VA

nr. 2-2009

VA-editie 2-2009
Home Films Abonnement met welkomstnummer
Los nummer bestellenEen hele jaargang bestellen

De Verloren Tuinen van Khajuraho
image
Vanaf het eerste moment dat de Vlaamse BD-tuinder Johan D’hulster van deze Verloren Tuinen van Khajuraho hoorde, wist hij wat hij in zijn reiskoffer mee wilde nemen: de in Europa bewaarde schat van de in India grotendeels verloren ecologische kennis. Tienduizend jaar lang heeft India een wijs, duurzaam en ecologisch landbouwsysteem gekend. Maar bij het Unesco-erfgoed Khajuraho liggen de inspirerende groentetuinen van weleer er nu dor en verwaarloosd bij. Vol humor en met een lyrische Vlaamse pen doet D’hulster verslag van een bijzonder totaalproject waarin architectuur, landbouw, armoedebestrijding en duurzaamheid samenkomen. Lees verder»


image
   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
De Priona Tuinenimage Copyright: Ineke Reuling

Copyright: Ineke ReulingDe tuin als strijdtoneel, vol tegenslag, gezwoeg en geploeter, geschoffel en gifspuiten. Een strijd die steeds opnieuw verloren wordt. Met een schok realiseert de bezoeker van de Priona Tuinen in Schuinesloot zich hoeveel frustratie er gaat zitten in het najagen van onwezenlijke dromen. Eindeloze gevechten die steeds opnieuw moeten worden gevoerd omdat we zo nodig een beeld uit ons hoofd willen realiseren dat tegen de natuur ingaat. Een interessante spiegel. Blijkbaar hoeft het leven niet noodzakelijkerwijze te verlopen op de manier waarop we denken dat het zal verlopen. Lees verder »

Copyright: Ineke Reuling
Copyright: Ineke Reuling Copyright: Ineke Reuling Copyright: Ineke Reuling


   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau

Favoriete tuinen


Een sprookje valt de Engelse tuin rond Prospect Cottage moeilijk te noemen. Gelegen op een kiezelstrand, in de schaduw van een immense kerncentrale. Toch was filmmaker Derek Jarman onmiddellijk verkocht bij het zien van een vissershut met gele luiken, en besteedde hij vanaf dat moment al zijn energie aan het vergroenen van het geliefde stukje strand rond zijn nieuwe huis. Jarmans tuin geldt als een van de vijf inspiratiebronnen van het eigenzinnige tuintijdschrift Onze Eigen Tuin.  Lees verder »
Website Onze Eigen Tuin   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
Don Quichot helpt Holland


image
image

“Don Quichot is me altijd heel dierbaar geweest. De ridder en zijn schildknaap verbeelden twee kanten van de menselijke natuur. Men treft ze ook aan in onze twee hersenhelften.” Aan het woord is regisseur Bert Barten die de legendarische held Don Quichot naar Holland haalde voor een openluchtspektakel. Don Quichot brengt de vastgelopen natie weer in beweging. “In mijn beleving wordt ware grootheid alleen gevonden daar waar mensen hun leven belangeloos in dienst stellen van een hoger doel: iemand stijgt boven zijn eigen zwakheid uit en zet alles op het spel.” Lees verder ».

   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
Krachtplekken in de natuurNee, voor Kris Tolomei geen TomTom. Ze zou het jammerlijk betreuren nooit meer te kunnen verdwalen. Op de wandelingen die ze jarenlang organiseerde langs oude krachtplekken in de natuur, vertrouwde ze op eigen kompas. De laatste tijd ontwerpt ze nieuwe krachtplekken voor opdrachtgevers in Nederland en België. Al wandelend maken we kennis met de vrouw achter Bewust Wandelen en de Tuin van hEden. Zonder navigatie vanzelfsprekend: “Hoewel ik voor de zekerheid altijd chocola en een zakmes bij me heb, want je weet maar nooit...”


Bewust Wandelen
Tuin van hEden


   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
De Corazon-filosofie

  image

Het is eigenlijk toch wel heel onbeleefd, dat weghalen van lege koffiekopjes. Net alsof de caféhouder druk op de ketel wil zetten, en zegt: bestelt u nog eens wat. Het kan anders. Compleet anders zelfs. In Coffee Corazon komt helemaal niemand langs. Niet om het koffiekopje weg te halen en niet om het te brengen. Tenminste, zolang je er niet om vraagt. Corazon huldigt een intrigerende filosofie. Gasten moeten, als ze dat willen, een uur ongestoord met een boek kunnen zitten lezen. Een boek dat Corazon ook nog kan leveren.

Coffee Corazon in hartje Amersfoort

   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeauEen sprookje als steun


Zo vanzelfsprekend is het voor haar dat sprookjes een mens in tijden van nood kunnen helpen dat Anje Robertson even met de mond vol tanden komt te zitten. Waarom sprookjes zouden kunnen helpen? Haar eerste reactie is dat ze daar geen antwoord op heeft. “Het is toch logisch...” Maar kennelijk toch ook weer niet zo logisch. “Als ik om mij heen kijk, ken ik eigenlijk ook niet zo heel veel mensen die naar sprookjes grijpen als het niet zo goed met ze gaat.” Een poging woorden te vinden bij de zegeningen van oeroude zielenbeelden. Interview met de voorzitster van een stichting die zich vanuit de antroposofie met sprookjes bezighoudt.Zie ook de kinderboekrubriek van Amalia Baracs in elke VA-editie
   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
Stilte in de lucht


image

image

De zangvogels vertellen ons juist door die stiltes iets wat wij in onze wereld bijna geheel vergeten zijn. De wereld van het zwijgen. Wij stadsbewoners kunnen de stilte alleen nog maar zien in een roerloze kale boom op een vriesdag, een rimpelloze vijver of een slapende baby. Verder niet, want de stilte is van ons weggevlucht en opgevuld met voortdurend achtergrondlawaai. Een onvoorstelbaar groot gemis, want hoe belangrijk is de stilte voor ons welzijn! Column: H.C. Moolenburgh.

Interview met H.C. Moolenburgh in 1-2007
Sinds editie 3-2007 is H.C. Moolenburgh een vaste columnist
   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
Kookboek van niets


Na vijf jaar kloosterleven keerde Marja Timmer terug tot een leven als kunstenaar. “In de zenboeddhistische training is het koken een zeer belangrijke taak binnen het klooster. Haar ervaringen in de kloosterkeuken verwerkte ze tot een kookboek van niets. Ik doe gewoon wat ik moet doen, zonder iets te doen! Ik kook de groente en ik doe niets. Ik was de sla en ik doe niets. Ik snijd de uien en ik doe niets.”.

website Marja Timmer


   Verder lezen?  
Bestel 2-2009 los
Bestel 2-2009 binnen een abonnement
Geef 2-2009 cadeau
Madonna van de kersenboom


 


Selma Sevenhuijsen is terug bij het Lago di Bolsena. Samen met twintig Zwitserse vrouwen gedenkt zij het huwelijk tussen de hemelgod en de aardegodin dat in Etruskische tijden jaarlijks aan de oevers van dit meer werd gevierd. "Bij een stenen altaar eren we de Dame van het Meer, met een offerande van cirkels van rozen, kersen, koekjes en steentjes, en in het centrum een korenaar. Ariadne’s draad naar de rituele steen onder de kerk in Aquapendente, alsof ik teruggezet ben naar de tijd dat de Etruskische priesters en priesteressen in hun rituelen dit soort energetische verbindingen maakten."

Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 1-2009
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
VA Editie 3-2009