- en nadelen van fluorgebruik.

In VA 1-2010 een essay van tandarts Fred Neelissen over fluoride, drinkwater & tandpasta.

Informatie over fluor op de website van de NVBT, Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Biologische Tandheelkunde. Interview met tandarts Bert Heintzberger in Noord Hollands Dagblad: Fluoride is een Zoethoudertje. Verder: H.C. Moolenburgh over fluor.

Een schat aan links rond het onderwerp fluor van Daniel A. Montgomery. Een uitvoerige Engelstalige bespreking van Moolenburgh's boek Fluoride: The Freedom Fight (Mainstream Publishing Company, Edinburgh, 1987).

Conclusies van de Indiase onderzoekster A. K. Susheela.
Fluoridering van het drinkwater per land bekeken.
Een overzicht van het fluorideringsdebat op Wikipedia.
Artikel n.a.v. de antifluor-actie van Belgische minister Magda Aelvoet op tandarts.nl.
"Antifluor-actie Belgische minister krijgt weinig bijval" (Volkskrant, 2002).
De geschiedenis van de drinkwaterfluoridering (PDF) in Nederland, in een publicatie van VEWIN (de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland).
Visie op fluor van Ron Fonteine op zijn uitgebreide weblog voeding, gezondheid en milieu
Gedegen, kritische informatie biedt Rudolf de Wit op zijn website over gezond eten.
Waarschuwingstekst voor jonge kinderen.

Opmerkelijk is Moolenburghs overtuiging dat veel vergiftigingsleed in de nasleep van de Bijlmerramp (1992) te herleiden is tot de combinatie van twee stoffen uit het vliegtuig: uranium (contragewicht) en fluorideverbindingen waarvan enkele kilo’s aan boord waren, die samen het zeer vluchtige en levensgevaarlijke stof uraniumhexafluoride maken. H.C. Moolenburgh schreef de onderzoekscommissie eind jaren 90 hierover een brief.  Zie: H.C. Moolenburgh: Op je gezondheid, p. 80 e.v. Zie ook: de brief van Louis Bertholet van de Onderzoeksgroep Vliegramp Bijlmermeer.Groundhog Day

Aandacht
voor
Groundhog Day
in:
Editie 1-2007

In VA's filmfavorieten aandacht voor de film Groundhog Day van Harold Ramis, met Bill Murray en Andie MacDowell in de hoofdrol.

Een bekende aan  gewijde fan-site van de Amerikaanse journalist Paul E. Schindler die Groundhog Day "de beste film aller tijden" noemt.

Een interessante poging door te dringen tot de essentie en waarde van de film ondernam de Amerikaanse journalist Ken Sanes. Zijn website Transparency bevat tal van intelligente reflecties op film en tv.

Websites en artikelen over de relatie tussen de film Groundhog Day en het boeddhisme.

Andrew Culbertson, bestuursrechter in Washington D.C., schreef naar aanleiding van Groundhog Day zijn eerste filmrecensie.

Voor een schat aan informatie over het ontstaan, de ontvangst en de beoordeling van de film, zie de internet encyclopedie Wikipedia.

DVD te koop in VA's Webwinkel.

Een aantal memorabele quotes uit de film. Een schat aan links rond de film.Gevleugelde Pharao

Aandacht
voor
Gevleugelde Pharao
in:
Editie 1-2007

Te koop in VA's webwinkel:
VA-Webwinkel


In editie 1-2007 besteedt VA-Magazine / Vruchtbare Aarde uitvoerig aandacht aan Joan Grants boek Gevleugelde Pharao. Voor lezers van het blad is een exemplaar van het boek beschikbaar met korting. Info: receptie.

Internetencyclopedie Wikipedia biedt de uitvoerigste bespreking van het leven van Joan Grant op de Duitse versie. Een overzicht van alle boeken van Grant op de Engelse Wikipedia, waaronder een korte bespreking van Winged Pharaoh (Gevleugelde Pharao).

Joan Grant schreef in totaal zeven levensverhalen. In het Nederlands is momenteel alleen Mijn leven als Carola in de winkel te koop. Hardcover | Sigma & De Ster | 1995
ISBN10: 9065560335 | ISBN13: 9789065560339.

Overzicht van in het Nederlands vertaalde boeken van Joan Grant, met korte beschrijving.

Reacties van lezers van Gevleugelde Pharao (Winged Pharaoh) op Amazon.com.

Joan Grant en het belang van dromen.

Boeken van Joan Grant komen uitvoerig aan bod op webpagina's van het portal Spirituele Vrienden (index). Met name op de webpagina gewijd aan Egyptische Mythes, Legenden en Wijsheden. Zie ook het overzicht van een aantal bekende farao's. En de spirituele visie op het oude Egypte van Hendrik Klaassens.

Een mogelijkheid de originele Engelstalige boeken van Joan Grant te bestellen via Engelse internetboekwinkels en antiquariaten: bijvoorbeeld via Fantastic Fiction.Charles Koechlin
Interview
Leendert de Jonge
in:
Editie 1-2007

De Franse componist, filosoof, architect, fotograaf en astronoom Charles Koechlin (1867-1950) schreef het langste stuk dat tot op heden voor fluitsolo is geschreven: Les Chants de Nectaire (1944).

Leendert de Jonge voerde het werk in november 1995 integraal uit. Een wereldpremière in het Beauforthuis in Austerlitz (Volkskrant 17-11-1995). Vervolgens maakte hij cd-opnames. “Over een periode van achttien maanden maakten we opnames in een kerk in Edam waar de akoestiek goed was. Vooral ’s nachts, want dan zijn er de minste bijgeluiden vanuit de buitenwereld.” Charles Koechlin: Les Chants de Nectaire, Basta, 3091552, Cassette van 5 CD’s. Label: Basta Music.

In editie 1-2007 een interview met Leendert de Jonge over de betovering die voor hem uitgaat van het werk 

Op internet zijn delen te beluisteren van Les Chants de Nectaire in de uitzending van De Gehoorde Stilte op 20-10-2006, Concertzender.

"Zachte muziek, die moeilijk is thuis te brengen. Soms lijkt het wel Gregoriaans, maar op andere momenten is de invloed van Messiaen merkbaar, terwijl ook Satie en Bach over hun schouder welwillend mee luisteren." Aldus een recensie uit moors magazine, de dagelijkse elektronische krant van holly moors, gestart op 13 november 2002.

De titel (Les Chants de Nectaire) is ontleend aan een novelle van Anatole France, waarin de natuur een grote rol speelt. Wikipedia.

Uitvoerige Franstalige webpagina over Charles Koechlin op de website van de familie Koechlin.Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen

Een advertentie van Google