VA

nr. 5-2002

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen


 

DE DALAI LAMA EN DE BOOMGAARD

De Dalai Lama plaatst problemen graag in een groter perspectief, het liefst in een zo groot mogelijk perspectief. In editie 4-2004 een speelse verkenning van het nut van blikverruiming - met dank aan de voetballer Faas Wilkes, de grootvader van Geert Mak, de boomeekhoorn in de Amerikaanse eikenbossen en aan Joke Bloksma voor haar prachtige verhaal over appelbomen en appelluizen.
MEERWAARDE VAN BIO

"In het hoofd en hart van de man of vrouw achter het boodschappenwagentje moet het gebeuren: die moet iets gaan voelen voor biologisch," aldus het Nederlandse ministerie van Landbouw. Maar waar liggen hoofd en hart van de biologische landbouw zelf eigenlijk? Het Louis Bolk Instituut presenteert een biologische kapstok met drie duidelijke haken. Het ideale bio-product? Dat hangt aan alle drie de haken tegelijk. Een verhelderend artikel voor wie door alle bio-bomen al lang geen biologisch bos meer ziet.BESTE INGEVINGEN

Waarom heeft de kathedraal van Florence, de Santa Maria Novella, tachtig jaar lang de hemel als dak gehad? En wat is het geheim van de creativiteit van Hazel Henderson? Waar haalt deze Amerikaanse econome haar grensoverschrijdende ideeën vandaan? Volgens creativiteitsdeskundigen krijgen opvallend veel kunstenaars en wetenschappers hun beste ingevingen als ze fietsen, wandelen, tuinieren of aan het afwassen zijn.

BIJ WIJZE VAN TOEGIFT  

Geluk, liefde, ergens van kunnen genieten - het is allemaal niet op commando op te roepen, aldus Hans Achterhuis, hoogleraar filosofie. Zoals je de mooiste verhalen nooit op geplande momenten hoort: ze overkomen je als je er ruimte voor maakt. De Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest voegt schoonheid aan dit rijtje toe. Schoonheid valt niet te maken! Zelfs niet in de kunst. "Als het goed gaat, zie je het leven tussen de penseelstreken door zichtbaar worden." Bij wijze van toegift.


Een interview met Wil Uitgeest in editie 2-1999.
 
 

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer