VA

nr. 3-2010

VA-editie
Home Films Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten

Chartres Special weer verkrijgbaar

De kunst van jezelf overbodig maken

Image
image

Een paar jaar geleden runde hij nog het zeer succesvolle reclamebureau KesselsKramer. Nu is Johan Kramer vooral een gedreven filmmaker, die er af en toe een commercial bij doet. In zijn films kan hij een ironische blik werpen op de consumptiemaatschappij; in zijn reclamesImage probeert hij het grote publiek een positieve boodschap mee te geven. Een ontmoeting met Kramer op het strand van Bergen. Een gesprek over wandelingen door het bos en de ontroering die een spelend jongetje in het zand oproept; de rol van intuïtie en de kunst van het jezelf overbodig maken. En natuurlijk over de liefde die de hoofdpersoon in zijn nieuwste film Johan Primero in staat stelt uit zijn harnas en veilige kaders te breken.


Image
Image

Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 3-2010
Oerol 2010 commercial

Image Image
Image
The Other Final In VA's Webwinkel


   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeau
image

Peruaanse Antropoloog vernieuwt Inka-visie

Image

image
Ooggetuigen beschrijven de voormalige Inka-hoofdstad voor de komst van de Spanjaarden als een stad van goud en licht;image waarin alles, maar dan ook alles van massief goud is gemaakt. Hoeveel goud – meenden de Spanjaarden – zou er dan wel niet opgeslagen liggen in het legendarische Inkavluchtoord El Dorado? Interview met de antropoloog Juan Nuñez del Prado, wiens vader hoog in de Andes een Inka-gemeenschap aantrof, waar eeuwenlang geen goud maar wel kostbare wijsheid bewaard bleek te zijn gebleven. Een gesprek over Del Prado's leerperiode bij een drietal Andes-meesters, de energie van Amsterdam, de leylijnen waarop het Inka-rijk is gebouwd en de Inka-profetie die zijn vader meebracht uit de Andes.

image 
image
Een anekdote van de Amerikaanse psychologe Elizabeth Jenkins uit haar boek De Terugkeer van de Inca: "Een verslaggever van de National Geographic was naar Cuzco gekomen om onderzoek te doen naar het rituele gebruik van cocabladeren. Het was al laat in de middag en er dreven wolken voor de ondergaande zon. Niet genoeg licht meer om foto’s te maken. Don Benito zei: ‘O, het licht? Dat is slechts een klein probleem.’ Hij pakte drie cocablaadjes en met zijn gezicht naar de ondergaande zon blies hij op de blaadjes. De wolken gingen onmiddellijk uiteen en de verbaasde fotograaf kon zijn foto’s maken.”


   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeauSlapen bij de buren

image

image
Zijn tienerdochter vond het maar een maf idee. Zoiets doe je niet, vond ze. Bij je buren overnachten. “Ik begrijp precies wat ze bedoelt,” zegt Peter Lovenheim, schrijver van de Amerikaanse bestseller In the Neighbourhood. “Ik kende mijn buren nauwelijks. Dus wat had ik te zoeken bij mensen die ik zo slecht kende? Alleen vond ik het nog veel gekker dat ik mijn buren zo slecht kende.” En zo is het grote buurtproject van start gegaan waar Julia Roberst inmiddels de filmrechten van heeft gekocht. Aan achttien straatgenoten zal hij de vrijpostige vraag stellen of hij een nachtje mag komen logeren. Yolande Emmelot vraagt zich af of zij net zo opdringerig zou durven zijn in haar eigen buurt. Eerst Peter Lovenheim maar eens interviewen.

image
image
Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 2010
Peter Lovenheims website

image
image


   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeau
Houdhaten van de poes 

image
image


Poezenliefhebbers hebben het er maar moeilijk mee. Dezelfde poes die zich knorrend onze liefkozingen laat welgevallen, deponeert onder diezelfde bank de resten van merels, koolmezen, pimpelmezen, roodborstjes en lijsters. poes Alex is het probleem niet. Het is Moor die Frans Olofsen voor een dilemma stelt. “Ik houdhaat van haar.” Dezelfde huispoes die hij het ene moment verwenst als compassieloze vogeldoder, sluit hij het volgende moment in zijn hart. Dat is het gekke.

Column Frans Olofsen
Aflevering 3
image
Klik hier voor Frans' weblog Salicornia
 
Image
Image
Image Image
Op internet bijzonder populair zijn filmpjes waarin de natuur een totaal onverwachte kant laat zien: een luipaard dat zich ontfermt over een apenjong; een beer die een aangelijnde sledehond begint te knuffelen. En de grootste kijkhit op dit gebied, tevens de absolute favoriet ook van de oprichter van YouTube: een kudde buffels die een buffeljong bevrijdt uit de klauwen van een groep leeuwen.Luipaard ontfermt zich na dood moederaap overwacht over babyaapje. Meer beelden en groter beeld hier.
Confrontatie van leeuwen, een kudde buffels plus nog een krokodil. Meer beelden en groter beeld hier.
Een wilde ijsbeer die dikke vrienden wordt met een sledehond. Meer beelden en groter beeld hier.   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeau
Nieuwe rubriek: blikverruimende artikelen in de media

De meerwaarde van de leegte

image

In het geval van Reinhold Messner ging het om een grap. ’s Werelds beroemdste bergbeklimmer werd ooit boven op de Matterhorn geconfronteerd met een fake-kiosk. Maar de grap is tegelijkertijd een cartooneske uitvergroting van de menselijke neiging om gebouwen neer te zetten waar niemand op zit te wachten. In een intrigerend interview legt Rudy Stroink uit dat hij een kredietcrisis nodig had om tot dat inzicht te komen. Een eerste aflevering uit een nieuwe rubriek: blikverruimende artikelen in de media. Aflevering 1: FD Outlook.


image
image

Klik op het beeld voor de video (Duits gesproken)


Lees hier de redactionele inleiding tot de herfsteditie 3-2010


Jarenlang was hij een van de rijkste Nederlanders. Nummer 307 in de top-500 van Quote. Een maatschappelijk betrokken ondernemer. Een bezield ondernemer ook. Een baas die geen baas wilde zijn. Maar een inspirator die zijn vierhonderd werknemers stimuleerde hun eigen creativiteit te laten spreken. Rudy Stroink stond eerder naast dan boven zijn mensen. Zo ging dat in de economische bloeitijd vóór de kredietcrisis. En toen stortte ook zijn bedrijf TCN in. De schijnwerpers op het vastgoedtijdschrift FD.Outlook vanwege het intrigerende interview met deze bevlogen projectontwikkelaar.

   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeauimage

Sonia's verjaardagsgeschenk

Amalia Barcas' Verwonderingscolumn

Copyright: Hester Hille Ris Lambers
Amalia Baracs kennen de lezers van Vruchtbare Aarde als een gloedvol vertolker van het plezier dat mooie boeken bij kinderen weten op te roepen. Maar niet alleen boeken inspireren. In een serie columns beschrijft Amalia het gevoel van verwondering dat simpele, alledaagse gebeurtenissen kunnen oproepen. In VA's herfsteditie beschrijft ze een wandeling met een kleindochter in het licht van de lage avondzon onder oude eiken en beuken. Af en toe het geluid van een specht en andere vogels. Maar verder is het stil.

Copyright: Hester Hille Ris Lambers
Copyright: Hester Hille Ris Lambers
Een interview met Amalia vindt u in editie 2-2006
Kostelijke kinderboeken


   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeauColumn H.C. Moolenburgh

  Een ridder in de Hout

image

Image

In het monumentale stadspark, de Haarlemmer Hout, loopt H.C. Moolenburgh tijdens een wandeling een ridder tegen het lijf. "Een dradendoder van een jaar of zes, op zijn hoofd droeg hij een zilverkleurige helm met een opgeslagen vizier en in zijn hand schitterde een zwaardje." Er ontvouwt zich een gesprek tussen de ridder en de huisarts. "Er zijn veel draken in het bos," zegt de ridder. Een antwoord dat H.C. Moolenburgh bij thuiskomst inspireert tot een column over lavaspuwende draken en nieuwetijdskinderen. Een generatie die het gevecht met de draken zal aangaan en licht zal scheppen.

Interview met H.C. Moolenburgh

Image

Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep nogal wat reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Na het interview haakte Moolenburgh aan als vaste columnist.  Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeauColumn Marjet Maks

Een lach en een traan


image

image

In 2000 sloot Marjet Maks haar carrière als tuinontwerper af en vertrok met partner Raúl naar een bergdorp in de Sierra Nevada in Spanje. Ze vielen voor een eeuwenoud en bijzonder huis, Viña y Rosales, geheten. De mensen in de omgeving van haar huis inspireren Marjet tot het schrijven van columns en verhalen. Een nieuwe aflevering: trouwen in een Andalusisch bergdorp.

image


Prachtig, zegt Marjet Maks over het nu volgende citaat van Jan Gerhard Toonder (“Dit kies ik als mijn motto voor de komende VA-columns”). Toonder: “De thuisblijvers zeiden wel eens dat het een vlucht was, je terugtrekken uit het echte en belangrijke leven en ergens anders lekker op een goedkoop plekje in de zon gaan zitten, zonder verantwoordelijkheid of zorgen. Wie dit zeiden, zagen iets over het hoofd. Als je niet meer dagelijks betrokken bent bij het wereldgebeuren en niet langer dringt om een plaats op de voorste rijen, dan heb je ook niets om je achter te verschuilen voor het gezelschap van jezelf. Wanneer je de zee en de bomen, de dieren, de sterren meer gaat liefhebben dan het politiek engagement en de economische conjunctuur, dan kun je je niet meer verbergen voor de grote verwondering. Als je de tijd gaat zien en de stilte gaat horen, kun je niet meer ontkomen aan de zin van het bestaan; en dat is zo'n schrikwekkende verantwoordelijkheid dat je wellicht zult vluchten, terug naar wat ze het echte en belangrijke leven noemen.” (Reactie Marten Toonder klik hier)

Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers 
  Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeau
Column Selma Sevenhuijsen

Selma in Etruskenland

Image
 image


Oeroude, diep in het landschap verscholen plekken kunnen ons helpen een verloren deel van onszelf te hervinden, aldus Selma Sevenhuijsen. In een persoonlijke column doet ze verslag van haar ervaringen met een Inka-ritueel onder leiding van Juan Nuñez del Prado. Niet in Peru, maar in het Etruskische landschap in de buurt van Pitigliano. Selma: "Daarbij volgen we een route langs oude sacrale plekken in het Italiaanse landschap, een reconstructie van de inwijdingweg in Peru, maar dan in een Etruskisch en vroegchristelijk jasje. Het geeft me een dieper begrip van plekken die ik al veel langer kende."

image
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's website
 VA's filmkeuzeimage

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Groundhog Day: Een rijke, veellagige eerder in Vruchtbare Aarde besproken film die sinds kort in VA's Webwinkel is opgenomen. Een onverwacht opgestoken sneeuwstorm noopt tv-presentator Phil Connors (Bill Murray) terug te keren naar zijn hotel. Hij zit vast, maar niet alleen in de ruimte, ook in de tijd. Hoeveel keren beleeft de tv-presentator deze dag eigenlijk opnieuw? Tijdens een boeddhistisch congres in San Franciso meldde een liefhebber dat het vermoedelijk dertig dagen geweest zullen zijn. Anderen houden het op honderden, zo niet duizenden dagen. Lang genoeg in ieder geval om de hoofdpersoon in staat te stellen zich vrij te maken van een aantal ingesleten patronen. (€ 7,50, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2013 opnieuw in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Bogotá Change: Trouwen deed hij op de rug van een olifant in een circuskooi, met als getuigen zeven Bengaalse tijgers. Als burgemeester van Bogotá liet hij 400 mimespelers het werk overnemen van drieduizend deels corrupte verkeersagenten, op speelse wijze verkeersovertreders belachelijk makend. Onlangs deed hij een gooi naar het presidentschap van Colombia. Sinds maart 2010 in VA's Webwinkel (UITVERKOCHT) »

Copyright:
 

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. --- Tsjechische dvd-hoes van karton en ondertiteling in Duits en Engels (€ 8). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 3-2010 los Bestel 3-2010 binnen een abonnement Geef 3-2010 cadeau


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 1-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer