VA

nr. 4-2005

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang 2005 bestellen


Farmer John op IDFA

Het in plastic verpakte kippetje uit de supermarkt komt niet meer van een boerderij. Op de achttiende editie van 's werelds grootste documentairefestival IDFA realiseren publiek en jury zich met schrik hoe weinig we weten over de herkomst van ons voedsel. De film Ons Dagelijks Brood is nog niet afgelopen of de verontwaardiging klinkt alom. “Dit kan niet langer.” De industriële verwerking van 50.000 kippen wekt afgrijzen. De jury spreekt over "nachtmerrieachtige beelden" en een "visioen van de hel". IDFA 2005 heeft iets fascinerends vanwege de ontmoeting stad-platteland in hartje Amsterdam. En daar stapt warempel zelfs farmer John naar voren, hoofdpersoon uit een van de publieksfavorieten: The Real Dirt on Farmer John. De Amerikaanse bioboer die met de hulp van duizend stadse consumenten heeft weten te ontsnappen aan de wurggreep waarin de landbouw terecht is gekomen. Commentaren, reacties en interviews.

Nabestellen van dit nummer, klik hier.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.



Het leven als avontuur

Liefde is in de ogen van de 78-jarige Amerikaanse filmer Albert Maysles de sleutel tot elk contact. “Mensen zeggen wel dat liefde blind is. Ik zou daarvan willen maken dat liefde blind is voor vooroordelen.” Maysles is bekend geworden door films over Christo, Marlon Brando, Truman Capote, Leonard Bernstein, Jessye Norman, Vladimir Horowitz, Mstislav Rostropovich, The Beatles, The Rolling Stones en vele anderen. Musici, acteurs, filmmakers die vaak toevallig op zijn weg kwamen. Zoals ook de Dalai Lama op zijn weg kwam. Een gesprek met een romanticus die zich de rest van zijn leven op het kleine en nabije wil richten. “Terwijl het grote spektakel ons afstompt en verbittert, stemt het kleinere, met liefde gemaakte lichtvoetige werk ons zachtmoedig.”

Thuis op Walcheren

“Alleen een verdwaalde kustbewoner weet hoe vreselijk het is om bij harde wind ver van de kust te wonen.” Vorig jaar, nog ver van Zeeland wonend, kreeg Veronica Frenks de dichtbundel Achter een Glimlach van Johanna Kruit cadeau. Een bijzonder geschenk, vond ze. Zeker toen ze merkte hoeveel aangenaam heimwee de bundel opwekte naar Walcheren. Verlangen ook naar een toekomst waarin het Zeeuwse landschap opnieuw een rol in haar leven zou kunnen gaan spelen. Inmiddels is het zover. Vanuit Vlissingen doet ze een tweede poging dit verlangen te duiden. Ze klopt aan bij dichteres Johanna Kruit voor een kennismaking, een interview en een fietstocht.

De taal der paarden

Griekse monniken, Spaanse missionarissen, cowboys en circuslui zijn de eerste meesters in de kunst van het natuurlijk paardrijden geweest. VA op zoek naar het geheim van de aloude paardrijkunst. Want net zoals een doofstom mens kan liplezen, zo leest een paard de gebaren en de houding van de mens. In 2002 waren we dicht bij een interview met de Duitser Klaus Ferdinand Hempfling, die zelf maanden in de leer is geweest bij een oude monnik in de Pyreneeën. Maar de afspraak ging op de valreep niet door. Tijd voor een nieuwe poging: Deelname aan een managementtraining met twee paarden als co-trainer en een interview met trainer Hans van Randwijk, een van de Nederlandse pleitbezorgers van een natuurlijke omgang met paarden.



Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer