VA

nr. 2-1999

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang bestellen


MODERNE SCHILDERKUNST

In de beeldende kunst is het begin van de 20e eeuw een keerpunt: voor het eerst wordt de zichtbare buitenwereld op een schilderij losgelaten. Piet Mondriaan laat zijn bomen oplossen in een spel van lijnen en vlakken; zoals schilders als Willem de Kooning en Karel Appel de natuur juist vervormen om deze ten slotte te laten exploderen in een fontein van kleuren. Het zijn de jaren waarin ook fysici de vaste grond onder onze voeten weg slaan met hun  ontdekking dat alles 'energie' en alles 'bewustzijn' is. Geen toeval - aldus de Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest. "In beide gevallen gaat het om ‘het door de oppervlakte van de materie heen willen breken’." Een interview.



Een essay van Wil Uitgeest in editie 5-2002.  
 

MAGNIFIEKE POMP

Als het menselijk hart hapert, dan bieden we het bij de deskundigen aan ter reparatie. Maar als ons hart méér is dan een magnifieke pomp, zitten we ogenblikkelijk met de vraag of we hartproblemen wel alleen met chirurgie en medicijnen te lijf moeten gaan. De Amerikaanse internist Richard Gerber denkt van niet. De uitdaging van de geneeskunde van de toekomst is volgens hem om ook de 'subtiele' omgeving van het hart aan te pakken. Gerber heeft zijn inzichten na twaalf jaar onderzoek samengevat in een handboek. Daarin schetst hij de contouren van een subtiel-energetische geneeskunde - voorlopig als aanvulling op de conventionele geneeskunde - en vraagt hij zich onder andere af hoe geneeswijzen die gebruik maken van eenvoudige middelen als kruiden, bloemen en water soms zulke krachtige uitwerkingen kunnen hebben.


KIKKERS EN SALAMANDERS

Een salamander is tot een waar kunststukje in staat: het opnieuw aan laten groeien van een verloren lichaamsdeel. Een kikker kan dat niet. Tenminste niet zonder menselijke hulp. Maar met een kunstmatig aangebrachte negatieve spanning blijkt ook de kikker in staat een poot aan te laten groeien. Het voorbeeld is van de Amerikaanse internist Richard Gerber. VA bespreekt diens opzet voor een nieuwe subtiel-energetische geneeskunde aan de hand van zeven vragen, beantwoord door Arie Bos (huisarts) en Hans Andeweg (bioloog). Een gesprek over de waarde van goudzalf en kwarts, de genezing van botbreuken, bloesemextracten en de genezende effecten van aandacht en liefde.



PROZAC OF VALERIAAN?

“Vraag of die witjas het flesje wil vullen en zeg maar dat het niet van die slappe druppels motte zijn.” Het zal 1950 zijn geweest. Kleinzoon hoort het grootmoeder nog zeggen. De huisarts - apotheek aan huis - vult het flesje, terwijl hij erbij zegt dat het behoorlijk straffe druppels zijn. “Ja, maar oma, waar zijn die druppels nou eigenlijk voor”, vraagt kleinzoon later. “Jochie”, zegt grootmoeder. “Dit zijn valderiaan droppeltjes; die je helpen je hoofd er beter bij te houden. Bar nodig, want wie geen orde heeft in zijn hoofd, doet aan van alles en nog wat mee, en dat is niet goed voor een mens.” De Amerongse natuurgeneeskundige Jaap Huibers over het verschil tussen Prozac en valeriaan.


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer