Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement
 

Omweg over Najac

DVD te koop
in VA's Webwinkel

Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2009


In de herfsteditie 3-2009 van VA-Magazine / Vruchtbare Aarde een interview met de Franse filmmaker Jean-Henri Meunier naar aanleiding van de twee films die hij maakte over het plaatsje Najac in de Aveyron.

Het begin van het artikel is hier na te lezen.

Najac behoort tot de 151 mooiste dorpen Frankrijk op de lijst van de in 1981 opgerichte organisatie Les Plus Beaux Villages de France (Website in Engelse taal).

Officiële website: La Vie Comme Elle Va (2004).
Met een impressie van de hoofdpersonen.
De DVD is hier te bestellen.

Officiële website: Ici Najac, à vous la terre (2006).
Uitgebreide persbrochure bij Ici Najac in de Franse taal (pdf).
Nominatie César beste documentaire 2007
De DVD is hier te bestellen.

Interview in de Franse regionale krant La Depeche over Meuniers nieuwste film over daklozen in Toulouse: Rien à perdre - Nothing to lose (2009).
Bespreking van Rien à perdre - Nothing to lose (2009) door Guy Chapouillié (Professeur des universités, Cinéaste & Directeur de l'Ecole Supérieure d'Audiovisuel)

Trailer La Vie Comme Elle Va (zonder ondertiteling):


Trailer Ici Najac, à vous la terre (zonder ondertiteling):

Eerdere films:

1997 : Tout partout partager, portrait de Ray Lema, portret van de componist Ray Lema in Zaire (met Manu Dibango, Angélique Kidjo, les Voix bulgares, Charlélie Couture), 52 minutes, documentaire. Production Les Films du Rond Point, Paris Première
1998-1999 : L. Subramaniam, un violon au cœur, portret van de Indiase violist L. Subramaniam (met Larry Corryell, Jean-Luc Ponty, Jean-Pierre Rampal, Yehudi Menuhin), 74 mn, documentaire. Production Cie Panoptique, Cie Phares & Balises, France 3, Viji Global Arts .
1999 : L’homme qui fait du blé pour manger son pain, met Serge Itkine (26 minutes, documentaire).
2007 : Mina Agossi, une voix nomade (Mina Agossi, a nomad voice). Documentaire 52' DigiBeta - 2007. Production Label Vidéo / arte.
 



Bogotá Change
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 4/2009


DVD te koop
in VA's Webwinkel



In de wintereditie 2009 van VA-Magazine / Vruchtbare Aarde een interview met de Deense regisseur Andreas Mol Dalsgaard. Zijn film Bogotá Change beleefde zijn wereldpremiere tijdens IDFA 2009. De Colombiaanse hoofdstad Bogotá stond lange tijd te boek als een van de meest criminele, gevaarlijke en onleefbare steden ter wereld.

De ommekeer kwam in 1995 met de verkiezing van Antalas Mockus, drie jaar later opgevolgd door opnieuw een visionaire burgemeester, Enrique Peñalosa, waarna Antalas Mockus aantrad voor zijn tweede termijn.

Antalas (Antanas) Mockus op Wikipedia. Engelse versie, Duitse versie.

Enrique Peñalosa op Wikipedia. Engelse versie. Uitspraak van Peñalosa: We need to walk, just as birds need to fly. We need to be around other people. We need beauty. We need contact with nature. And most of all, we need not to be excluded. We need to feel some sort of equality.

Peñalosa's visie op geluk en zijn strijd tegen de auto in Bogotá in het Canadese online magazine The Tyee op 23 juni 2006.

Enrique Peñalosa zegt in 2004 in Yes Magazine over The Politics of Happiness: We really have to admit that over the past 100 years we have been building cities much more for mobility than for people's well-being.

Een gesprek met Peñalosa op 16 december 2007 voor de Canadese radiozender CBC.

Antalas Mockus doceert twee weken aan Harvard Universiteit.

Het Deense Filminstituut in gesprek met de regisseur over Bogotá Change.

Bogota Change als een van de films die méér aandacht verdienen dan ze krijgen op www.wanttoknow.nl.







Reis  om de wereld


Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2009

In de herfsteditie 2009 van VA-Magazine / Vruchtbare Aarde een interview met de Franse filmmaakster Marie-Monique Robin, die op 18 juni 2009 in Amsterdam was voor de presentatie van de Nederlandse vertaling van haar boek en een vertoning van haar film Le Monde Selon Monsanto in Maison Descartes.

Marie-Monique Robin op Arte


Webpagina van Arte tv gewijd aan de film De Wereld volgens Monsanto.

Interview met Marie-Monique Robin op 30 januari 2008 met Arte op video (plus de uitgeschreven tekst in de Duitse taal en in het Frans) met een groter aantal vragen.

Video van het debat uitgezonden op Arte, n.a.v. Robins film op 11 maart 2008, met José Bové, Christian Velot en Renate Sommer.

Een weblog op Arte bijgehouden door Marie-Monique Robin met nieuws rond de film (Franse taal).

Op 29 juni 2009, anderhalf jaar na het begin van haar weblog, met op dat moment 500 bijdragen en 340.000 bezoekers, blikt Marie-Monique Robin terug in een interview (Le Monde selon Monsanto, 18 mois après).

Een overzicht van reacties op de film op blogs en websites.

Uitgeschreven tekst in Duitse vertaling van een chat van Arte-kijkers met Marie-Monique Robin.


Interviews en recensies


Andere interviews met Marie-Monique Robin: op 28 mei 2009 met de Italiaanse journaliste Laura Stefani op de website van Slowfood. Ook hier te lezen.

Bespreking op Axis: The World According to Monsanto - A documentary that Americans won't ever see.

De Wereldomroep laat voor- en tegenstanders aan het woord in Earthbeat-uitzending op 24 juni 2009, inclusief Robin.

Interview op het Nederlandse online filmmagazine MovieSense.

Premiere van de film in Canada.


Film, DVD en boek


Bekijk de volledig film, Vlaams ondertiteld (1 uur en 41 mn) op internet: bij Google videos.

De DVD is op internet te koop bij onder andere Arte. En verder in videozaken en boekwinkels.

Een versie met Nederlandse ondertiteling is via internet te koop via de webwinkel van De Nieuwe Boekerij. Uitgever is Living Colour Entertainment.

Het boek dat de film begeleidt is uitgegeven door De Geus en hier te bestellen via de Webwinkel van De Nieuwe Boekerij.


Discussie Nederland


Minister Gerda Verburg kondigt op het NOS-journaal aan het voor boeren mogelijk te willen maken genetisch gemodificeerde aardappels, rijst, soja en mais te gaan verbouwen. "Het is niet de vraag of gengewassen er komen, maar hoe het er komt", aldus de minister, die vindt dat de Europese regels daarvoor moeten worden veranderd. Volgens Verburg wordt de discussie over genetische modificatie nu te veel beheerst door emoties. "Feiten moeten spreken, niet emoties", aldus Verburg.

Het is onvermijdelijk dat genetisch gemodificeerde gewassen binnenkort op Nederlandse akkers groeien, zegt minister Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). Wat vindt u? 75 reacties op de website van de NOS.

Discussie op Nujij (284 reacties) over de wens van Gerda Verburg gengewassen toe te laten. "Minister Verburg vergist zich: de weerstand mbt gentech is niet gebaseerd op emoties, maar op feiten." Discussie 2 op Nujij (10 reacties).


Zuid- en Midden-Amerika


Een heel hoofdstuk van Robins boek is gewijd aan Argentinië, en de gevolgen van de opmars van transgene soja in Argentinië. Al jaren een punt van zorg voor Greenpeace. Dossier: Gentech soja in Argentinië: kaalkap, landbouwgif en onvruchtbare akkers. Eerdere info hier (2005), hier en hier (Greenpeace laat medewerkers van zuivelbedrijf Campina zien wat de gevolgen zijn van het gebruik van genetisch gemanipuleerde soja in veevoer).

Mexico heft het moratorium op gentech mais op. Mexico, dat vaak beschouwd wordt als bakermat van de maïs, heeft groen licht gegeven voor proeven met transgene variëteiten van dit gewas. Bericht op Yucatanliving.com. Bericht op het Vlaams Infocentrum voor land- en tuinbouw, VILT.

In 2001 al stelden de Mexicaanse bioloog Ignacio Chapela en zijn Amerikaanse collega David Quist vast dat inheemse maïs in de zuidelijke deelstaat Oaxaca, tegen de verwachtingen in, met twee transgene variëteiten besmet was. Hun studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Mexican Varieties of Corn

Lezenswaardige weblog vanuit Puerti Rico (Spaans en Engels).

Supermarkt Europa


In Europa hoeft op zuivel en vlees niet vermeld te worden dat ggo-soja en -mais als veevoer zijn gebruikt. Het meeste vlees en de meeste zuivel in de Europese supermarkt is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van dieren die gevoed zijn met gentech maïs en -soja (uit Zuid-Amerika en de VS). Elke invloed van de consument op de Argentijnse ggo-soja-teelt is daarmee per definitie afwezig. In de VS is etikettering van ggo-ingedienten geheel afwezig.

De Europese commissaris voor Gezondheid kreeg in 2007 een miljoen handtekeningen aangeboden met het verzoek melk, vlees en eieren te etiketteren.

In Duitsland is het nu zover. De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner voerde voor Duitsland het logo Ohne Gentechnik in. Met de bedoeling om het voor de consument eenvoudiger te maken om etenswaren te herkennen die niet genetisch gemodificeerd zijn. Het Nederlandse Campina gaat voor haar Duitse zuivelmerk Landliebe alleen nog gentechvrij veevoer gebruiken.

18 oktober 2009: In antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren aan minister Verburg van LNV antwoordde de minister dat 95,7 procent van de melk, 98,4 procent van de kaas en boter en 97,8 procent van het verse vlees afkomstig is van dieren die genetisch gemanipuleerd voer genuttigd hebben. Marianne Thieme over het standpunt van de PvdD: "Op de verpakkingen van die producten wordt niet vermeld dat de dieren genetisch gemanipuleerd voer hebben gekregen. De gevolgen daarvan zijn niet duidelijk. De PvdD vindt dat consumenten veel beter voorgelicht moeten worden over de toepassing van genetisch gemanipuleerde organismen in de productie van hun voeding dan nu het geval is. De partij roept het kabinet op om een helder logo te ontwikkelen waarmee gmo-vrije producten herkenbaar zijn, zodat de consument grotere keuzevrijheid krijgt."

De Franse Nationale Consumenten Raad heeft eerder dit jaar ook al een dergelijk label geintroduceerd. Uit onderzoek van www.sans-ogm.org bleek dat 86% van de Fransen graag wil weten of zuivel- en vleesproducten afkomstig zijn van dieren die ggo's hebben gegeten. Het Franse label verschilt van het Duitse omdat het expliciet aangeeft dat het om veevoer gaat: 'Gevoerd met GGO's'. Ook de Duitse overheid richt zich speciaal op vlees- en melkproducten en eieren, omdat die vaak voeder met ggo's krijgen, terwijl dat niet op de verpakking van het product hoeft te worden vermeld.

Volgens Greenpeace (telefonisch interview, september 2009) is de huidige schatting van het aantal producten in de Nederlandse supermarkten waarin op directe wijze ggo-ingrediënten zijn verwerkt: 15 - 20. Veelal producten waarin goedkope soyaolie of maïskiemolie is verwerkt.

De laatste officiele inventarisatie dateert van 2006. De Nederlandse supermarkten verkochten toen (begin 2006) 16 producten met gentechingrediënten. Greenpeace stelde een roodgroene boodschappenlijst samen: artikelen met én zonder gentech. Veelal producten waarin goedkope soyaolie of maïskiemolie is verwerkt. Albert Heijn en Superunie hadden in 2006 samen 12 van de 16 gentech producten in de schappen staan. Klik hier voor het winkelbonnetje van Greenpeace uit 2006.

Sinds 2004 moeten gentech-ingrediënten op elk Europees etiket vermeld staan. Sindsdien is het aantal producten in de supermarkt drastisch geslonken. De lijst met genetisch gemanipuleerde boodschappen werd in het jaar 2000 nog op enige duizenden geschat: zo’n zestig procent van alle boodschappen. Waar vind je gentech?

Gentech verontreiniging gevonden in 59% monsters lijnzaad.

Fouten, blunders, malversaties blijven aan het licht komen via steekproeven van Greenpeace. Voorbeeld: huisdierenvoer met gentech in Nederland, 2007: In een steekproef onder 17 soorten huisdierenvoer blijken in negen producten gentechbestanddelen te zitten die niet op het etiket staan. Volgens Europese en Nederlandse regels is het verplicht om op het etiket te zetten als een product uit meer dan 0,9% gentechingrediënten bestaat. Producenten ondernamen na melding actie.
 

Nieuws en actie


Op Flickr een foto-groep gewijd aan het thema GMO Free World: This Group is about anything with non GMOs (non-genetically modified or manipulated organisms). In our public right to, firstly, avoid such poorly tested foods and crops ; or secondly, label such 'foods' in the environment.

in 2006 maakte Greenpeace bezwaar tegen de vergunningen veldproeven met genetisch gemanipuleerde maïs ingetrokken. Op 10 september 2009 oordeelde de Raad van State dat de maïs van het bedrijf Pioneer Hi-Bred niet meer de grond in mag. Proefvelden waren aangevraagd voor de gemeenten Werkendam, Venray en Haaksbergen.

4 december 2008: Europese milieuministers hebben er tijdens de Europese Milieuraad op 4 december op aangedrongen om de risicoanalyse van GMO’s te verbeteren.

Wereldkaart met feiten op een rij.
Laatste nieuws Greenpeace.
Laatste nieuws op de website gentechvrij.nl
Waarom de biologische landbouw tegen gentech is. Publicatie Louis Bolk Instituut (pdf)

Oproep van Miep Bos aan leden eerste Kamer
Wat jij kunt doen, volgens Greenpeace.

The Independent over plannen om de introductie van genetisch gemodificeerd voedsel "te versnellen" en hoe om te gaan met "publieke weerstand" (26-10-2008).

Monsanto’s Bt katoen schadelijk voor bodemorganismen.

Oogst valt tegen. Huidige genetisch gemodificeerde gewassen (ggo's) leveren een lagere oogst op dan de conventionele gewassen. Dat blijkt uit een studie die de voorbije drie jaar werd uitgevoerd aan de universiteit van Kansas in de graangordel in de VS.

Op Zaplog.nl: Monsanto: Publieke vijand No 1, een kritisch artikel over Monsanto ("als leider van de bende van roofdieren in de vernietiging van eeuwenoude landbouw dat de wereldbevolking voorzag van natuurlijke voedingsmiddelen die paste in de ecosystemen van de regio waar ze werden geteeld"). Engelstalige origineel hier.

Landbouw is big business in de VS, waar 2 percent van de agrarische bedrijven de helft van de totale opbrengst voor hun rekening nemen. Tijdens de regering Bush had de industrie de wind in de zeilen. De Wereldomroep interviewt Fred Stokes, directeur van de Organisation for Competitive Markets die ijvert voor een werkelijk vrije agrarische markt zonder de extreme greep die de industrie nu heeft op de landbouw.


Uit de Keuken van Vruchtbare Aarde


Een greep uit de Keuken van Vruchtbare Aarde, artikelen over landbouw en voeding:

Hoe smaakt de Nederlandse peen? VA organiseerde een smaaktest met medewerking van culinair journalist Johannes van Dam, koffiebrander Hans Levelt en kok Egon Hanfstingl. 

Sleutelen aan genen: Tussen 1999 en 2003 besteedde VA een aantal keren uitgebreid aandacht aan het onderwerp genetische manipulatie/modificatie.

Een uitgebreide mailwisseling met Louk Box, toenmalig lid van de Commissie Terlouw. Klik hier voor deel 1 en deel 2.

De debatclub van de universiteit van Oxford staat bekend om het wereldniveau waarop de kunst van het debateren in ere wordt gehouden. In VA editie 1/2000 een verslag van een ongemeen interessante en verhelderende discussie tussen acht voor- en tegenstanders over de voor- en nadelen van genetische gemanipuleerde gewassen.

Mailen met het EU-Parlement: Zeventig procent van de Nederlanders is van mening dat de overheid het milieu prioriteit dient te geven. De ChristenUnie in het Europees parlement lijkt daar anders over te denken. Een mailwisseling met de CU-SGP-fractie in Brussel.

 

Zomereditie 2009:




Los te bestellen of binnen een abonnement

Zomereditie 2008:




Met David Hoffman op thee-avontuur in China. Los te bestellen of binnen een abonnement

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 




Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
 Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen 

Een advertentie van Google