VA

nr. 4-1998

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang bestellen


PASSIE VOOR NATUUR

De wetenschap noemde hij in een gedicht een tijdverdrijf ("Waarmee ik in mijn rol van burger blijf"). En dat terwijl hij elke denkbare commissie, raad en jury van binnen heeft gezien, honderden studenten heeft opgeleid en Nederlands invloedrijkste na-oorlogse plantenkenner en natuurbeschermer mag worden genoemd. Bovenal is hij echter een allrounder. Een man met wie het even makkelijk praten is over Terschelling en zijn favoriete kruid hartgespan als over Mozart, Jung ("Eerste kennismaking met het verticale denken") en Katharenland ("Gevoel van eeuwenlange vertrouwdheid"). Een urenlang gesprek over het zoeken naar de juiste balans tussen poëzie, kennis en wijsheid. Interview: De natuur van Victor Westhoff.

Zie ook de edities 3-2000 en 2-2005 voor interviews met Westhoffs "leerlingen" Matthijs Schouten en Joop Schaminée.

 
© B.Hommersen / V.Westhoff
 
 
DIAMANTSTOF UIT TIBET

Het meest waardevolle wat de Tibetaanse geneeskunde te bieden heeft zijn de zogenaamde kostbare pillen, bestaande uit dertig, veertig, soms zelfs honderd, in een enkel geval zelfs 165 verschillende ingrediënten - variërend van diamantstof en zilver- en goudpoeder tot zorgvuldig, op verschillende hoogte gekweekte Himalaya-kruiden. De huidige lijfarts van de Dalai Lama, Tenzin Chödrak, zette twee van deze kostbare pilsoorten in bij de behandeling van stralingsslachtoffers in Tsjernobyl. De Oostenrijkse biofysicus Herbert Schwabl zoekt het geheim van deze behandelingen in de veelheid aan "kleine prikkels die van de geneesmiddelen uitgaan". In dit nummer komen beiden - Chödrak en Schwabl - aan het woord. Dit naar aanleiding van de maandenlange vertoning van de Zwitserse documentaire Kennis van Helen in Amsterdam.


© Weleda / Theo van Oort
DE WELEDA-APOTHEKER

Geen mens peinst erover de dag te beginnen met een cafeïnepil, terwijl toch algemeen bekend is dat cafeïne het werkzame bestanddeel is in elk bakkie troost. Dezelfde waarheid is van toepassing op groenten en fruit: ondanks de populariteit van de vitaminepil geven we de voorkeur aan broccoli en appels. Waarom ligt het bij medicijnen dan ineens andersom? "Opeens willen we niets meer weten van planten of plantenmengsels", aldus Weleda-apotheker Theo van Oort. "Zolang het om eten gaat verlangen we het geheel, maar als het op medicijnen aankomt, laten we die eis ineens vallen en beperken we ons tot enkelvoudige substanties." Een gesprek over de teelt van kamille op licht koperhoudende grond; en over Tibetaanse en antroposofische geneeskunde.

 
DE KRACHT VAN ENTHOUSIASME

In zijn Landbouwcursus geeft Rudolf Steiner in 1924 aan hoe belangrijk de kracht van enthousiasme is als het gaat om de werking van bepaalde fijnstoffelijke geneesmiddelen. "Ik denk dat het juist bij deze middelen niet onverschillig is of de arts ze rechtstreeks aan de patiënt ter beschikking stelt; en ik ben ervan overtuigd dat als deze middelen in de handel zullen worden gebracht, ze een belangrijk deel van hun effect zullen verliezen." De Hamburgse internist Egbert Asshauer trekt vergelijkbare conclusies ten aanzien van de Tibetaanse geneeskunde. Vraag: Kunnen Tibetaanse geneesmiddelen wel machinaal worden geproduceerd?

 

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer