VA

nr. 3-2002

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen

Dit nummer in een themapakket© Bertus Haverkort© Veronica Frenks
 
STILTEPLEKKEN

Beeldhouwer/landbouwvoorlichter Bertus Haverkort over de tijdreis die hij maakte naar de wortels van onze cultuurgeschiedenis. "Het is goed om kennis te nemen van de spiritualiteit in andere culturen. Maar als die inspiratie vervolgens niet aansluit bij de spiritualiteit in de eigen cultuur, gaat de ervaring zweven." Een gesprek in zijn Rhenense atelier vol beelden over Ghanese boerenkennis, de herinnering aan de Overijsselse ochtendnevelen uit zijn jeugd en het belang van stilteplekken in het landschap.

Zie ook het reisdagboek van Bertus Haverkort in editie 2-1998
 
TE GAST BIJ TON LEMAIRE

Helaas - de prijs die de moderne mens betaalt voor zijn onafhankelijkheid en vrijheid - aldus de cultuurfilosoof Ton Lemaire - is zijn isolement, de ervaring van een zekere leegte buiten zich, uitmondend in een gevoel van verveling, gemis en eenzaamheid. Maar er is een remedie: naar buiten gaan. Letterlijk en figuurlijk. De zinnen openen en de verbinding aangaan met de wereld buiten ons: "Je kunt pas van een landschap houden als je een gevoel ontwikkelt voor het bijzondere van die plek."© Oostenrijks Verkeersbureau

WAGENINGS DEBAT

Varkens moeten weer kunnen wroeten, kippen moeten weer kunnen scharrelen en de koe moet terug in de wei. Zo luidde het advies van de commissie Wijffels aan de minister van Landbouw in 2001. "Dit gaan we uitvoeren. Punt," zei de minister gelijk in een reactie. De tijd lijkt rijp voor grote veranderingen, aldus commentatoren in de dagbladen. Verslag van een zomers debat in Hotel De Wereld, hartje Wageningen, in aanwezigheid van Herman Wijffels.

OLIJFBOOM VAN RILKE

Op de camping onderweg lokt het verkoelende water van een nabijgelegen meertje. "Als je hier in dit meertje gezwommen hebt, moet je je niet afdrogen," zo zeggen mensen uit het dorp. "Het water is bijzonder heilzaam voor de huid." We leven in een wereld van verhalen. Grote en kleine verhalen. Het thema van onze tijd: opnieuw verbindingen proberen te leggen, om uit te vinden wat betekenis heeft, en wat niet. Een literaire boerderijentocht door Midden-Europa. Zomerse bespiegelingen over natuur en cultuur, de koeien van de toekomst van professor Bakels, de smaak van fruit en de olijfboom van de dichter Rilke.


 
 

Dit nummer los nabestellen

Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer