VA

nr. 4-2003

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen


Chartres Special nu digitaal verkrijgbaar, klik hier Klik hier voor de redactionele inleiding.


HET RAADSEL VAN HET LABYRINT

Betekenisvolle, mythische reizen beginnen op een kritiek moment in de tijd waarop uitzonderlijke omstandigheden om actie vragen. Eerst is er de oproep tot avontuur. Een oproep die komt op een moment dat de vertrouwde levenshorizon te eng wordt bevonden. Men is de oude denkbeelden ontgroeid; het moment voor het overschrijden van de drempel is daar. Het doek gaat open voor een overgang die neer blijkt te komen op een nieuw geboren worden. Een wandeling door de wereld van het labyrint, beginnend met een bezoek aan Chartres. Klik hier voor meer info over de digitale heruitgave van deze Special.

Een vervolg op dit onderwerp? Zie editie 1-2004.


DRAAD VAN ARIADNE

Er vallen wel meer lichtstralen op schaduwrijke plekken; zo bijzonder is dat niet. Maar er is in Europa één schaduwrijke plek waar slechts een klein moment in het jaar licht schijnt. Interview met Arthur van Steen die in 2003 voor de tweede achtereenvolgende maal een reis naar Chartres leidde - voor hem een voorbeeld van zowel bijzondere geometrische als opmerkelijke gevoelsmatige kwaliteiten. Een gesprek over de Graal, de draad van Ariadne en andere krachtige symbolen van vrouwelijke energie, en de verbinding van kennis en wijsheid. Deel 1 is hier () na te lezen.DOOLHOF & LABYRINT

Hoe komt het dat mensen in een labyrint zo vaak een gevoel van welbehagen, ontspanning en balans ervaren? Het is tenslotte niet meer dan een pad, kronkelend van links naar rechts en weer terug. Geen mens kan erin verdwalen. Er is maar één weg.En wie de weg een aantal malen gelopen heeft, kent alle bochten. En toch is het motief ouder dan de weg naar Rome. In Italië, Spanje en Engeland werden duizenden jaren geleden al labyrintmotieven gegraveerd in steen. Meer weten? Een steuntje in de rug: acht pagina's met tips. Boeken; de beste websites; te bezoeken doolhoven en labyrinten.

EEN WEEK IN CHARTRES

Achter oude gebrandschilderde ramen verzinkt alles wat op aarde van waarde is. Chartres is een van de weinige plekken waar in de 21° eeuw nog iets beleefd kan worden van het aloude spel van licht dat de gotische bouwmeesters van weleer tot in perfectie beheersten. Het verhaal van twee Chartres -liefhebbers: de Utrechtse onderwijsdirecteur Jeroen Lutters over zijn pogingen "door de steen van Chartres heen te breken" en de Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest over een memorabele serie lentewandelingen langs de drie roosvensters.

 Wil Uitgeest schreef ook in: 2-1999, 5-2001 en 5-2002.

 

 Meer info over labyrinten? Klik hier.

Een editie los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer