VA

nr. 5/6-2000

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen
ODE AAN DE BAMBOE

Als kind zat hij urenlang met een bamboe hengeltje aan de waterkant. Bioloog Willem Beekman over een wonder van sterkte en soepelheid. Herontdekt als het even ideale als goedkope bouwmateriaal voor een groeiende wereldbevolking. Ooit klonk het: "Haal bamboe weg uit de Aziatische culturen en er blijft geen huis staan; haal bamboe weg uit het Westen en we moeten met een andere hengel vissen." Echter, de bamboe is aan een nieuwe bloeiperiode begonnen: herontdekt als tuinplant; herontdekt in de muziek; herontdekt als geneesmiddel.


 

HOMEOPATHIE

Van het eten van chocolade, tonijn, sardientjes, zalm, sla, avocado, bananen en walnoten word je vrolijk - zo meldt de BBC op basis van recent onderzoek. Proefpersonen moesten bij alle voedingsmiddelen beschrijven hoe ze zich voelden. Homeopaten gaan eender te werk. Alle nu bekende homeopathische middelen zijn ooit uitgetest op gezonde proefpersonen. Hippokrates (460-377 v.Chr.) zei het al: "Hetgeen stoffen tevoorschijn kunnen roepen, genezen zij ook." Een blik in de homeopathische keuken.

 
 
KIPPIGE VERHALEN

"Wat is dat daar, pap, dat witte koppie met die rode kraag in de tas van die mevrouw?"
"Dat is nou een kip, jongen."
"Maar wat hebben we dan net in ons winkelwagentje gelegd?"
"Dat is ook een kip."
Beide uitersten komen uitgebreid aan bod in de nieuwste film van de Amerikaanse filmmaker Mark Lewis: de huisdierkip die mee uit winkelen of zwemmen wordt genomen of thuis op de bank Pavarotti mag kijken. En de kip in een kooitje van de legbatterij die niet eens haar vleugels uit kan slaan. Lewis' film roept, balancerend tussen een lach en een traan, de vraag op waar het evenwicht ligt tussen twee uitersten.


ONDER DE KURK

Wijnproducenten die zich om hun bodem bekommeren, maken een veel lekkerder wijn, aldus culinair journaliste Diny Schouten. Een mooi voorbeeld is volgens haar het succesverhaal van de Franse biodynamische wijnbouwer Nicolas Joly. Maar hoe staat het dan met de honderden gecontroleerd biologische wijnen in de winkel? Een panel onder leiding van kok en oud-wijnimporteur Vincent Helberg proeft meer dan vierhonderd rode en witte wijnen. Een interview.


 
 

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer