VA

nr. 1-2002

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen

Dit nummer in een themapakket


© Stefan Jarl

 
STEFAN JARL

Gesprek met de Zweedse filmmaker Stefan Jarl - naar aanleiding van het prachtige en liefdevolle portret dat hij maakte over zijn leermeester, de grote Zweedse natuurfilmer, Arne Sucksdorff, getiteld: Schoonheid zal de wereld redden. Jarl vertelt over de "kunst van het wachten", de laatste, kleine boeren in Zweden en de bijzondere relatie tot de natuur die spreekt uit de films van zijn leermeester Sucksdorff.


Het interview is na te lezen in de Filmzaal.
 
HET JAAR NUL

Twintig jaar reist de bejaarde Don Cirilo de wereld nu al rond. Hij voelt het als zijn taak de mensheid te vertellen over de Mayakalender. Lezingen heeft hij reeds gegeven op de universiteiten van Guatemala-Stad en de vermaarde Harvard-universiteit; hij werd ontvangen door de Paus en de Dalai Lama; en uitgenodigd door de NASA - vanwege zijn astronomische kennis. De Nederlandse filmmaker Wiek Lenssen volgde hem en maakte een film over de spiritualiteit van de Maya's.

 Het interview is na te lezen in de Filmzaal.


SAAMAN'S BELOFTE

Niemand wilde er wonen; de makelaar kon zich zelfs niet voorstellen dat Diana Saaman wel serieuze belangstelling voor de oude boerderij zou hebben. "Ik was de honderdste aspirant-koper al. Maar toen ik ging kijken wist ik meteen: dit neem ik." Haar nieuwe huis staat naast een bio-industriŽle varkensschuur. Diana Saaman (35) houdt er behalve vier honden, vier paarden, kippen en een kat ook een aantal varkens: haar persoonlijke antwoord op de bio-industrie. Eerste van een serie columns.

 
COMMISSIE TERLOUW

Medio 2001 gaf Jan Terlouw de aftrap voor het grote, Nederlandse debat over eten en genen. Een half jaar later luidt een van zijn conclusies: "Het publiek zegt heel duidelijk: een koe manipuleren zodat deze dieren geen BSE kunnen krijgen, is onzin. Je moet koeien simpelweg geen diermeel te eten geven. Ik vind dat ze gelijk hebben." In VA een licht ingekorte weergave van de briefwisseling die Louk Box (Commissie Terlouw) en Bart Hommersen (Vruchtbare Aarde) in die periode voerden over de zin en onzin van het eten-en-genen debat en het genetisch sleutelen aan gewassen.


 Het gesprek is na te lezen in de Keuken

© Diana Saaman

Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer