VA

nr. 3-2008

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnement met vier topinterviews als geschenk
Los nummer bestellen ContactEen hele jaargang bestellen

Lopen naar Jeruzalem


image

imageOp haar vijftigste stond ze voor een keerpunt. Een leeftijd waarop haar kinderen wel even op eigen benen konden staan. De tijd was gekomen om op reis te gaan en te zien waar het leven haar leidde. Met een minimum aan geld en bagage trok Jeannette Albers de deur achter zich dicht voor een tocht van duizenden kilometers naar Rome en Jeruzalem. Verder was niets gepland, de weg lag open. Een gesprek over vertrouwen en leven vanuit innerlijke autoriteit.         

Meer links over Jeannette's reis elders op deze website
VA's selectie van mooiste Santiago-links
Interview met Duitslands bekendste komiek Hape Kerkeling over zijn voettocht naar Santiago de Compostela
Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.


Moe na een dag luierenWie zijn tandarts tien jaar geleden de vraag stelde of ook stress van invloed was op tandvleesproblemen, kreeg een ‘nee’ te horen. Jaren later bleek het verband er ineens toch te zijn. Is het denkbaar dat we over tien jaar tot de ontdekking zullen komen dat alle ziekten vanuit ons bewustzijn ontstaan? Zeven vragen aan huisarts Arie Bos die een intrigerend boek schreef over het huwelijk tussen geest en stof. Waarom zijn mensen eigenlijk moe na een stressloze dag luieren? 

Foto: Leo van der Noort


Bij uitgeverij Christofoor verscheen het boek Hoe de stof de geest kreeg.
 Het Lezen van een Damestasje


Foto: Tassenmuseum Hendrikje

Vrijwel elke vrouw heeft er eentje: een damestasje. Groot, klein, te klein, versleten, hersteld, modieus of keurig onderhouden. Alles wat een vrouw denkt nodig te hebben zit erin. Daarom zegt zo’n damestasje zoveel over de eigenaresse ervan. Kieper het tasje om en je kijkt in een ziel. Yoeke Nagel over de kunst van het lezen van Damestasjes en Herenbroekzakken.

Foto: Tassenmuseum Hendrikje


Yoeke's eigen website en haar boek Damestasjeslezen (pdf) bij A3 Boeken
Interessante omgekieperde Damestasjes op bagladies.nl 


Leven met de seizoenen


Ergens in de jaren negentig realiseerde hij zich met een schok dat het lente was. De groener wordende natuur luidde een nieuwe fase in zijn leven in. Gestimuleerd door zijn liefde voor de Chinese oude wijsheid probeerde hij de seizoenen in zijn leven te volgen. Eerst alleen, later met de hulp van studenten. In de loop van dat onderzoek kwam Jaap Voigt tot de conclusie dat de moderne seizoensindeling niet klopt met de innerlijke beleving van de seizoenen. Lente, zomer, herfst en winter zouden eigenlijk zes weken eerder moeten beginnen. Een innerlijk beeld van winter, lente, zomer en herfst. Aflevering 4 (slot): de herfst. Vergezeld van een interview met Voigt.


Foto: Hape Smeele

Vier lezingen van Jaap Voigt over leven in het ritme van de seizoenen, in Amsterdam, Zwolle, Utrecht en Beetsterzwaag.

Seizoenenboek van Jaap Voigt
Eerdere afleveringen in deze reeks in de VA edities 4-2007, 1-2008 en 2-2008


De Grote Verzoening 


De nauwe steegjes binnen de muren van de Oude Stad Jeruzalem zijn voornamelijk het domein van mannen die in hun winkeltjes hun nering trachten te verkopen. Boven deze straatjes ligt dat openbaar toegankelijk dakencomplex, waar de Islamitische, Christelijke, Joodse en Armeense wijk samenkomen, en waar vooral de vrouwen komen. Een uniek gebied, dat zich leent voor samenkomsten en meditaties. Een interview met de Nederlandse kunstenaar Rob Schrama over zijn recente vredesacties en zijn affiniteit tot die ene cruciale vierkante kilometer Oude Stad in Jeruzalem.
De website van Rob Schrama.In de sporen van opa


Illustratie Guido Pigni

Illustratie Guido Pigni“Mijn opa was melkboer, maar wilde eigenlijk boer zijn. Na zijn pensionering vertrok hij ineens toch naar Friesland, waar hij een boerderij kocht en koeien ging houden. Na vijf jaar keerden hij en oma weer terug.” Journalist Ronald Hermsen raakte geïntrigeerd door het gevoel van verwantschap dat hij voelde met zijn opa. Alsof hij, zijn opa en zijn vader dezelfde weg bewandelden. “In ons alle drie zat een sterke drang naar elders.” En alle drie vonden ze hun eigen antwoord. Een essay.


Illustratie Guido Pigni

Over ditzelfde thema schreef Ronald Hermsen voor uitgeverij Christofoor het prentenboek Dag Opa
Website van illustrator Guido Pigni
  Fascinerend Overijssel 


De computer prikt de bestemming. Waar komen ze terecht? Wat maken ze mee? Alied en Heleen gaan 28x op avontuur in de provincie Overijssel. De website waar de dames verslag doen van hun ontmoetingen in het project Overal in Overijssel is een spektakel van horen, zien, lezen, luisteren en bewonderen. Heleen Bosma: "Voor ons heeft de provincie Overijssel echt een gezicht gekregen." Geboorte van de liefde

Een van de belangrijkste veranderingen na een bijnadoodervaring, zo weten we inmiddels van cardioloog Pim van Lommel, is het verdwijnen van de angst voor de dood. Terug in hun lichaam vertellen mensen steevast dat het gevoel van onvoorwaardelijke liefde waar ze even in verkeerd hebben nu weg is. Een thema dat in een andere vorm opduikt in het schitterende liefdesverhaal Tristan en Isolde. Maarten Zweers over de actualiteit van een oude legende en de geboorte van de liefde.In VA editie 4-2006 een interview met Maarten Zweers
Voor links over opera & esoterie, klik hier.
Tristan en Isolde op Wikipedia


Column: Etruskisch labyrint


image

Haar Italiaanse reis begon met de ontdekking van meerminnen op de muren van Toscaanse kerken. Een spirituele zoektocht die Selma Sevenhuijsen zal voeren door de holle wegen rond de ‘heilige navel’ van een oude godinnencultuur. In dat Etruskische labyrint stuit zij op de sporen van een twaalfvoudig landschap; met het meer van Bolsena, of liever gezegd de piramidevormige berg op het eiland Isola Bisentina, als het krachtcentrum. Na de aftrap in VA 1-2008 houdt Selma Sevenhuijsen de lezers van VA op de hoogte via een column vanuit het oude Etruskische landschap.

Lees hier de redactionele inleiding tot editie 1-2008.Voor links over labyrinten, doolhoven en Chartres, klik hier
Website van Selma Sevenhuijsen.

Een link naar A3 Boeken.


   Verder lezen?  Bestel 3-2008 los Bestel 3-2008 binnen een abonnement Geef geschenkabo van een jaarDit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 2-2008
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer