VA

nr. 4-2004

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen


Ireland Revisited

“Zeg, komt er nog eens een einde aan die gigantische nieuwbouwwijk waar we nu al een half uur door rijden?” Ierland is een intrigerend land. Rijker dan de meeste Europese zusterlanden, met een ongewoon sterk gevoel van onderlinge saamhorigheid. Een overblijfsel van het ‘vrouwelijke’ denken dat Ierland volgens Marten Toonder ooit kenmerkte? Een reis naar Connemara en wachten tot het licht genoeg is om de tuin in te gaan voor een ochtendwandeling vanuit Letterdyfe House. Een streek waar mensen als Marten Toonder en Victor Westhoff intens van hielden.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.
Links die aansluiten op onze Ierland Special
Zie ook de edities 1-1996 en 4-1996
Lees hier een verkorte versie van het openingsartikel.
Interviews met zowel Marten Toonder als Victor Westhof zijn elders op deze website te vinden.
De olm van Bunlahy

“Er gebeurde mij laatst iets raars,” zei William Butler Yeats in 1923 in Stockholm toen hij de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst nam. “Ik begon honing te ruiken op plaatsen waar geen honing kon zijn, aan het eind van een stenen straatje, of in een winderige bocht in de weg en die geur ging altijd samen met bepaalde gedachten.” In Yeats’ verhalen lopen de gebeurtenissen in elkaar over als "de nevelslierten die om de Ierse heuvels kronkelen". Schuif aan onder de oude Olm van Bunlahy en laat u meevoeren door de verhalen - met onder andere Yeats als gids. Een kennismaking met de wereld van nimfen en elfen op de grens van droom en werkelijkheid.

Links over dit onderwerp, klik hier.
Het Ierse Christendom

Achter de dingen een geheim vermoeden, dat noemt de Vlaamse godsdienstwetenschapper Ulrich Libbrecht een religieus gevoel. “Het gevoel voor het mysterie van het leven.” Binnen alle westerse en oosterse godsdiensten heeft hij naar dat mysterie gezocht. Aangenaam verrast was hij door de ontdekking van het vroege Ierse christendom op een eilandje voor de kust. “Ik had het christendom nooit anders gekend dan in de vorm die de kerkvaders eraan hadden gegeven. Maar hier ontdekte ik een christendom dat dicht bij het boeddhisme heeft gelegen, en bovendien de aloude kloof ophief tussen jodendom/christendom en de Natuur.” Een reis terug in de tijd - naar de wereld van Ierse kruizen, monniken en ronde torens.

Dit nummer als welkomstgeschenk binnen een abonnement, klik hier.
Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.
Ervin Laszlo (2)

"We leven in een universum waarin iedereen met alles en iedereen verbonden is en waarin onze hersenen en ons bewustzijn toegang kunnen krijgen tot veel meer informatie dan hetgeen we via oog en oor binnenkrijgen. En die verbondenheid blijkt een fysieke basis te hebben,” aldus Ervin Laszlo tijdens twee lezingen in Nederland. VA ontving zoveel reacties op het interview in de vorige editie 3-2004 dat we de 72-jarige filosoof nog een keer aan het woord laten. “Hoe meer we vertrouwd raken met het nieuwe idee van een geïnformeerd universum,” voorspelt hij, “hoe beter we in staat zullen zijn onze intuïties op dit punt serieus te nemen.”

Deze editie bestellen binnen een themapakket, klik hier.
In edtie 3-2004 een interview met Ervin Laszlo.
Links over Ervin Laszlo, klik hier.

Dit nummer los nabestellen


Abonnement met drie topinterviews als geschenk

VA Editie 3-2004
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
VA Editie 1-2005