VA

nr. 3-2005

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang 2005 bestellen


image

Een waardevolle levensfase 

Als geen ander in staat zich te verplaatsen in de rollen die hij uitbeeldt. Van Dokter Pulder en Maigret tot de tientallen rollen in Mensen zoals jij en ik. “Hij is geen toneelspeler,” zeggen de filmliefhebbers, “hij is de man die hij speelt – directeur of taxichauffeur.” Alleen jongeren kennen zijn naam niet meer. Maar in de jaren vijftig tot en met tachtig en zelfs nog de jaren negentig was Kees Brusse op de Nederlandse televisie een zo vanzelfsprekende verschijning dat er altijd weer een volgende gelegenheid leek te komen om hem op de buis te zien. Ineens is het afgelopen. Vader is zo stil de laatste tijd verscheen in 2002 alleen op video. In de zomer van 2005 een uitvoerig gesprek met de man die zestig jaar rollen heeft gespeeld en het nu tijd vindt zichzelf te zijn. Een gesprek over het omgaan met ouderdom, de natuur van Australië en de kunst van het genieten van de kleine dingen van het leven.

Nabestellen van dit nummer, klik hier
.



VA op Internet 

Een website is een mirakel eigenlijk. Alsof het tijdschrift in onze handen met een onzichtbaar lijntje vastzit aan een immens grote stapel tijdschriften naast onze stoel; allerlei geblader in één klap overbodig makend. Een paar knippen van de vingers zouden al voldoende moeten zijn om de ronde Ierse torens, de lichtuitstraling van voedingsmiddelen of de levenswijsheid van Marten Toonder naar boven te halen, en vervolgens door te klikken naar extra informatie of contact te leggen met medegeïnteresseerden in Groningen, Canada of Australië. Een mirakel eigenlijk. Dat is wat internet zo bijzonder maakt. Hoe ver zijn we in de praktijk? Een kennismaking met de website van VA-Magazine / Vruchtbare Aarde. Sinds een paar jaar een mooie aanvulling op de papieren editie.

image

Liefde voor Blauw 

image“Hoe taai de Blauwe zeedistel ook moge lijken, in de strijd om het bestaan blijkt hij veeleer een broze sterveling.” Een zin uit het blijvend inspirerende boek Blauwe Bloemen van Rob Leopold (1941-2005). Een Groningse tuinfilosoof gezegend met het zeldzame vermogen een tuin tot leven te wekken. Een geïnspireerde tuinenthousiasteling die je met een schok deed beseffen hoeveel ‘gewone’ boeken over tuinen de lezer buitensluiten en blijven steken in een objectieve beschrijving van kenmerken; grenzen trekkend die we niet voelen, en verschillen negerend die we wel voelen. Een eerbetoon aan Rob Leopold. Wat zei Victor Westhoff ook al weer in Leopolds Blauwe Bloemen? “De edelste naturen zijn vaak de kwetsbaarste, wanneer ze aan ruw geweld van de wereld worden blootgesteld. Purcell, Mozart en Schubert stierven jong, en ook voor Blauwe zeedistels is de ongunst der tijden snel bereikt.”


imageScènes uit Poliphilo’s droom

Voor Vruchtbare Aarde was de Droom van Poliphilo begin 2004 een ontdekking. Het feit dat er überhaupt een boek als de Hypnerotomachina Poliphili bestond. De zoektocht van ene Poliphilo naar een verloren geliefde; maar tegelijk ook een pelgrimsreis, met tal van inwijdingen, eindigend op het wonderlijke eiland Cythera. Een inspiratiebron voor kunstenaars, architecten en tuinliefhebbers. In een essaywedstrijd van NRC-Handelsblad eens getipt als hèt kunstwerk van de afgelopen duizend jaar. In editie 1/2004 publiceerden we een uitgebreid interview met Ashok Bhalotra over de inspiratie die hij uit het werk heeft geput en over de sensualiteit van de ideale stadswijk. In 2004 is ook een Amsterdams beeldhouwercollectief voor het boek gevallen. Met als resultaat een verrassende expositie in de Botanische Tuin van de TU Delft, met tientallen op Poliphilo’s reis geïnspireerde beelden.

Zie ook editie 3-2006.

image

image

Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Archief/Leeskamer