VA

nr. 4-2000

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen
TOSCAANS LICHT

De zomermaanden zijn voorbij. Een tijd van lezen en reizen, kijken en overpeinzen. Wat rest is een schoenendoos met herinneringen, knipsels, kiekjes, vragen, ideeën en tv-beelden. Een eigenwijze collage, over citroenbomen, zure room en Toscaans licht - mythologie, vrijheid en thuiskomst. Door de Britse filosoof Roger Scruton omschreven als de herontdekking van de verbondenheid met het land en het ritme van het leven.


 

KOKEN VAN HET LAND

Hij was al twintig jaar kok. Pas toen hij ermee ophield, drong tot hem door dat hij nooit geweten had wat werkelijk vers is. Gert-Jan Hageman werkte een revolutionair nieuw restaurantconcept uit: koken in een kas - groenten en fruit rechtstreeks van het eigen land. Een kaskeuken waarmee twee lang gekoesterde wensen in vervulling gaan: werken in daglicht en als kok je eigen groenten, kruiden en vruchten zien groeien.

 
 


© H.Daumier

VERHAALKUNST

"Stel dat we in een droom een wandeling maken door het paradijs en daar een bloem krijgen aangeboden," zei de dichter Samuel Taylor Coleridge ooit, "ten teken dat onze ziel daar werkelijk is geweest; en stel vervolgens dat we die bloem in onze hand aantreffen als we wakker worden - Aye!, wat dan?" De wereld zit vol verhalen. Prachtige voorbeelden: de ezelreis van Patrick Kavanagh en het brandende-kaars-verhaal van Annie Gerding-Le Comte in deze editie. Of zie wat toneelschrijver Edward Albee, toneelmaker Erik Vos en volkscultuurvorser Sergius Golowin te melden hebben over godendrama's, mythologie en beeldtaal.

POËZIE VAN HET LEVEN

Werkelijk grote kunstenaars (koks, wetenschappers, musici, filmmakers, zuivelmakers etc.) balanceren voortdurend op een uiterst smal randje, lijkt het. Voortdurend op zoek naar meerwaarde, bezieling en ongekunsteldheid - zonder dat deze kwaliteiten ooit kunnen worden afgedwongen. Zie wat de Duitse filmmaker Edgar Reitz zegt over de menselijke behoefte aan betovering en... het noodzakelijke evenwicht tussen poëzie en rede. "Je moet consequent proberen om met je werk in harmonie te leven met de natuur of met het wereldgebeuren. Op het moment dat ik aan de slag ga met een commerciële instelling of met de wil om iets te bereiken, gebeurt het nooit."


 Interview Edgar Reitz in editie 4-2006.
 
 

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer