VA

nr. 1-2011

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten


Marten Toonder Special weer verkrijgbaar

Liefde voor de woestijn

Image

image
Schrijfster Arita Baaijens trok jarenlang in haar eentje door de woestijn. In totaal maakte ze zo’n dertig tochten, lopend of op de rug van een kameel. “Het gevoel samen te vallen met je omgeving. De pure blijdschap om ogenschijnlijk kleine dingen.” Maar het antwoord op de vraag waarom ze nu juist zo aangetrokken werd door de kale, eenzame uitgestrektheid van de woestijn, heeft ze nooit gevonden. Inmiddels heeft de Nederlandse avonturierster de blik verlegd naar het Oosten: een zoektocht naar het mythische koninkrijk Shambhala. “Elke reis is tegelijkertijd ook een reis naar binnen.”

Interview Arita Baaijens
image
De queeeste naar Shambhala: 
image

Er zijn twee mensen die Arita Baaijens tachtig of negentig jaar geleden zijn voorgegaan: Nicolas en Helena Roerich. Hij: een Russisch kunstschilder, filosoof, archeoloog, schrijver en Nobelprijs- nominee. De maker van decorontwerpen voor het ballet Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en Vaslav Nijinsky. Zij: een veelzijdig en geïnspireerd schrijfster en vertaalster van De Geheime Leer van H.P. Blavatsky. Arita Baaijens: “Ik denk dat ze het hebben gevonden, maar ze hebben er nooit veel over willen zeggen.” Verder lezen »
imageimageimageimageimageimage
   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau

Alles bloeit op door aandacht

image

image
De dichter Willem Kloos opende in 1885 een beroemd geworden sonnet met de woorden: ‘Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten.’ Een gesprek met ECOtherapeut Hans Andeweg over mee- en tegenvallers, vrouwelijke toekomstkrachten en de valkuilen in het ganzenbordspel. “In het diepst van onze gedachten zijn wij goden en godinnen met het oneindige vermogen om te scheppen. We zijn in staat om wonderen te verrichten. Echt grootse dingen. Wat we ervoor nodig hebben: innerlijke rust, bewustzijn van het geheel en gevoel voor wat leeft.” Een interview in Laren NH naar aanleiding van de verschijning van zijn nieuwste boek Scheppend Leven.

Interview Hans Andeweg

image

 
Website ecotherapie
  Redactionele inleiding 1-2011 
  Natuurreservaat
  Boekpresentatie
  Vorig interview
  Biertest
image
image
image
image

Het Russische Nizhnesvirsky Reservaat ligt aan de kust van het Ladogomeer, ten noorden van St. Petersburg. Een prachtig natuurgebied met uitgestrekte bossen, afgewisseld met meertjes en moerassen. Er komen elanden en wolven voor. Volgens de Russen ook beren. Hans Andeweg begint zijn nieuwe boek Scheppend Leven met een anekdote over de energetische behandeling van een Russisch natuurreservaat. De afsluiting van een periode en het begin van een nieuwe. 

Op 25 juni verschijnt het nieuwe boek van Hans Andeweg, Scheppend Leven. Gepresenteerd tijdens een boottocht langs de met ECOtherapie gebalanceerde uiterwaarden van de Maas. Een middag met sprekers, drankjes, versnaperingen, muziek en dans. Lezers van Vruchtbare Aarde ontvangen 5 euro korting op de prijs van €49 (inclusief boek) dan wel €29 (zonder boek). Vertrek en aankomst in Ravenstein bij Nijmegen, zaterdag 25 juni 2011 van 13.00-17.00 uur.

Geen plantje in de tuin, geen stap van een dier, geen ademzucht van een mens is denkbaar zonder levenskrachten. Interview uit 1999, met bioloog Hans Andeweg, bij het verschijnen van zijn boek In resonantie met de natuur. Een gesprek over diens zoektocht naar het vitaliserend effect van kleurbehandelingen, mandela's en andere technieken die levenskracht produceren. “Het moest een model zijn dat ik in een hobbelende jeep aan een sceptische boswachter kon uitleggen.”

Alles wat leeft heeft een voelbare uitstraling. Een boom, een appel, maar ook een glas wijn. "Bij een hoge energetische waarde, sta ik er altijd van te kijken hoe weinig je de volgende dag van die wijn merkt." Wat voor wijn opgaat, gaat op voor bier. Eind jaren '90 organiseerde Vruchtbare Aarde een biertest: 25 verschillende bieren. De dop bleef op de fles. “Alleen al door naar dingen te kijken, door je aandacht te richten op zo’n flesje, kun je een indruk krijgen van de kwaliteit.”

  Boek  
  Info en aanmelding
  Download 
  Download 



   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau





Ervaringen uit de kindertijd

image
Douwe Tiemersma
image

Ergens in onze jeugd, aldus Douwe Tiemersma in een lezing op de Erasmus Universiteit, komt stoerheid tegenover kwetsbaarheid te staan. “Het uiterlijke geheim krijgt de overhand boven het innerlijke geheim. Zo gaat dat meestal in het leven. Op een gegeven moment verdwijnt het kind in ons onvermijdelijk naar de achtergrond.” Maar als zich later in het leven momenten voordoen waarin de openheid terugkomt, komen vaak ook herinneringen boven. “Zo herinner ik me het licht dat door een bovenraampje in de we op de muur viel; het zonlicht in de kinderwagen en het lopen op een bospad met licht.” Fragment uit een bijzondere lezing.

image
Website Douwe Tiemersma


   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau


 De beeldhouwster en de schaapherder: interview Ans Zondag

image

Nasleep van een liftvakantie

image

Hoe komt een succesvol beeldhouwster terecht op een droge berg in Andalusië, en hoe wist ze een authentieke schaapherder met groene ogen te veroveren? Ans Zondag vertelt image over haar fascinatie voor Andalusische paarden, Einstein, wiskunde en het boetseren van ezels, geiten en paarden. “Het blijft voor mij een raadsel waarom ik nu zo nodig een beeld van al die dieren wil maken.”

image
image



 Lees hier de redactionele inleiding tot de voorjaarseditie 1-2011

De Britse schrijver Chris Stewart weet nog goed wanneer hij de Nederlandse beeldhouwster Ans Zondag voor het eerst zag. Het was op een hete, zomerse dag in een Andalusische rivierbedding. “Ze volgde mijn kudde schapen en was bezig een klomp was tussen haar vingers te kneden tot een dier.” Stewart bood behulpzaam aan om het schaap op stal te zetten. Maar dat aanbod sloeg ze af. Ze zag het dier liever in zijn gewone doen. “Op die manier krijg ik een natuurlijker resultaat.” Een interview met een van de hoofdpersonages uit Chris Stewarts boeken. Ans Zondag over haar inspiratiebronnen op een droge Spaanse berg.

image
 Interview met Chris Stewart

   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau


 Heruitgave VA’s eerste Marten Toonder Special

image

De kracht van beelden

image

Enigszins verbaasd is Marten Toonder altijd gebleven, over de belangstelling voor zijn persoon - geestelijk vader van heer Bommel en Tom Poes. Toonder haalde zijn inspiratie ten slotte uit de andere wereld. En als de inspiratie uitbleef, stond ook hij met lege handen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat hij daarin zijn eigen, eenzame weg durfde te gaan. Na de Chartres- labyrinten- heruitgave presenteert Vruchtbare Aarde een digitale heruitgave van VA’s eerste Toonder-Special. 

image


  Uitgebreide inhoudsbeschrijving van de Toonder Special 


Er zijn Bommelverhalen die ze in de loop der jaren tien, vijftien of zelfs meer keren gelezen heeft - die ze eigenlijk 'kriebelig leuk' vindt. Maar wat is het dan dat haar zo aantrekt in de verhalen van Marten Toonder? "De speelsheid waarmee hij omgaat met al de enorme thema's die hij aanroert, zonder deze ooit vast te leggen." De Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest licht haar Bommelliefde toe aan de hand van drie thema's en drie concrete verhalen.

   Verder lezen?  Bestel 4-2010 los Bestel 4-2010 binnen een abonnement Geef 4-2010 cadeau



 Vruchtbare Aarde gaat een aantal gouden artikelen digitaliseren - afl. 2: Carl Gustav Jung

Foto: Michiel Wijnbergh

Lago di Jung

Foto: Michiel Wijnbergh

“U weet toch,” zei een Zwitserse huisarts eens tegen de psychiater Carl Gustav Jung, “dat uw patiënte volledig genezen terugkwam?” Ze leed aan een ernstige vorm van slapeloosheid en de arts had haar ten einde raad naar Jung verwezen. “Ik heb me steeds afgevraagd wat u heeft gedaan. Maar alles wat zij me wist te vertellen, was dat u een liedje had geneuried over een bootje op het meer?” Jung later: “Hoe moest ik hem vertellen dat ik niet anders dan een ingeving had gevolgd en een slaapliedje had gezongen met de stem van mijn moeder?” Tweede van een serie digitale herdrukken. Een onderdompeling in de wereld van Jung aan het Lago Maggiore. 

Foto: Michiel Wijnbergh




Vreemde gewaarwording: de ontdekking dat je een artikel graag zou willen plaatsen in Vruchtbare Aarde, ware het niet dat het al in een eerdere editie heeft gestaan. De oplossing? We bieden de lezers van Vruchtbare Aarde gratis toegang tot het integrale artikel. Tweede van een serie digitale herdrukken: na de tijdloze inzichten van Erna Casparé in VA 4-2010 nu de schijnwerper op C.G. Jung.

   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau



image


Mr.Vig & the Nun

  Nieuw in VA's Webwinkel

image

imageEindelijk in VA’s webwinkel de documentaire The Monastery- Mr.Vig & the Nun. Een droom van een film. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. Zoals de Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer bleef geloven in de droom van de hoofdpersoon uit haar film. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel wilde omtoveren tot een Russisch klooster. "Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” En dan arriveert op een dag een delegatie nonnen, onder aanvoering van de eigenzinnige zuster Amvrosija. Verder lezen »

Webwinkel

Ook nieuw in VA's Webwinkel: Tati's Mon Oncle en Tous les matins du monde
  Naar VA's Webwinkel 
   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau







Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Nadien haakte Moolenburgh aan als columnist.

  Het bosuiltje

image


H.C. Moolenburgh

Image

Uit de inhoud: "Hebt u wel eens een uil aangekeken? Daar is iets vreemds mee aan de hand. Zijn ogen staan voorin zijn kop, net alsof hij een gezicht heeft, net als een mens. Een adelaar bijvoorbeeld heeft wel een felle blik, maar die blik is anders. De adelaar kijkt naar de wereld. Maar je hebt niet het gevoel dat hij zich van zijn eigen kijken bewust is. De uil daarentegen geeft je een soort huiver, die ons herinnert aan een mogelijkheid die in de antieke wereld algemeen bekend was, maar verloren is gegaan."

  Een interview met H.C. Moolenburgh 





  Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau




Eeuwenoude traditie

image

image

“Mijn opa in Marokko”, zei de jongen, “woont in een dorpje op het platteland. Daar kan hij uren op een bankje zitten, onder een vijgenboom, samen met andere oude mannetjes. Een te gekke plek is dat! De laatste keer dat ik er was, vertelde hij verhalen over vroeger, over zijn jeugd, over mijn oma, die niet meer leeft … dat komt allemaal door die vijgenboom!” Loop mee met Frans Olofsen en breng een groet aan een paar van zijn favoriete bomen, en wist u trouwens: “Rechtspraak onder en tussen milde en wijze bomen past in een eeuwenoude traditie.” 

Column Frans Olofsen
Aflevering 6



De weblog Salicornia van Frans is hier te vinden




  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau






Column Marjet Maks

De dood hoort bij het leven


image

image

“Een paar weken geleden plantte hij nog zelf de knoflook en de tuinbonen. Hij was filosofisch op simpele boerenwijze.” Ook in het Spaanse bergdorp waar Marjet Maks sinds 2000 met haar partner Raúl woont, gaan mensen dood. “Wat me intrigeert is dat de overledene hier niet alleen wordt gelaten. Samen doen de dorpelingen de ziel uitgeleide. Kinderen en familie, waar ook in den lande, ze laten vallen waar ze mee bezig zijn en begeven zich naar het dorp van hun jeugd.”

image


Prachtig, zegt Marjet Maks over het nu volgende citaat van Jan Gerhard Toonder (“Een prachtig motto voor mijn VA-columns”): “De thuisblijvers zeiden wel eens dat het een vlucht was, je terugtrekken uit het echte en belangrijke leven en ergens anders lekker op een goedkoop plekje in de zon gaan zitten, zonder verantwoordelijkheid of zorgen. Wie dit zeiden, zagen iets over het hoofd. Als je niet meer dagelijks betrokken bent bij het wereldgebeuren en niet langer dringt om een plaats op de voorste rijen, dan heb je ook niets om je achter te verschuilen voor het gezelschap van jezelf. Als je de tijd gaat zien en de stilte gaat horen, kun je niet meer ontkomen aan de zin van het bestaan; en dat is zo'n schrikwekkende verantwoordelijkheid dat je wellicht zult vluchten, terug naar wat ze het echte en belangrijke leven noemen.”

Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers 




  Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau




image
Meer van Bolsena

Pasen in Tuscia

Image
Column Selma Sevenhuijsen

 image


Het Etruskische land met zijn heilige, oude wegen wordt niet goed meer onderhouden. Maar Selma Sevenhuijsen is in de ban gebleven van deze oude streek rond het meer van Bolsena. De energieën zijn wat haar betreft zelfs nog volop voelbaar. Een groot deel van het jaar woont ze inmiddels in Italië, en in haar ontdekkingsreis rond het meer van Bolsena valt haar keer op keer op hoe oud de wortels zijn van de rituelen en vieringen die hier in ere worden gehouden.

image
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's website

  Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau

Domweg gelukkig in de Domstad

image
Verwonderingscolumn Amalia Baracs
  Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau


Een blikverruimend kijkje in de media


Foto: Doortje Stellwagen

Wonderlijk toeval

Foto: Doortje Stellwagen

Een van de ondertitels van Vruchtbare Aarde luidt: Een driemaandelijks uitnodiging tot blikverruiming. Het leuke van blikverruimende initiatieven is ddat ze een appel doen op het eigen denken; ze stimuleren ons breder te gaan denken. Een nieuwe rubriek: blikverruimende artikelen in andere media. Na de kennismaking in editie 3-2010 met het projectontwikkelaars blad FD Outlook en De Kaarsvlam in 4-2010 nu aandacht voor het TVP, Tijdschrift voor parapsychologie en bewustzijnsonderzoek.

image


Voor in het Tijdschrift voor Parapsychologie zit een bijzondere rubriek. Spontane gevallen geheten. Een uitnodiging aan de lezer om spontane paranormale ervaringen bij de redactie te melden. "Soms gaat het om kleine dingen, andere keren zijn het juist zeer ingrijpende ervaringen die je in je wezen raken of die je visie op de werkelijkheid aan het wankelen brengen…" In een recente uitgave van het blad stond een schoonheid van een verhaal dat in de verte doet denken aan de bekende gouden-scarabee-ervaring van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung,


De website van TvP





  Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau

3, 5, 10 of 50 gratis Strooikaarten


 VA's filmkeuze


Bogota Change in VA's Webwinkel
image





Copyright:Mon Oncle: Tati’s tweede film rond diens alter ego monsieur Hulot. Het personage dat zich niet mee slaat slepen in de maatschappelijke gekte; er hoogstens in verdwaalt. Ook in Mon Oncle fungeert Hulot als een spiegel. Dit keer van zijn zuster die getrouwd is met de directeur van een plasticfabriek. Tegen de achtergrond van hun modernistische, volautomatisch ingerichte huis, fungeert Hulot als een vakantieadres voor zijn neefje, waar deze iets kan proeven van de chaotische, ongedwongen kant van het leven. In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan Tati’s kijk op het leven in 4-2010, presenteert Vruchtbare Aarde nu ook Tati's tweede grote Hulot-film uit 1958. (€ 12, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Monastery - Mr. Vig & the Nun: Eindelijk in VA’s webwinkel. Deze droom van een documentaire. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. De Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer teerde jarenlang in op haar eigen spaargeld, filmend met een geleende camera. “Maar ik had die droom. Zoals de hoofdpersoon uit mijn film zijn droom had. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel bewoonde en die daarin op zijn oude dag een Russisch klooster wilde stichten. “Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Les Vacances de Monsieur Hulot: Vakantie vieren is helemaal niet zo makkelijk. De meeste gasten in Les Vacances de Monsieur Hulot zijn er eigenlijk niet zo goed in. Ze weten niet goed raad met de afwijkingen van het normale protocol. De zakenman blijft zijn zaken afhandelen; de intellectueel blijft plannen ontwikkelen om Europa te reorganiseren; de oude commandant blijft zijn oorlogsdaden vertellen. De Vlaamse filosofe Ann Meskens: “Hulot wil enkel met vakantie zijn." In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan de schoonheid van Tati’s kijk op het leven, presenteert Vruchtbare Aarde ook Tati's eerste grote Hulot-film (1953) in de Webwinkel. (€ 17, Nederlands ondertiteld, gerestaureerde versie uit 2009, 114 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:PlayTime: “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de Vlaamse Tati-liefhebster Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest in 1967 blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.” Alles kon bij Tati voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk, een file, een kantoortuin… Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken. Vandaar ook misschien het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. “Ik wilde een echt groot raam,” zei Tati. In VA`s Webwinkel ook de film die algemeen beschouwd wordt als zijn grootste meesterwerk. (€ 12, Nederlands ondertiteld, 90 min) Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:La Vie Moderne: De oude Marcel staat terneergeslagen bij een koe. Uierontsteking. De veearts zal maar liefst twee keer langskomen. “Geld is niet alles,” horen we de boer zeggen. “Ik zou er twee keer zoveel voor over hebben om haar in leven te houden. Ik noemde haar zeurpiet.” De Franse fotograaf en documentairemaker Raymond Depardon is weer terug op zijn geboortegrond, het Franse Centraal Massief. Uit zijn jeugd herinnerde hij zich de gesprekken aan de keukentafel. "En zo heb ik ook de boeren willen filmen. Aan tafel. Het ontroert me hen te zien zoeken naar het juiste woord.“ Aan het eind van de film rijden we weg uit het landschap. We kijken terug. “Ik houd van dit landschap,” horen we Depardon zeggen. “Ik houd van het licht op dit uur van de vroege avond.” (€ 10, Nederlands ondertiteld, 90 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander: Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat in Bergmans film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. Sinds december 2010 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. --- Tsjechische dvd-hoes van karton en ondertiteling in Duits en Engels (€ 8). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 1-2011 los Bestel 1-2011 binnen een abonnement Geef 1-2011 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 1-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer