VA

nr. 4-2002

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen

Dit nummer in een themapakket


© Oscar van Doorn© Canola Council of Canada
 
SEIZOENENSPEKTAKEL

"Kunstenaar - zijt gij daar," placht natuurfotograaf Wim Groothuis naar boven te roepen als hij onderaan de negen meter hoge trap stond naar het caravannetje op poten, waarin kunstenaar Oscar van Doorn een jaar lang naar roeken zat te kijken. Een vierseizoenenspektakel. "Zijn gedrevenheid vulde de kleine caravan. Vol vuur deed hij me iedere keer verslag." Op bezoek dus bij Van Doorn: wat ziet een kunstenaar die 2500 uur naar kraaiachtigen zit te kijken?


 
 
OPWAAIENDE GENEN

De Braziliaanse oud-minister van Milieu, wijlen José Lutzenberger, noemde het vlak voor zijn dood zijn grootste zorg: het patenteren van leven. "Planten en dieren patenteer je niet." Maar wie snapt wat hij bedoelt? Het onderwerp is al gauw heel, heel abstract. In één klap is daar verandering in gekomen door de rechtszaak Monsanto-Schmeiser: het juridische steekspel tussen een bijna-gepensioneerde koolzaadteler en 's werelds grootste biotechbedrijf. De eerste reacties uit Den Haag en Brussel.


 Voor een interview met Lutzenberger, zie editie 1-2001.


 
DALI'S DROOMKASTEEL

Interview met filmmaker Ton van der Lee die lang geleden in Spanje van Salvador Dalí een schets van een grillig droomhuis kreeg overhandigd en een paar jaar geleden een radicale streep trok onder zijn leven in Nederland, om eindelijk dat gedroomde huis in Afrika te gaan bouwen. Een gesprek over natuurbeleving en ontworteling en de bouw van Dali's lemen droomkasteel.

 
 
REIS ROND EEN FLES

Kerstpakkettentijd. Veronica Frenks bewaart goede herinneringen aan een biologische Riesling. Een 1996'er. Gekregen in het jaar 1997. Of misschien was het 1998. Ze heeft de lege fles in ieder geval al die jaren bewaard - tot deze zomer, toen ze met haar fles in de Elzas aanklopte bij de meester, voor een gesprek over de geheimen van de biologisch(-dynamisch)e wijnbouw.


 Zie ook editie 5-2000.

© Ton van der Lee 


Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer