VA

nr. 3-2006

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen
Jaargang 2006 bestellen


Pelgrimage naar het licht

“Ik ken niet veel andere plaatsen die zulke diepe veranderingen in iemand teweeg kunnen brengen, zelfs op afstand. Een paar oude foto's van het Alhambra kunnen al een impact hebben. De vorm, de elegantie van de naalddunne zuilenparen die in rimpelende vijvers weerspiegeld worden, de sneeuwwit gestuukte en gebeeldhouwde plafonds, de geheime doorgangen en het oneindige aantal arabesken ademen een ongewone kracht uit. ook ditmaal had ik het gevoel dat ik een andere wereld betrad.” Een ervaring opgetekend in het Alhambra in Zuid-Spanje, kunstzinnig hoogtepunt uit een achthonderdjarige periode van vreedzaam samenleven van joden, christenen en moslims. Pelgrimage naar Moors Andalusië en een interview met Andalusië-kenner Christine Gruwez.

Bestellen van dit nummer, klik hier.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.


Behoefte aan sfeer

Echte goede pleinen zijn heerlijke plekken om andere mensen te ontmoeten, te praten, te zitten, wat rond te kijken, te spelen, een wandelingetje te maken, te flirten, te eten, te lezen of gewoon wat in de zon te zitten en (niet te vergeten) je onderdeel te weten van een groter geheel. Waarom is het zo moeilijk een aangenaam plein te maken? En waarom kampen zoveel nieuwe stadswijken met een gebrek aan ‘sfeer’? De Nederlandse kunstenaar/architect Paul Dijkman weet het antwoord: een ideale stadswijk bevredigt de behoefte van mensen aan bescherming, samenspel, troost, ontdekking, groei en zelfverwerkelijking. Een interview over bewandelbare steden, heerlijke pleinen en de menselijke behoefte aan sfeer.


Liefdevolle aandacht

Na vijfhonderd jaar is nu eindelijk De Droom van Piliphilus in het Nederlands verschenen. Een autobiografie van de ziel; een liefdesverhaal dat zowel van de mannelijke als de vrouwelijke invalshoek wordt verteld. “Het gevoel van geluk dat de hoofdpersoon ervaart bij alle schoonheid die hij tegenkomt, doet mij denken aan de passie waarmee ik een houtbewerker eens heb horen vertellen over de kwaliteit van hout,” aldus VA-redactrice Veronica Frenks, die op bezoek ging bij vertaalster Ike Cialona voor een gesprek over haar fascinatie voor dit onvertaalbaar geachte meesterwerk uit 1499.


In VA-Magazine besteedden we eerder aandacht aan Poliphilo  in de edities 1-2004 en 3-2005

Werelderfgoed van kristal

Sinds het eind van de 19e eeuw wordt er gediscussieerd over de ouderdom van een aantal bijzondere voorwerpen van kristal. Hun mysterieuze schoonheid is onomstreden. Maar de vraag wie ze heeft gemaakt blijft de gemoederen bezig houden. Volgens onderzoekers van het British Museum misten de Azteken en de Maya’s het benodigde gereedschap om dit voor elkaar te krijgen. Maar de raadsels rond de origine van de meest bijzondere authentieke kristallen schedels zijn daarmee niet opgelost. In 2001 dook een tot dusver onbekend exemplaar op, Synergy geheten. Een interview met Sherry Whitfield die vertelt over de merkwaardige wijze waarop deze kristallen schedel in haar bezit kwam.

Zie ook het interview met Arthur van Steen in editie 4-2003.

De lichtuitstraling van eieren

Eieren van biologisch gevoerde kippen die naar believen naar buiten kunnen, stralen het meeste licht uit. Het verband is zelfs zo duidelijk dat onderzoekers van het Duitse Bureau voor Levensmiddelenonderzoek Kwalis vreemd opkeken toen de eieren van twee biologisch-dynamische kippenbedrijven in een nieuw onderzoek ineens in de middenmoot eindigden. Te meer daar een van beide Demeter-bedrijven in voorgaande jaren nota bene bij de top had behoord. De verklaring leek onschuldig: het simpele bijvoeren van kippen met aangekocht voer, en dat alles binnen de richtlijnen. Toch was het extra rantsoen aangekocht voer in de praktijk voldoende om de lichtkwaliteit te drukken. Hoe zit dat nu precies met de lichtuitstraling van eidooiers, de kwaliteit van eieren en de vitaliteit van kippen?

In VA-Magazine besteedden we eerder aandacht aan het biofotonenonderzoek in de edities 1-2006 en 5-1998 en 1-1998

Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 2-2006
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer