VA

nr. 1-1998

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen




Jaargang bestellen

GEORDEND LICHT

De lichtstraling van maїskorrels hangt af van hun kiemkracht. En van een hele serie van kwaliteitsfactoren - van de versheid van de korrels en het bemestingsniveau van de maїs tot eventuele warmtebehandelingen. Ook de mens straalt dit ultrazwakke licht uit: ook een mens is ingebed in een lichtveld met een hoog ordeningsniveau. Wat kunnen we ermee, wat moeten we ermee? Interview met een van de grote pioniers op dit gebied: de Duitse biofysicus Fritz-Albert Popp. Een gesprek over vijfentwintig jaar biofotonenonderzoek, over wetenschap, geneeskunde en voeding; over homeopathie en het ondersteunen van gezonde cellen. (Zie ook het interview met Reto Domeniconi en de edities 5-1997, 5-1998 en 1-2004).

LICHTKUNSTENAAR

Een plant die de aarde nooit zal raken, die zich niets aantrekt van de seizoenen en geen onderscheid maakt tussen onder en boven: de maretak. Al sinds mensenheugenis ingezet bij tal van kwalen. Maar pas in 1918 op aanwijzing van Rudolf Steiner verwerkt tot een geneesmiddel voor kanker. De maretak zou de mens helpen het noodzakelijke "tegenwicht" te mobiliseren. Wat is er over van Steiners droom dat de maretak ooit het mes van de chirurg zou kunnen vervangen?

HUISHOUDELIJKE HULP

Voor mensen met een diepvriezer zijn magnetrons een uitkomst. Een diepgevroren maaltijd even snel bereiden of onverwachts gasten krijgen - het is allemaal geen probleem meer: binnen de kortste tijd staat een ijskoude schotel warm op tafel. Panels onder leiding van de Wageningse Vakgroep Huishoudstudies konden echter weinig enthousiasme opbrengen voor gekookte, ingevroren en vervolgens weer magnetron-ontdooide pompoensaus. Het minst slecht? Vreemdgenoeg de pompoensaus die oorspronkelijk in de magnetron tot saus was gekookt.

GEPLAAGDE ZENUWEN

Valeriaan, haver, hop, passiflora, ruta, melissa, verbena, kamille, angelica, lavendel, rozemarijn en linde - allemaal rustgevend en kalmerend voor geplaagde, westerse zenuwen. In het land der blinden is 'éénoog' koning: de commercie scheert al die kruiden volgens de Amerongse natuurgeneeskundige Jaap Huibers te veel over één kam. Valeriaan bijvoorbeeld werkt heel anders rustgevend en kalmerend dan Avena Sativa (haver). Een gloedvol betoog over het verschil tussen Latijnse en Griekse plantennamen.




Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 5-1997
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer