VA

nr. 2-2003

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen






DE REIS VAN HET LICHT

De kwantum-computer zit eraan te komen. Verbijsterend. Wie had dat tien jaar geleden voor mogelijk gehouden? Het onbegrijpelijke holisme uit de kwantumwereld dat de grote-mensenwereld bereikt. In onze wereld is een citroen morgen hoogstens iets minder geel, maar nooit rood of blauw. Onze wereld zit logisch in elkaar. In de wereld van de kleinste deeltjes bestaan dergelijke zekerheden niet. Als introductie op het interview met de Amerikaanse hoogleraar Kwantumfysica, Arthur Zajonc, elders in dit nummer een uitstapje naar de wonderbaarlijke wereld van de kwantummechanica - met uitstapjes naar de schilderkunst.




CADEAUS VAN HET LEVEN

De dichter Rainer Maria Rilke bracht eens een bezoek aan een tentoonstelling in Parijs, zo'n honderd jaar geleden. Daar hing een doek van Paul Cézanne. Op een gegeven moment stond Rilke stil voor dat schilderij van Cézanne - waar geen criticus uit zijn tijd ook maar iets van kon maken. Rilke trouwens ook niet. Die hele middag bleef hij terugkomen. Iedere keer probeerde hij het opnieuw. Om uiteindelijk, aan het eind van zijn bezoek, ineens te weten: "Nu zie ik het." Een anekdote uit een intrigerend interview met de Amerikaanse hoogleraar Kwantumfysica, Arthur Zajonc. Een gesprek over Goethe, Cézanne, de humor van de Dalai Lama en de Amerikaanse variant van het Groentenabonnement: Community Supported Agriculture (zie ook 4-2005).






EEN VLECHTHAAG HEEFT GEEN HAAST

Waarom worden we tegenwoordig zo enthousiast voor IJsselse doornheggen, Maasheggen (met meidoorn en roos), Drentse esdoornbegroeiingen en Engelse heggen? Volgens Thomas van Slobbe is de vlechthaag een antwoord op het moderne digitale denken - op het snelle oordeel, het voor of tegen, het onverbiddelijke ja of het nee. "De vlechthaag symboliseert de schemering, want er is altijd méér. Een haag die langzaam groeit en goed gevlochten en onderhouden moet worden. Pas dan zal er iets goeds uitkomen." De haag als metafoor.

POES EN VARKEN

Thuis ligt de poes te snorren op de bank, terwijl we met boerderijdieren omgaan alsof het dingen zijn. Stelling: Als landbouwdieren zouden kunnen denken, zou de bio-industrie allang verboden zijn. Vraag: Waarom kunnen we eigenlijk zo moeilijk accepteren dat een varken stemmingen kan hebben, maagzweren kan ontwikkelen en de steun van de boer behoeft om stress te verminderen? Francoise Wemelsfelder, biologe en onderzoekster aan de Scottish Agricultural College in Edinburgh was even in Nederland - met een imponerend ,wetenschappelijk pleidooi voor dierlijk welzijn.


 
 


Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer