VA

nr. 1-2004

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellenEen jaargang bestellenSchiermonnikoog

LIEFDE VOOR SCHIER

Een harde jongen afkomstig uit een harde sector, die nooit vergat hoe hij als zestienjarige in de uiterwaarden van de IJssel, kauwend op een zuringblad, kon liggen genieten van veldleeuweriken. "Als je zo’n tafereel gezien hebt, ben je voorgoed een vogelliefhebber." Als hoofddirecteur van Natuurmonumenten (1996 - 2002) had hij de mooiste baan van de wereld. "Maar ik kwam nooit buiten." Cecile van der Heijden nam Frans Evers mee naar de plek waar hij de energie-gevende kant van de natuur het sterkst voelt: Schiermonnikoog.


 
ASHOK BHALOTRA OP CYTHERA

Wat is de Droom van Poliphilo (Hypnerotomachia Poliphili)? 1. Een alchemistische levensles. 2. Een liefdesavontuur. 3. Een onmetelijke inspiratiebron voor architecten en tuinliefhebbers. Allemaal tegelijk en nog veel meer. Veronica Frenks raakte nog het meest onder de indruk van de open en liefdevolle blik waartoe het 500 jaar oude avontuur uitnodigt. Op haar speurtocht naar mede- enthousiastelingen kwam ze uit bij de Rotterdamse architect Ashok Bhalotra. Een gesprek over de kracht van verbeelding.

Zie ook de linken-pagina op deze website.
Cythera

 Zie ook de edities 3-2005 en 3-2006

melk

KUNST VAN HET WANDELEN

Op het vlakke land gaat het nog wel, gewoon de ene voet voor de andere zetten. Gelegenheid genoeg om om je heen te kijken. Maar... even verderop, als het pad heuvelopwaarts gaat, met een kuil hier, een steen daar, zakt de blik als vanzelf richting schoenen. De 95-jarige Engelse architect-schrijver-filosoof Douglas Harding vond een antwoord. Een essay over de kunst van het wandelen.

Engelstalige informatie over Douglas Harding.
LICHTKWALITEITEN MELK

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een Vermeer of een Appel, een gedicht van J.C. Bloem of een Stradivarius? Niemand zal op het idee komen schilderij, gedicht of viool uit elkaar te trekken, en splinters, letters of moleculen te gaan tellen. Toch is dat wat we doen als het gaat om de kwaliteit van een glas melk. Diana Saaman op onderzoekspad. Zijn er alternatieven? Is er verschil tussen de melk van gelukkige en uitgemolken koeien?


 Zie ook de edities 1-1998 en 5-1998 en het interview met Reto Domeniconi in de Keuken.

 wandelen
Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 4-2003
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer