VA

nr. 1-2010

VA-editie 1-2010
Home Films Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen

Verkooppunten

Nieuwe webwinkel

De 1000-jarige linde van Achterberg


image
Hier is de duizendjarige linde die aan de wieg stond van het met gegniffel en gelach begroete vak boomverzorging (‘Groeien bomen dan niet vanzelf?’). De boom ook waar boomchirurg Jørn Copijn in 1966 zijn vrouw Lia ontmoette. Een interview in huize Copijn – over de Nederlandse neiging tot kokerdenken, de redding van de kastanjeboom van Anne Frank en het uitblijven van actie rond de bijensterfte. “Het gevoel in een Romeinse arena voor de leeuwen te worden geworpen.”


image 

Al bij het maken van de interviewafspraak gaf Jorn Copijn aan het absoluut ook over de bijensterfte te willen hebben; die hem zozeer aan het hart ging dat de tweede helft van het interview er eigenlijk volledig aan gewijd zou zijn. Op het recente IDFA-documentaire festival was een van de prijswinnende films aan de bijensterfte gewijd: Colony.


   Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeauInterview: Rajae

Noord-Afrikaanse dromenCopyright:

Copyright:

Op zevenjarige leeftijd al vond ze troost in klassieke muziek. Rajae el Mouhandiz is haar naam. Europeaan, Noord-Afrikaan, jong, moslim en vrouw. In veel van wat ze tot nog toe ondernam, was ze een soort van voorloper die regelmatig tegen dichte deuren aanliep. “Maar het leuke is dat je die deuren vervolgens openkrijgt omdat je sleutels aangereikt krijgt.” Een interview met een zangeres die Hollandse nuchterheid combineert met de Noord-Afrikaanse manier van dromen. “Dingen mooi willen maken ook.”

Copyright:


Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 2010
Copyright: Copyright: Copyright:


  Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau


Een huis in Andalusië


image
Zijn grootvader was een bankdirecteur die bij zijn pensionering het gevoel had ontsnapt te zijn uit de gevangenis. Een uitspraak die indruk maakte op kleinzoon Chris Stewart. “Persoonlijk leg ik liever in Andalusië een bergbeek om dan dat ik in een ongeïnspireerde Londens kantoor de zoveelste reorganisatie afwacht.” Toch had ook hij niet verwacht dat zijn boeken over zijn pech en gezwoeg in een Spaanse bergvallei zoveel Engelse lezers zouden aanspreken. Een interview.


 
Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 2010


   Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeauHeimwee naar schoonheid

Copyright: www.thehospages.com
Hester Ingen Housz speelt als violiste al heel lang muziek. Maar sinds kort brengt ze haar viool ook mee naar vergaderingen. Als een soort muzikale tolk wordt ze binnengehaald door coaches, bedrijven en kunstateliers om de verhalen van mensen met haar viool te vertolken en het (vergeten) gevoel een stem te geven. “Sterk heb ik de laatste tijd het gevoel dat het belangrijk is te zorgen voor hart en ziel; mensen te herinneren aan het belang van schoonheid in hun leven.”
Lees hier de redactionele inleiding tot editie 1-2010


   Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau
 VA's filmkeuze:  My 

Architect


Copyright:Een kwart eeuw na zijn dood gaat zijn zoon Nathaniel Kahn op zoek naar zijn vader, Louis Kahn, de maker van een aantal spirituele, diep menselijke gebouwen. Een pelgrimage die hem uiteindelijk zal brengen voor de poorten van het parlementsgebouw van de hoofdstad van Bangladesh. Geblinddoekt zien we de zoon uit de taxi stappen. Prachtig en ontroerend – het moment dat Nathaniel zich realiseert dat zijn vader dit meesterwerk van immense schoonheid pas hier, ver buiten Amerika, heeft kunnen realiseren. Een nieuwe topper uit VA’s film-top-10: My Architect

Copyright:

 


DVD in webwinkel: Lost in Translation

Copyright:Toegevoegd in VA's Webwinkel: Lost in Translation die Sofia Coppola maakte rond de ervaring "die elk mens wel op enig moment in zijn leven meemaakt: de gewaarwording enigszins verdwaald te zijn." En dan kan het gebeuren, aldus de regisseuse, dat we op zo’n moment ineens "een belangrijke ontmoeting meemaken waarvan de herinnering ons altijd bij zal blijven.” Locatie: Tokio, Japan.


Copyright: Copyright: Copyright:
aaaNajac
My Architect
Kennis van Helen
Copyright: Copyright: Copyright:
Babette's Feast
Ramses
Young @ Heart   Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau


Opinie:  Alle fluor de tandpasta uit

image

In de jaren zeventig nog een fel voorstander van drinkwaterfluoridering. Maar de Overveense tandarts Fred Neelissen denkt daar nu geheel anders over. Sterker nog, niet alleen het drinkwater, ook alle tandpasta zou fluorvrij moeten worden. Als fluoride dan zo nodig gebruikt zou moeten worden, dan alleen als lokale applicatie in de tandartsstoel. Op de verhardende werking van fluor in de rest van het lichaam zit al helemaal niemand te wachten.


Intrigerend, hoeveel vrouwen 's avonds, voor het slapen gaan, wat nachtcrème op hun gezicht zullen aanbrengen, ter verjonging van de huid zogezegd, om even later hun tanden te poetsen met een fluorhoudende tandpasta, die precies de tegenovergestelde kant opwijst: verharding en veroudering. Niet alleen verharding van tanden, maar - door opname via mondweefsel en door inslikken - ook van andere collageenhoudende weefsels, inclusief de huid.
  Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau


De melkopschuimer van Blokker

image

Zoete herinneringen bewaart hij aan een terras op het weldadig aanvoelende plein van Verona. Wat is er nou heerlijker dan het naar de mond brengen van een goddelijke cappucino bereid door een kundige Italiaanse barristo? Maar er is goed nieuws! Met dank aan de firma’s Tornado en Blokker is een mooie Italiaanse schuimlaag nu ook thuis op te roepen. Tenminste, zolang de melkschuimer zijn werk doet natuurlijk. Frans Olofsen over duurzaamheid en kwaliteit.


Column Frans Olofsen
Aflevering 2


De weblog Salicornia van Frans is hier te vinden
  Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau
Column H.C. Moolenburgh

  Wonderlijke zaden

image

Copyright: Kruidenrijk, Haaren

"Kruidengeneeskunde? Ik had er op de universiteit nog nooit over gehoord, dus schafte ik me enkele boeken aan. Een geheel nieuwe geneeskundige wereld ging voor me open. Maanden lang studeerde ik en stelde zelfs een receptenboekje samen van genezende kruidentheeën. Theeën die werkten, en hoe!" In een serie columns haalt H.C. Moolenburgh herinneringen op uit zijn jaren als huisarts. "De kruiden zijn altijd mijn grote liefde gebleven."

Copyright: Kruidenrijk, Haaren


Interview met H.C. Moolenburgh in 1-2007
  Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeauColumn Marjet Maks
Aflevering 2

Olijfolie eigen oogst


image

image

In 2000 sloot Marjet Maks haar carrière af als tuinontwerper en vertrok met partner Raúl naar een bergdorp in de Sierra Nevada in Spanje. Ze vielen voor een eeuwenoud en bijzonder huis, Viña y Rosales genaamd. Een huis met een tuin en waterbron, in een van die Andalusische dorpen waar de tijd lijkt stil te staan, waar de oogsten en het brandhout nog per ezel worden binnen gehaald, en de herder met zijn geiten door het dorp gaat. De mensen in haar omgeving inspireren haar tot het schrijven van columns en verhalen.

image


Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers 
  Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau


Column Amalia Baracs
Aflevering 2

Verwonderingscolumn


imageimage

In de bijna vijftien jaar dat Amalia Baracs kinderboeken recenseerde, pleitte ze hartstochtelijk voor kinderboeken geschreven vanuit de belevingswereld van het kind. Haar ervaring met kinderboeken geeft ze inmiddels door via jaarlijkse voordrachten en wandelingen met kinderen. En voor VA schrijft ze een verwonderingscolumn. Deze keer gewijd aan vogels en mensen - aan de oude meneer bijvoorbeeld die in zijn leven nooit oog voor detail heeft gehad, maar op zijn oude dag ineens urenlang verwonderd naar een heggenmusje kan zitten kijken...

https://www.omzwervingen.net/Pagina%20Jan07.html

Een interview met Amalia vindt u in editie 2-2006
Kostelijke kinderboeken   Verder lezen?  Bestel 1-2010 los Bestel 1-2010 binnen een abonnement Geef 1-2010 cadeau


Column Selma Sevenhuijsen
Aflevering 6

Selma in Etruskenland

 


Selma Sevenhuijsen vervolgt haar ontdekkingsreis in Etruskenland. "Bijzonder vind ik de stenen waterpoel: een spiegel voor de maan en de sterren, en een verzamelplaats voor ritueel water. De periode na 2 februari was een periode van grensoverschrijding, tussen dood en leven, tussen mens en dier en tussen de geciviliseerde en de wilde wereld. Het was de periode van de feesten van de wolfgodin, die de vruchtbaarheid van de natuur vertegenwoordigde."


Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's websiteDit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2009
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
VA Editie 2-2010