VA

IDFA Favorieten 2000-2006

Editie 4-2005
Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen


2006

Pernille Rose GrønkjærThe Monastery - Mr. Vig & the nun

Regie: Pernille Rose Grønkjær, Denemarken. De Deense Pernille Rose Grønkjær volgde gedurende vijf jaar de even excentrieke als krasse tachtiger Jørgen Laursen Vig. Hij wil zijn vervallen kasteel omtoveren in een orthodox klooster. Tijdens de verbouwing groeit er een bijzondere band tussen de Deense oud-priester en een Russische non, hoewel ze elkaars taal nauwelijks spreken en beiden zo koppig zijn als wat. Intieme, indringende film over de kracht van de liefde. De botsingen tussen de eigenzinnige oppernon en de al even stijfkoppige Mr. Vig leveren heerlijke scènes op. Winaar van de Joris Ivens Award 2006, en derde in de publieksenquete.The Monastery in VA's webwinkel Interview regisseuse op Cinema.nl Oficiële website film

2005

The Real Dirt on Farmer John 

Regie: Taggart Siegel, VS. Als zijn vader eind jaren '60 aan suikerziekte overlijdt, komt het boerenwerk op Johns jonge schouders terecht. Hij verandert het traditionele boerenbedrijf in een vrijplaats voor hippies en kunstenaars, tot hij op zijn dertigste tot over zijn oren in de schulden raakt. Docudrama over een man die zijn artisticiteit en liefde voor het land weet te verenigen met de erfenis van zijn familie. Een van de drie publiekslievelingen op IDFA 2005, met een rapportcijfer 8,9.

Meer info over Farmer John en zijn bedrijf.


Oficiële website film Info DVD In VA editie 4-2005 10 pagina's over deze film en IDFA 2005


2004

The Yes Men 

Regie: Dan Ollman, Sarah Price, Chris Smith, VS. Een hilarische maar ook serieuze parodie op de filosofie van de Wereldhandelsorganisatie. Andy Bichlbaum in zijn rol van hoge WHO-vertegenwoordiger voor een publiek van juristen in Salzburg pleitend voor de afschaffing van de siësta in Spanje en voor de verkoop van verkiezingsstemmen aan de hoogste bieder. Vervolgens in Finland voor terugkeer van de slavernij. Als hoge WHO-vertegenwoordiger blijkt Bichlbaum ongestraft de grootste onzin uit te kunnen kramen. Publiekswinnaar IDFA 2004. Zie ook: VA 1/2005 en 3/2005.


DVD aanbiedingen via Vergelijk.nl Interview elders op deze website Oficiële website film

2003

La Vie Comme Elle Va 

Regie: Jean-Henri Meunier, Frankrijk. Buiten Frankrijk tamelijk onopgemerkt gebleven film over het Zuid-Franse stadje Najac. Een vrolijke, bespiegelende film vol alledaagse gebeurtenissen, zo gewoon dat ze nooit enige krant zullen halen. Wonderlijk dus hoe lang de beelden blijven hangen. Een poëtische film, met de relativerende toon van de meester; vol terloopse humor en toevallige inzichten. Alsof de filmmaker er voortdurend in slaagt op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Een film gedragen door een enorme levenslust. Franstalige dvd ong. € 15.


Oficiële website film Info DVD Interview met de regisseur


2002

TISHE! 

Regie: Victor Kossakovsky, Rusland. Een documentaire van een ongelooflijke klasse. Winnaar van de Joris Ivens Prijs 2002. Een ‘toevallige’ registratie van het eindeloze gepruts van gemeentelijke diensten op straat. Geïnspireerd door de eerste foto uit de geschiedenis van de fotografie: Uitzicht vanuit het raam in Le Gras (1826-1827). Kossakovsky filmde vanuit zijn raam enkele vierkante meters straat in Sint-Petersburg, gedurende een jaar van eindeloze reparaties voor de viering van het driehonderdjarig bestaan van de stad. Keer op keer wordt de straat opnieuw opengebroken en opnieuw geasfalteerd. Een les in het kijken: “We kijken normaal gesproken niet naar dingen die zich vlak voor onze neus bevinden.” Dvd uitgegeven door St. Jan Vrijman fonds: € 12,50.

Info DVD Alles over Tishe en Victor Kossakovsky op cinema.nl Nieuwste Kossakovsky (Svyato) op IDFA 2005
Stuur mij een mail als Tishe op tv / in de bioscoop komt


2001

Skönheten skall rädda världen 

Regie: Stefan Jarl, Zweden. Stefan Jarl interviewt zijn leermeester Arne Sucksdorff, de beroemde Zweedse naoorlogse natuurfilmer. Een documentaire van een zeldzame schoonheid. Getroffen door het droeve lot van menig IDFA-film: drie vertoningen en vervolgens nooit meer te zien. Na een interview met de regisseur troffen we in 2002 ten behoeve van VA-lezers een unieke regeling en konden zo een aantal videokopieën maken. Inmiddels is in Scandinavië een dvd te koop met Engelse ondertiteling. 


Interview met Stefan Jarl in VA Info DVD Nadere info over Stefan Jarl op de website van VA


2000

Les Glaneurs en la Glaneuse 

Regie: Agnes Varda, Frankrijk.  Op zoek naar sprokkelaars die leven van weggegooid voedsel, stuit Agnes Varda op de meest opmerkelijke figuren. Speels en liefdevol in beeld gebracht. Varda schroomt niet om zijwegen in te slaan als ze iets interessants tegen het lijf loopt. Een prachtig voorbeeld van documentaire in de vorm van een persoonlijke queeste. Intrigerend en persoonlijk. Een uitnodiging tot het leggen van verbanden tussen de dingen en hun omgeving en het ingaan op toeval. Zie ook: VA 1/2001. DVD met Nederlandse ondertiteling: €10.

DVD aanbiedingen via Vergelijk.nl Agnes Varda op Cinema.nl Lezing van Varda op video clipLos nummer van VA bestellen
Home VA website
Inhoud VA editie 4-2005
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer