Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement




Paul Dijkman
Interview
met
Paul Dijkman
in:

In wat voor omgeving voelt een mens zich prettig? Interview met de Amsterdamse kunstenaar en architect Paul Dijkman in VA editie 3-2006. Dijkman: “Wat ik heb gezocht is een recept voor een stad. Een stadsrecept dat voldoende afwisseling biedt, zoals een kok in een restaurant voor voldoende afwisseling zorgt en geen bord opschept met alleen maar aardappels erop. Zo dient de ideale stadswijk ruimte te bieden aan de behoefte van mensen aan bescherming, samenspel, troost, ontdekking, groei en zelfverwerkelijking.”

Homepage Atelier Paul Dijkman. In 2006 verscheen zijn boek Nieuwbouw en sferen; handboek voor architectonische sferen, uitgeverij IJzer. Drie tekstfragmenten uit het boek.

Van Dijkman verschijnt oktober 2006 rond het thema ‘dolen’ een roman (titel: Het Lot). Op 28 oktober, 18.00 uur, wordt het eerste exemplaar uitgereikt tijdens Dijkmans expositie Dolen op Aarde in een oude Amsterdamse kerker, onder het wegdek van Brug9. Genummerd en gesigneerd zeefdruk in een oplage van 150 stuks. Commerciële uitgave in 2007. "Ernesto Paz, burgemeester van `Het Paradijs' - een afgelegen oerwouddorp - wordt getart door visioenen. Een vuurzee en keverplaag zullen de hongerdood brengen. Om de voorspelling af te wenden gaat hij regeren per decreet." Nadere info op de website van uitgeverij IJzer.

VA interviewde Paul Dijkman eerder in editie 2-1996 naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Harteloze Gebouwen, 1992, uitg. Uniepers Abcoude. ISBN 90 6825 116 3. Het interview werd gevolgd door mini-interviews met de (landschaps)architecten Ashok Bhalotra, Wiek Röling, Pieter van der Ree, Hyco Verhaagen en architectuurjournalist Jaap Huisman.

Een thema dat Dijkman de laatste tijd sterk bezighoudt, is de kwaliteit van pleinen. "De Amsterdamse Watergraafsmeer kent twee prachtige pleinen – het Mariotteplein en het Voltaplein. Pleinen met een zekere beslotenheid, ondanks hun grootte. Vreemd genoeg zijn dat grote uitzonderingen in Nederland."

Een gerenommeerd Amerikaans stedelijk adviesbureau (PPS / Project for Public Spaces) ijvert al dertig jaar voor de kwaliteit van pleinen, parken, markten, stations en andere publieke ruimtes. PPS publiceert intrigerende lijsten met ’s werelds ‘beste’ en ‘slechtste’ pleinen en parken. Voorbeeld 1: Zes voorbeelden van bijzondere parken. Voorbeeld 2: De zestien mooiste pleinen op aarde. "Echte goede pleinen zijn heerlijke plekken om andere mensen te ontmoeten, te praten, te zitten, rond te kijken, te ontspannen, te spelen, een wandelingetje te maken, te flirten, te eten, te lezen of gewoon wat in de zon te zitten en je onderdeel te weten van een groter geheel." De visie van het PPS op pleinen en parken.

In 2004 werd het Piazza del Campo in Siena (Italië) uitgeroepen tot mooiste plein ter wereld. Samen met andere toppers als het Piazza Navona in Rome, het Plaza Hidalgo in Mexico City, het Rynek Glowny plein van Krakow in Polen en het Plaza de Armas in Cuzco, Peru behoort dit plein in het hart van Siena tot de magische plekken waarop je als bezoeker nooit uitgekeken lijkt te raken en uren achtereen kunt doorbrengen.
Zie ook: 60 schitterende publieke plekken (stranden, straten pleinen, parken). Tip: hoe mooi en aantrekkelijk is Barcelona?

Wat is er nu precies mis met pleinen en parken waar mensen niet graag vertoeven (de visie van het PPS)? En wat maakt een geslaagd plein tot een geslaagd plein (tien redenen)? Zie ook: 's werelds beste en slechtste pleinen en parken.

Paul Dijkman in VA editie 3-2006: "Een plein is idealiter toch een plek van samenkomst, waar je niet in je eentje, maar met meerdere mensen gaat zitten." Over het Nederlandse pleingevoel: "Maar dat ruimtelijke denken is verloren gegaan, in het bijzonder ons gevoel voor beslotenheid, voor de waarde van omsloten, beschermende ruimtes. Het plein voor de Rotterdamse Stadsschouwburg is zelfs een dieptepunt, een tochtgat, open naar alle kanten."

Het PPS rekent het Rotterdamse Stadsschouwburgplein tot de zestien dramatisch mislukte pleinen die het vanwege hun toplocatie verdienen om onmiddelijk aangepakt te worden.

Vanuit de universiteit van Bologna opererend: A Vision of Europe, interessante groep van architecten, stedenbouwers en kunsthistorische stadsliefhebbers. Zie ook hun nieuwsbrief Urban Lovers, gemaakt "voor iedereen die graag wandelt door het network van straten en pleinen dat de traditionele stad typeert; voor iedereen die ervan houdt een cappuccino in a café te drinken binnen een stedelijke omgeving.”

De website van Paul Dijkman bevat een schat aan links op het gebied van architectuur en stedenbouw. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Nikos Salingaros, die onder andere uiteenzet waarom in zijn ogen Prins Charles een van de grote vernieuwers zal blijken te zijn binnen de 21e architectuur. Zie ook het artikel God Save The Prince van Leon Krier.
 

Wintereditie 2005:




Interview met de 78-jarige Albert Maysles, bekend geworden door films over Christo, Leonard Bernstein, Jessye Norman, Horowitz, The Beatles en de Dalai Lama. Los te bestellen of binnen een abonnement
Een advertentie van Google

Natuur &Gezondheid
Aandacht voor Natuur & Gezondheid
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/2005

en


Editie 2/2003

 "Aan gezondheid en aan natuurbescherming besteedt de overheid jaarlijks vele miljarden; alleen niet in samenhang met elkaar," betoogt de Wageningse omgevingspsychologe Agnes van den Berg. Zie: Van buiten word je beter(). Een indrukwekkend essay over de relatie tussen natuur en gezondheid (Alterra, Wageningen, 2001).

Op de website van de auteur is een schat aan downloadbare publicaties en links en interviews te vinden.

Handig om snel een overzicht te krijgen: een Engelstalig artikel uit 2001 op basis van interviews met prominente onderzoekers op het gebied van natuur en gezondheid, zoals Roger Ulrich, Stephen & Rachel Kaplan, en Terry Hartig. Nog een uit 2004.

"Alleen al het zien van planten kan een weldadige invloed op de gezondheid hebben," aldus een van de meest prominente onderzoekers op het gebied van de relatie natuur en gezondheid, Roger Ulrich, in een bijdrage op het internationaal symposium Plants and People in Den Haag, 1995. De voordracht lijkt niet meer op internet te vinden. Literatuurverwijzing hier.

Het lijkt zo voor de hand te liggen dat de architectuur van een ziekenhuis moet bijdragen aan het welzijn van de patient die er verblijft. Maar Amerika loopt in dit opzicht lichtjaren voorop. Zie een speciaal nummer van het tijdschrift In Perspectief van het College Bouw Zorginstellingen.

Agnes van den Berg (Alterra) werkte onlangs mee aan een belevingsonderzoek() van het stationsgebied in Utrecht. De eerste keer dat beleving in een milieueffectrapportage werd opgenomen. Daarin ook aandacht voor de relatie tussen groen en sociale veiligheid.

In een AVRO documentaire Het ziekenhuis doorgelicht: De architect als therapeut (video) vertelt Van den Berg over het rustgevende effect van groen in ziekenhuizen. "Wat ik zelf een van de meest intrigerende resultaten vind, is dat mensen dan ook minder pijn ervaren."

In mei 2004 concludeerde ook de Gezondheidsraad dat mensen zich gezonder voelen in een groene omgeving. "Er zijn aanwijzingen dat zelfs al het uitzicht uit een raam op stedelijke groenvoorzieningen helpt om te herstellen van stress en vermoeidheid door langdurige concentratie." De Bomenstichting vertaalde het rapport naar de betekenis van bomen voor het welzijn van mensen.

Links van de Bomenstichting naar alles en iedereen die iets met bos of bomen te maken heeft.

De Wetenschapswinkel van de Universiteit van Utrecht onderzocht in 2004 in Groen in de ouderenzorg de vraag of natuurbeleving een heilzame werking op ouderen heeft. Rapport is te downloaden of te bestellen vanaf de website van de Wetenschapswinkel. Klikken op Publicaties.

Els de Vries, Ministerie LNV, Directie Kennis pleit op 4 april 2005 (Marktdag SWOME/GaMON) voor meer aandacht voor groen() door gemeentes. "Groen moet hoger op de politieke agenda komen."  En dat "groen begint voor de mensen al bij de voordeur".

"Groen om je heen is echt gezonder dan beton," luidt de kop van een artikel in het Algemeen Dagblad() over het wetenschappelijk project Vitamine G (waarbinnen Utrechtse en Wageningse onderszoekers meer harde gegevens hopen te verzamelen over de relatie tussen groen en gezondheid). Zie ook: de officiële website van het Vitamine G project. “Op dit moment wordt groen door gemeenten nog teveel als een luxe product gezien."

In Vruchtbare Aarde editie 2-2003 publiceerden we al eerder een interview met Thomas van Slobbe, directeur van de Stichting wAarde - over de bijdrage van Natuur aan een meer ontspannen samenleving. De stelling die Van Slobbe begin 2003 verdedigde in De Balie: "Middels bedrijfstuinen, ziekenhuistuinen en kronkelende beekjes kan de WAO-instroom op relatief wrijvingsloze wijze met vele procenten worden beperkt." In dezelfde editie: Van Slobbe's gedachten over het landschap als spiegel: mijmeringen over hekken, hagen en prikkeldraad. 

Herfsteditie 1998:




Passie voor de natuur: Interview met Victor Westhoff. Los te bestellen of binnen een abonnement

Herfsteditie 2000:




Een eigenwijze collage, over citroenbomen, zure room en Toscaans licht - mythologie, vrijheid en thuiskomst. Los te bestellen of binnen een abonnement

Acties voor Groen

Acties voor Groen
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/2005

26 juni 2006. Vroege Vogels wijdde de hele uitzending van 25 juni aan de mogelijke aanleg  van de A6- A9. Vroege Vogels kondigde daarin aan 100.000 handtekeningen te willen ophalen tegen de A6-A9. Een handtekening of adhesiemail sturen?

"Het is verdorie het enige wat de Bilderdijkstraat nog aangenaam maakt om te lopen of te fietsen. Ik hou van die bomen. Ik doe daar iedere dag boodschappen en kijk naar die bomen. Ik zie ze boven de huizen uitsteken als ik uit mijn raam kijk, en denk dan; wat geweldig die bomen." Reactie van een bewoner binnengekomen bij de Actiegroep Iepen moeten blijven in stadsdeel Oud-West in Amsterdam.

In Vruchtbare Aarde 2/2005 aandacht voor een open brief van de redactie aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. Het artikel is hier te downloaden als pdf.

Acties voor het behoud van bomen kunnen onnodige kap voorkomen. Vaak blijkt er een alternatief voor handen te zijn. Informatie hierover biedt de Bomenstichting. Ook voor de brochure Recht op bomen, handleiding voor inspraak bij dreigende kap is aan te vragen. En dan is er de prachtige site van de Stichting Bomen Over Leven, ontstaand in de zomer van 1991, in de sprookjesachtige en bomenrijke omgeving van de Waalse Ardennen. Aanleiding voor het ontstaan van de stichting: het verhaal van de Franse schrijver/dichter Jean Giono: De Man Die Bomen Plantte

Een ludieke actie van Milieudefensie in twaalf Nederlandse steden om aandacht te vragen voor het enorme aantal bomen dat in de Derde Wereld sneuvelt ten behoeve van tuinmeubelen, papier, kozijnen, zeep, ijsjes, patat, biefstuk en tropische garnalen voor Nederlands gebruik.

Op vrijdag 17 juni 2005 reikte Milieudefensie de Botte Bijl Award 2005 uit aan het bedrijf dat de meeste tuinmeubelen van fout hout verkoopt. Kanshebbers voor de Award waren: Europatuin, Gamma, Groenrijk, Hema, Intratuin, Kwantum, Leen Bakker, Life & Garden, Praxis Tuin en Tuincentrum Overvecht. Winnaar werd uiteindelijk Intratuin. Het bedrijf verkoopt, ondanks eerdere beloften, nog steeds tuinmeubelen van dubieuze afkomst. Groenrijk stond op de eenaonderste plaats, terwijl Kwantum het positiefst scoorde. Zie overzicht().

Amsterdam, 17 februari 2006. Leveranciers van tuinmeubelen misleiden consumenten over het gebruik van duurzaam hout in hun producten. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie naar aanleiding van zeven klachten die Milieudefensie tegen deze bedrijven had ingediend. De commissie beveelt de leveranciers daarom aan om te stoppen met valse beweringen in folders, reclamekrantjes en op labels.
Uit onderzoek van Milieudefensie naar het tuinmeubelassortiment van 2005 bleek dat bijna 80 procent van alle producten bij de bekende tuincentra en winkelketens niet van duurzaam hout gemaakt was. Bij zo'n 200 verschillende producten is geconstateerd dat consumenten vals werden voorgelicht. Naar aanleiding van klachten van Milieudefensie hebben 3 bedrijven hun reclamemateriaal aangepast en toegezegd zoveel mogelijk FSC-hout te gebruiken. Milieudefensie trok deze klachten daarop in. In de overige zeven gevallen is Milieudefensie nu in het gelijk gesteld. In het rapport Zit het wel goed (oktober 2005) zijn de resultaten van 10 winkelketens en 51 vestigingen terug te vinden. Onder andere Intratuin en Groenrijk hebben naar aanleiding van de aangetroffen valse claims beterschap beloofd. Dit voorjaar zal Milieudefensie weer op alle locaties onderzoek doen.

Van al het tropische hout dat Nederland binnenkomt is maar liefst de helft illegaal gekapt. Voor een KapKoopWijzer en Achtergrondinformatie bij de KapKoopWijzer (Word) klik hier.

Op vrijdag 8 juli 2005 overhandigen Milieudefensie en Burma Centrum Nederland in het Westerpark in Amsterdam protesthandtekeningen aan drie Nederlandse handelaren in Birmees teak: de firma's Boogaerdt, Van de Stadt en Worldwood. Een woud van vierhonderd dominostenen zal omvallen en dan een beeld vormen van een immense woudreus (oppervlak 1000 m2) met tropische vogels in de kruin. Het omvallen van de dominostenen en de liggende boom staan symbool voor het onrustbarend tempo waarin de bossen van Birma verdwijnen.

12 april 2006. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich grote zorgen over de toekomst van de laatste wilde olifanten in in de provincie Riau op het Indonesische eiland Sumatra. Het WNF heeft in een open brief de hulp van de Indonesische president Yudhoyono ingeroepen om in te grijpen. Het leefgebied van de olifanten in Riau wordt steeds kleiner, doordat op grote schaal bos wordt gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages en plantages voor de papierindustrie. In de brief aan de president vraagt het WNF hem ondermeer een eind te maken aan de illegale houtkap ten behoeve van plantages en onmiddellijk te stoppen met houtkap in beschermde gebieden. Volgens het WNF ligt de enige echte oplossing erin samen met het lokale bedrijfsleven en de afnemers van palmolie en pulp een halt toeroepen aan de ongebreidelde houtkap. Donateurs en andere belangstellenden kunnen op de website van WNF een petitie ondertekenen. Klik hiervoor rechtsonder op Actie 'Pandapassport' (ook in Nederlandse taal).  Een webfilm over het onderwerp. Een nieuwe interactieve plattegrond van Riau laat zien hoe snel de ontbossing in Riau is gegaan.

22 december 2005 - Nederland was een van de zestig landen die de bijeenkomst bijwoonden van de Forest Stewardship Council (FSC) in Manaus, Brazilië. José Saramago, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1998, riep alle aanwezigen op om concrete stappen te ondernemen om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. "Ik hoop dat Brazilië, Latijns-Amerika en de hele wereld zich bewust worden van de ernst van de situatie, die zich het beste laat omschrijven als: de wereld is in gevaar door de wereldwijde ontbossing. We zijn bezig onze eigen planeet te vernietigen en hebben de plicht haar te redden, want alleen wij kunnen dat doen."

Meer informatie over FSC en FSC Nederland is te vinden op www.fscnl.org (Nederland) en www.fsc.org (internationaal).

PROTEST HELPT. Succesverhalen uit de toptien van Milieudefensie-medewerkers. De Beukenlaan in Renkum: eerste bedrijventerrein dat wordt ontmanteld en teruggeven wordt aan de natuur, zodat het Renkumse Beekdal weer in zijn oude glorie kan worden hersteld. * Het plan voor een snelweg over de Bussumer heide naar het Mediapark in Hilversum haalde het niet. De gemeente Hilversum constateerde, na maanden van hevige protesten dat er niet voldoende maatschappelijk draagvlak was. * De gemeente Leeuwarden trok in 2000 haar plannen in voor woningbouw in het Leeuwarder Bos. * Op 28 april 2004 vernietigde de Raad van State het besluit van de Limburgse Provinciale Staten om nog een afgraving van 17 ha toe te staan op het Plateau van Margraten. Nut en noodzaak van een afgraving waren onvoldoende aangetoond. * Bewonersgroepen en milieubeweging voerden jarenlang met succes actie tegen de komst van een immens transport- en overslagcentrum dat in de plaats moest komen van 500 hectare groen rivierlandschap (zo'n 1200 voetbalvelden), even ten noorden van Nijmegen. Duizenden mensen kochten via Milieudefensie een stukje Betuwse Bongerd. * Op 1 oktober 2004 vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk maakte van hotels in het bos achter de Efteling (‘Droomrijk’), een honderdvijftig jaar oud bos dat door actievoerders het ‘Entenwoud’ gedoopt, naar de boeken van Tolkien. Meer informatie klik hier. En hier voor een overzicht van de 80 lokale afdelingen van Milieudefensie.

Verheugend nieuws: het Gelderse parlement heeft 29 juni 2005 in ruime meerderheid besloot geen ruimte te bieden de bouw van een mega winkel- en vermaakcomplex (NLC) bij Geldermalsen. Het NLC zou hebben geleid tot een enorme aantasting is van het landelijke Rivierengebied en hebben geleid tot meer luchtverontreiniging en verkeerslawaai vanwege een enorme toename van het autoverkeer. Voor de argumenten van Milieudefensie tegen de bouw klik hier. Voor een overzicht van meningen op internet klik hier.

Verzet in Weesp tegen plannen om “een van de mooiste plekjes, plaatselijk bekend als de Groene Punt, midden in het oude stadje” op te offeren als bouwgrond, om met Vroege-Vogels-columnist Midas Dekkers te spreken. Voor een fietstocht door Weesp en langs de Groene Punt, klik hier.

De mogelijke aanleg van een spookweg Almere-Schiphol, dwars door het Geingebied en door de Vechtstreek en pal langs het Naardermeer genereert een vloed aan protesten. Indrukwekkende bijdragen in Vroege Vogels die vanaf 10 april 2005 wekelijks aandacht besteedde aan "de weg die er niet moet komen". Met ondermeer bijdragen van Midas Dekkers in de uitzending van 10 april 2005, Wim de Bie op 24 april (zie ook zijn weblog), schrijver Willem Jan Otten op 15 mei en de econoom Arnold Heertje op 26 juni 2005. Alle bijdragen zijn direct aanklikbaar via de site van Vroege Vogels. Nadere informatie: Vecht voor de Vecht en Weesp tegen A6-A9 (plus een stukje geschiedenis) en Spaar het Gein. Een weblog van een sympathisante. 

5 april 2006. Tal van bekende Nederlanders brengen een dag en een nacht door in het Naardermeer - tot eind juni, als het kabinet een besluit neemt over de mogelijke aanleg van een snelweg door het natuurgebied. Onder de bekende Nederlanders: leden van de Tweede Kamer, Hermann Wijffels, Claudia de Breij, Wim de Bie, Georgina Verbaan, Sharon den Adel en Robert Westerholt van de rockgroep Within Temptation. Op de site van Natuurmonumenten vertellen ze over hun belevenissen.

23 juni 2006. Vroege Vogels wijdt de hele uitzending van 25 juni aan de mogelijke aanleg  van de A6- A9. Vroege Vogels wil 100.000 handtekeningen ophalen tegen de A6-A9. Een adhesiemailtje sturen?

Weinig delen van Nederland zijn de laatste decennia zo verstedelijkt als Noord-Brabant. Veel moois is gesneuveld ten behoeve van wegen, woonwijken en bedrijventerreinen.  Dwars door het nu nog bestaande pittoreske coulisselandschap tussen Eindhoven en Helmond, met zijn bosschages, wielewaal, poelen, beekjes, kamsalamander en wateraardbeien heeft de regio Eindhoven een autoweg gepland met woonwijken en bedrijventerreinen. Het Brabants Broek is op dit moment het actiesymbool van Milieudefensie tegen de komst van steeds meer asfalt en beton in groene gebieden. Voor 50 euro kunt u mede-eigenaar worden. Klik hier voor het laatste nieuws. En wat vinden streekbewoners van de plannen?

In Delft strijdt de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) voor behoud van de Wallertuin, wel de parel van Delft genoemd. In de woorden van de KNNV, afdeling Delft: "Een unieke plek voor Delft die zijn weerga niet kent in Delft en andere steden van ons land. De sfeer wordt vooral bepaald door de grote opgaande bomen, die het mogelijk maken dat er vogels, egels, vleermuizen, 161 soorten planten voorkomen; waarbij de voorjaarsbloeiers (stinsenplanten) de Wallertuin uniek maken." Tegen het verlenen van de kapvergunning van B&W zijn 174 bezwaarschriften ingediend.

Een pleidooi voor daktuinen door Justus van Oel. De politieke partij Amsterdam Anders/De Groenen heeft een speciale nota() geschreven waarin gepleit wordt voor méér daktuinen in de stad, bijvoorbeeld bovenop parkeergarages. Bewoners willen vaak maar al te graag, maar gemeente en deelraden werken niet altijd mee. Vroege Vogels besteedt er aandacht aan op 3 juli 2005.

Zomereditie 2000:




Onbevooroordeeld kijken. Interview: hoogleraar Natuurherstel, Matthijs Schouten. Los te bestellen of binnen een abonnement
Een advertentie van Google

Zomereditie 2005:




Nederland wordt mooier. Interview: hoogleraar Plantensociologie, Joop Schaminée. Los te bestellen of binnen een abonnement

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 


Tarwegras
Aandacht voor Tarwegras
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 1/2005

en

Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/2005

In de Nederlandse taal is (voor zover wij weten) geen literatuur over tarwegras te vinden. De Nederlandstalige boeken van uitgeverij Elmar (jaren zeventig) zijn uitverkocht en tegenwoordig zelfs onvindbaar in bibliotheken. Voor Duitstalige boeken kijk op: www.weizengras.de/s/buch.htm
www.gerstengras.org/ 
www.weizen-und-gerstengras.de/buecher.htm Een eindeloze bron op tarwegrasgebied biedt internet. Neem eens een kijkje bij het Canadese familiebedrijf Blé de Vie waar dagelijks tarwegras wordt geteeld, geoogst, verwerkt en verpakt. Of bij een van de gezondheidsinstituten die volgens Ann Wigmore’s inzichten werken: https://hippocratesinst.org. Niet bijster informatief, maar wel noemenswaard: de website van de authentieke Ann Wigmore Foundation. Zeer informatief is eveneens de website van de Amerikaanse Pamela Free die na acht maanden ploeteren met tarwegras besloot een eenvrouwsbedrijfje op te zetten.

Vermeldenswaard is de site van een Australische arts (Chris Reynolds), gemaakt voor collega-artsen. Alle beschikbare wetenschappelijke informatie op een rij over uitwendige toepassingen van tarwegras, plus Reynolds eigen indrukken, gebaseerd op meer dan 25.000 klinische observaties. Meer informatie over onderzoek naar en therapeutische effecten van tarwegras is te vinden in Ronald Seibolds gratis downloadbare boek: Cereal Grass. Of onmiddelijk naar hoofdstuk twee uit het boek, over vijftig jaar research naar de waarde van tarwe- en gerstegras.

En verder? Nog een artikeltje afkomstig uit de Gazet van Antwerpen. En een Amerikaanse nieuwsgroep van mensen die ervaringen en informatie uitwisselen. En de website van het Swedish Medical Center. Een artikel uit Australië: The Sunday Telegraph van 1 mei 2005.

Gedetailleerde uitleg over de teelt van tarwegras op het Hippocrates Health Institute Greenhouse (en dan doorklikken naar 'Grow your own'). Een aantal elementaire vragen over teelt en gebruik van tarwegras worden beantwoord op de Engelse website van Aconbury Sprouts. En een stuk gedetailleerder door de Amerikaanse Pamela Free.

Tarwegrassappersen? Meest geavanceerd: de talloze elektrische modellen met het (voor tarwegras) vereiste lage toerental. Voorbeelden: de Champion Juicer en de Solo Juicer. Kosten: enige honderden euro's, afhankelijk van het land van aankoop. Daarnaast zijn er tal van handpersen ontwikkeld voor tarwegras. Gietijzeren handpersen zijn het goedkoopst; roestvrijstalen modellen het best. In Nederland verkoopt De Natuurlijke Molen vier soorten persen (zoeken onder sapmachines) en verder tarwegraszeven en kiemkisten voor de kweek van het gras (en dan zoeken naar tarwegras). In Wallonië is er Meli Jo. In Vlaanderen de Groene Dag. Op de Duitse markt zijn er zelfs tal van mogelijkheden, zoals Keimling Naturkost en Perfekte Gesundheit en Green Connection. Het laatste bedrijf biedt zelfs tarwegrasabonnementen aan: wekelijkse levering van een of meerdere kilo's tarwegras. Op de Amerikaanse markt is het aanbod werkelijk gigantisch. Kijk bijvoorbeeld op bestjuicers.com. Nieuwste ontdekking in Nederland: het een-vrouws-bedrijf Raw Superfoods van Diana Store, met één soort pers, maar ook met de mogelijkheid tarwegrasbakken of zelfs vers gesneden tawegras op bestelling te leveren. Zaterdag aanwezig op de biologische boerenmarkt in Amsterdam (Noordermarkt).

In Australië produceert Wheatgrassactive crèmes en sprays op basis van tarwegrasextracten.

Over tarwegras in juice bars in Amerika, zie bijvoorbeeld het volgende artikel in een Amerikaanse lokale krant. Maar tegenwoordig beschikt zelfs Amsterdam over een sapbar die tarwegrassap perst: Jay’s Juices op de Haarlemmerstraat. Met sinds kort een eigen website. Ten slotte nog een artikel over tarwegrasgebruikers in San Fransisco in de San Francisco Chronicle.

Voor informatie over een film die de Amerikaanse filmmaker Donald Harrison aan het maken is over het onderwerp klik hier.

In de editie 2/2005 van Vruchtbare Aarde aandacht voor een veel voorkomend probleem in de kweek van tarwegras: schimmelpluis. Voor verdere informatie: zie onder andere een bespreking op de website van de Canadese non-profit organisatie City Farmer en verder bijvoorbeeld de website van Living and raw Foods, met daarop een artikel van Tom Billings; op de discussiepagina's van deze website gevolgd door een aantal  praktijkervaringen. Volgens Pamela Free is schimmel (mold) het grootste probleem in de tarwegrasteelt en nooit helemaal te vermijden. Zij zelf zegt de beste ervaringen te hebben met grapefuitpittenextract. In Duitsland verkrijgbaar bij firma's als GSE-Vertrieb, Müller Naturhaus (zoeken onder Grapefruit-Kern-Extrakt) en Sanitas (zoeken onder CitroBiotic®). In 1998 vond een Amerikaans plantenziektenkundig laboratorium drie schimmelsoorten: slime mold; Rhizopus sp. plus enige aantasting met Pythium sp. Klik hier voor de testresultaten, gevolgd door een korte bespreking (in pdf). Informatie over slime molds van de Colorado State University en de Ohio Universiteit. Deskundige kweekadviezen voor schimmelvrije tarwegrasbakken zijn te vinden op de website van Gourmet Greens (vooral onderaan deze webpagina).

Het allerbelangrijkst lijkt de kwaliteit en versheid van de tarwe te zijn. Aankoop van tarwe, spelt of kamut in de natuurvoedingswinkel biedt in de praktijk geen garantie op tarwe met hoge kiemkracht. Neem de proef op de som: laat 100 korrels op een schoteltje ontkiemen en vel uw eigen oordeel. Of wend u rechtsreeks tot een biologische teler in uw buurt. Lima (zie "producten" en dan "graanproducten") had tot voor kort twee soorten tarwe in het assortiment: gewone biologische tarwe en biologische tarwe met gegarandeerde kiemkracht.

In een Teelthandleiding wintertarwe van Wageningen Universiteit wordt gewezen op het belang van een niet te hoge droogtemperatuur, omdat anders de kiemkracht van de tarwe wordt geschaad.

Eén van de duidelijkste redenen waarom kiemen soms mislukt, is inderdaad te vinden in de kwaliteit van de zaden, zegt ook de Groene Dag in Vlaanderen, met twintig jaar ervaring in de kunst van het kiemen en gezonde voeding. "Ook wij hebben de voorbije jaren succes en tegenslag gehad met het kiemen." De Groene Dag verkoopt ook biologische kiemzaden, waaronder tarwe.

Nieuwkomer op de Nederlandse markt in juli 2005: het bedrijf Living Foods uit Leeuwarden met een aanbod van thuiskweeksets, bestaande uit kweekbakken, biologische tarwe en plantenvoeding op basis van zeewatermineralen. Voor winkels en sapbarren is er de mogelijkheid kant-en-klare tarwegrasmatten te kopen. De kennis is afkomstig van Ocean Grown in Amerika, met Maynard Murray en Donald Jansen als pioniers. Een interview met Don Jansen biedt het tijdschrift Acres USA, september 2003. Vooraf gegaan door het artikel Renewing the Soil with Sea Solids over Murray's ontdekkingen (Acres USA, november 2001). En een uittreksel uit Murray's boek Sea Energy Agriculture in Acres januari 2003.

Op de website van de Stichting Trinity gewijd aan de Leer der Essenen is ook informatie over tarwegras te vinden. Er wordt uitleg gegeven over de zogenoemde Biogene Batterij - graankorrels die tot ontkieming gebracht zijn in een klein (oorspronkelijk aardewerken) potje. Met afbeeldingen uit de Sumerische cultuur en verwijzingen naar het vierde deel van het Esseense Vredesevangelie (een Aramees Manuscript uit de derde eeuw) met daarin een passage waarin Jezus de nieuwe leerlingen van de Essenen hierover onderwijst.

Voorjaarseditie 2007:




Interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh. Los te bestellen of binnen een abonnement

Herfsteditie 2000:




Een eigenwijze collage, over citroenbomen, zure room en Toscaans licht - mythologie, vrijheid en thuiskomst. Los te bestellen of binnen een abonnement

Gezonde voeding

Elektronenrijke Voeding in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/2005

In Vruchtbare Aarde 2/2005 aandacht voor Henk van der Kwasts nog ongepubliceerde manuscript Op zoek naar de basiskenmerken van gezonde voeding. Resultaat van een jarenlange studie naar opvattingen over gezond eten door de eeuwen heen in uiteenlopende culturen.

In het manuscript komen aan bod onder andere de diëten van Catherine KousmineJohann Georg Schnitzer (interviews, 2003, in het blad Natürlich; 2005 op Textatelier.com) en Ann Wigmore.
De belangrijkste ontdekking in die zoektocht: het levenswerk van Louis-Claude Vincent en Jeanne Rousseau. Motto: "De bio-elektronica hielp me de waarde begrijpen van vers en rauw voedsel."
Een recent interview met Andre Fougerousse (hoogleraar Organische Chemie en directeur van de Faculteit van Chemie, universiteit Louis Pasteur in Strassbourg) over de betekenis van de bio-elektronica in Dernières Nouvelles d'Alsace op 9 december 2004.
Voor informatie over het zuur-basen-evenwicht in het lichaam zie bijvoorbeeld Google op basis van Nederlandse, Engelse of Duitse zoekwoorden. Of (Duitstalig) de site van Dr.med Karl Windstosser.

Voorjaarseditie 2007:




Interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh. Los te bestellen of binnen een abonnement

Blauwe bloemen

Blauwe Bloemen
&
Rob Leopold
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2005

Bij wijze van eerbetoon aan Rob Leopold (1941-2005) is Vruchtbare Aarde editie 3/2005 acht pagina's lang gewijd aan de visie van de Groningse tuinfilosoof, zaadteler, dagboekschrijver en dichter. Een bewerking van een artikel dat Vruchtbare Aarde in 1993 plaatste over Leopolds prachtige essaybundel Blauwe Bloemen (Rob Leopold, Rieteke Verel, uitg. Terra, Zutphen, 1990/2000. ISBN ISBN: 90-6255-429-6) is ook na te lezen in de Tuin op deze website.

Ten behoeve van publicatie in het tijdschrift Bres verzorgde Rob Leopold zelf in 2005 nog een update van een voordracht gehouden voor de Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Enschede, 28 oktober 1998, en voor de masterclass van Academie Minerva in Groningen, 10 mei 2001. Een ingekorte versie is te vinden in Bres editie 233, thema Landschap. De integrale tekst van Een punt in de ruimte / Over de tuin als metafoor is na te lezen op de website van Bres.

Zie ook werk van de Gieterveense kunstenaar Manuel Claasen (1939) die zich mede op deze tekst van Leopold lijkt te inspireren.

De integrale tekst van de lezing die Rob Leopold hield naar aanleiding van de overhandiging van het boek "Natuur, cultuur, fusie" van Louis Le Roy in boekhandel 'Architectura & Natura' in Amsterdam, november 2002. Na te lezen op de website van de stichting TIJD, een initiatief van Louis Le Roy  en zijn vrouw Inge uit Oranjewoud, en voortgekomen uit Le Roys werkzaamheden aan de ecokathedraal in Mildam.

Twee voorbeelden van columns die Leopold schreef als streekcolumnist van de campagne Kijk mijn Erf van Landschapsbeheer Nederland: Het erf als oikos en Van binnenuit.

Klaas Noordhuis over het boek Gouden sleutel voor den tuinman dat hij voor zijn vijftigste verjaardag cadeau kreeg van Rob Leopold. Bevattende eene naauwkeurige en volledige handleiding tot het aanleggen van lust-, groente- en oofttuinen, in 1856 "uitgegeven voor bezitters van een tuin tot vermaak of voordeel".


Herfsteditie 1998:




Passie voor de natuur: Interview met Victor Westhoff. Los te bestellen of binnen een abonnement
Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
 Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen 

Een advertentie van Google