VA

nr. 3-2012

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Inspirerende films BioThee

Dit nummer als welkomstgeschenk

M. de Lange: Voor wie vleugels heeft


“Je kunt veel meer dan je zelf denkt. Hoe erg je ook getroffen bent, toch heb je die vleugels van de ziel. Toen ik niet meer kon lopen, niet meer sterk genoeg was, heb ik deze tekeningen gemaakt. Ook om mezelf te helpen.”

‘Ik moest mezelf zijn’


Marja de Lange en het verlangen
zo vrij te zijn als een vogel
imageimageimage

Interview

image“In veel van haar schilderijen zit een verlangen naar geluk – naar een verloren paradijs. Op een bepaald moment, zo rond haar vijftigste, heeft ze even in dat paradijs mogen vertoeven. “Maar ik heb me toen ook gerealiseerd dat ik verder moest; dat ik niet in die baarmoederlijke gelukzaligheid kon blijven.” Beeldend kunstenaar Marja de Lange vertelt over haar jeugd in Zeeland, het opgesloten zitten in de ‘doos’ van het lichaam en het verlangen vleugels te hebben – om uit te stijgen boven dagelijkse beslommeringen, zorgen en angst. En over haar herwonnen vrijheid. “Schilderen is een beetje vliegen.”

M. de Lange: Waar kan ik je vinden? (1990)

Imaginaire reis
Watervrouw
Canadese natuur
There is no point
Aan het licht
Imaginaire reis (2000)
Zachtmoedige watervrouw (1991)
The point there is no point (2001)
Aan het licht (2005)

““Een van de werken waar ik het meest van hou; waar ik heel erg aan gehecht ben. Het gaat om dat ene moment van Stilte – om dat wat je niet kunt zien; dingen die je niet begrijpt.”

“Mijn moeder wilde zo zwemmen, maar lange tijd durfde ze niet. Op haar zeventigste nam ze alsnog zwemles. Voor het examen belde de zwemleraar de krant. Sindsdien noemden alle kinderen haar Oma Zwemdiploma.”

“Geschilderd na een bezoek aan Canada. Terug in Zeeland verwerkte ik een aantal impressies van de Canadese natuur tot schilderijen. De schoonheid van het onbegrijpelijk uitgestrekte – al die kleuren, al die nuances.”

“Het gevoel in een omhulsel te zitten en jezelf boven moeten zien te houden. Soms komt de hulp uit onverwachte hoek – een gesprek, een gedicht, iets op tv, een ontmoeting. In zulke gevallen kan je de gewaarwording hebben te worden opgetild.”

“Een aan een hospice geschonken werk – een huis waar mensen verblijven in de laatste maanden van hun leven. Maar na de dood gaat het leven door. Er komt een ander leven. Ook een prachtig leven, met hele mooie kleuren.”

Losse bestelling 3-2012


Inspirerende films


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement Geef 3-2012 cadeau



Interview met beeldend kunstenaar en durfal Joost Conijn

‘Elk mens heeft een horizon nodig’

Copyright: J. Conijn
Copyright: Hape Smeele

Leonardo da Vinci droomde er al van: vrij als een vogel door de lucht te zweven. Maar hij was wel zo wijs niet plaats te nemen in zijn eigen vliegtoestellen. Joost Conijn deed dat wel. Advies voor durfals die zijn voorbeeld willen volgen: Probeer de donkere, kwallige wolken te vermijden die een vliegtuig met grote snelheid kilometers omhoog kunnen zuigen. En wanneer het misgaat: ‘Niet afremmen, want je valt uit de lucht.’ Een mooi gesprek met een praktisch ingestelde beeldend kunstenaar over idealen en de levensinzichten die hij vliegend naar Afrika opdeed. “We zijn bang voor alles waar we tegenop zien. Maar de motor weet niet dat je over water vliegt.”

“Mijn werk gaat over het scheppen van mogelijkheden, over het in werking zetten voor een volkomen moment.”

Copyright: Hape Smeele




Observaties in de lucht
  Reizen met een houtauto
 Poort in woestijn
Een handige dromer
Copyright: J. Conijn
Copyright: J. Conijn
Copyright: J. Conijn
Copyright: J. Conijn

“Als de lucht onrustig is en wreed aan de vleugels en de roeren rukt, is het het beste om de stick met een lamme hand vast te houden en het vliegtuig te laten stuiteren en botsen. Wanneer het misgaat, niet afremmen, want je valt uit de lucht. Je moet juist vaart maken. De omgekeerde pilotenreflex.” 

“In onze Westerse maatschappij leiden de wegen van tankstation tot tankstation. Ik wou mijn eigen weg vinden, en ook graag kennis maken met Oost-Europese culturen. Dus bouwde ik een houten auto, niet voortbewogen op de energie van benzine, maar op die van zelfgestookt hout.”

‘Wat is dit voor een ding,’ vraagt een man in het Frans. C’est une hek, luidt het antwoord van Joost Conijn die naar Marokko is gereisd om midden in de woestijn een hek te plaatsen dat automatisch opent wanneer een auto nadert..

In Een handige dromer filmt Joost Conijn de schrijver A.L. Snijders in en rond zijn huis. Een ontmoeting tussen twee eigenzinnige geesten, waarbij een Engelse sleutel, een zogeheten Bahco, ineens aanleiding is voor een filosofisch meningsverschil.




Vliegtuig (2000)
C'est une Hek (1997)
A.L.Snijders (2012)



(Deze video start pas na een paar seconden)

   Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef 3-2012 cadeau


Linda Wormhoudt over IJsland, het volgen van een geliefde en portretfotografie


De ziel is soms een tikje verlegen




Copyright: L. Wormhoudt


Mensen fotograferen is een betrekkelijk nieuwe passie van haar. “Op de meeste portretfoto’s is de persoon meestal goed te herkennen; maar de ziel is moeilijker te zien. Ze is soms een tikje verlegen.” Linda Wormhoudt over goede portretfotografie, haar fascinatie voor de Sami en een driejarige onderdompeling in de cultuur van Koerdistan waar ze als verliefde zeventienjarige in terecht was gekomen, en haar visie op stervensbegeleiding. En niet te vergeten: haar recente onderzoek naar bronnen en andere oude heilige plekken.

 
Copyright: L. Wormhoudt
   Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Bestel 3-2012 binnen een abonnement Geef 3-2012 cadeau




Column Frans Olofsen

Jeugdherinneringen


image
Image

Frans Olofsen was er al bang voor. Ja, hoor, daar valt het eerste slachtoffer zwaar snurkend in slaap. Hoe blijf je wakker bij een vijf uur durend strijkkwartet? Maar in de uren die volgen blijken onvermoede geheugenlaatjes open te gaan. “Glashelder hoor ik de stem van mijn juf van de lagere school; ze wijst met een aanwijsstok de grote steden aan.” Het ene na het andere geheigenlaatje gaat open. Gebeurtenissen waarvan hij het bestaan niet vermoedde, blijken tot in de kleinste details naar boven te komen. Nog een half uur, zegt het horloge. “Ach, wat is een half uur in het licht van een meesterwerk?”

Kairos, onderdeel van een wandschildering gemaakt door Francesco Salviati





  Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef editie 3-2012 cadeau





Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben.

Een mooie duinwandeling

image
Copyright: Martin Stevens

Op zijn 87e kreeg H.C. Moolenburgh een heel apart verjaarscadeau aangeboden. Een van zijn favoriete duinwandelingen, maar dan onder begeleiding van een ervaren boswachter. Al het geleerde werd ijverig opgetekend. “Alles bij elkaar bleek ik 21 nieuwe dingen te hebben gehoord. Een ontnuchterende ervaring. Wat een prachtig verjaarscadeau!”

  Een interview met H.C. Moolenburgh
H.C. Moolenburgh


Copyright: Martin Stevens

H.C.Moolenburgh-editie 1-2007 als welkomstgeschenk in een abonnement



  Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef 3-2012 cadeau



https://www.flickr.com/photos/silipo/3201997458/


https://www.flickr.com/photos/angela7/5409061852/



Miryam in het donker

Image

Griezelig, hypnotiserend en eigenlijk ook wel een beetje beklemmend om je zo over te geven, ontdekt Marjan van Duin in tropisch Afrika, bij de hand genomen door een Senegalese vrouw met een kruik op het hoofd. “Ik zie niet veel; het pad en de halmen van het gras hebben dezelfde kleur – een oplichtend witgeel in het schijnsel van de sterren.” Zingend loopt de Senegalese voor haar uit. “Ineens valt alle beklemming van me af en voel ik me, lopend in de cadans van haar wiegende heupen, vol vreugde over het donker van de wereld met zijn sterren en stemmen…”  Aflevering 1: Marie.

Column
Marjan van Duin



Website



  Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef 3-2012 cadeau






image

Spaanse dorpsroddel

image

Kan een huis zijn bewoner uitkiezen? “Ja,” roept Marjet Maks volmondig. “Ons huis! En het staat in Spanje.” Jaren geleden liepen zij en haar partner op de laatste dag van hun vakantie in Andalusië door een klein boerenbergdorp in de Alpujarras. Een bijzonder Spaanse streek met nog een Arabische sfeer van ruim vijf eeuwen terug in de tijd. Een toevallige blik over de schouder veranderde op dat moment hun leven. Het huis van hun dromen stond warempel te koop. De mensen in de omgeving van dit eeuwenoude en bijzondere huis met waterbron inspireren Marjet sindsdien tot het schrijven van columns en verhalen.

Column Marjet Maks





Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B&B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers




  Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef 3-2012 cadeau


Titicaca revisited

Image
Column Selma Sevenhuijsen


image

Achteraf kan ze zien hoe de tussenliggende maanden haar hebben voorbereid op deze reis. Selma Sevenhuijsen schrijft in haar reisverslag: “Sinds mijn eerste bezoek twee jaar geleden wist ik dat ik terug moest naar Peru. Mijn verblijf aan het Titicacameer was te kort geweest. Juist rond dat meer liggen zoveel oude mysteries: geheimzinnige oude monumenten van ver voor de Incatijd die door de Inca’s verder zijn ontwikkeld – krachtplekken die je van verre al voelt.”

image


Kruis editie 1-2008 met het Etruskisch labyrint aan als welkomstgeschenk
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Selma's website
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane

  Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef 3-2012 cadeau



Nieuwe webwinkel


  Filmselectie


image

Copyright:Fanny & Alexander, de ultieme Kerstfilm: En ja... daar is die gelukkig weer. De lange 5-uurs-versie die ons als kijker veel beter dan de korte versie van 3 uur laat zien hoe archetypisch de innerlijke reis is die de hoofdpersonen afleggen. In de kortere versie van Bergmans laatste grote film blijken uitgerekend de scènes weggesneden die de karakters nuanceren. Het verhaal is meer eendimensionaal; de scheiding tussen de karakters is groter en grover. De langere versie helpt ons als kijker te zien dat het zwartwit van de karakters slechts schijn is.

Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader helpt ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. December 2012 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:
Copyright: Copyright: Copyright: Copyright: Copyright: Copyright:

Enkele films uit VA's filmselectie:

Copyright:Rhythm is it!: Nu weten we dat de dansdocumentaire in Duitsland een gigantische hit is geworden, met alleen al in het eerste half jaar vierhonderdduizend verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen als keuzevak is ingevoerd. En dat danspedagoog Royston Maldooms sinds het uitkomen van de film aan de lopende band wordt gevraagd scholen van advies te dienen. Maar de Duitse regisseur Thomas Grube (1971) kan zich de tijd nog herinneren dat hij het geld voor deze documentaire met geen mogelijkheid bij elkaar kreeg. “Ik kreeg te horen dat er geen publiek zou voor dans en klassieke muziek. Maar dat is er wel, het succes van Rhythm Is It! bewijst dat.” (€ 10,25 - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 3-2012 los Ontvang 3-2012 cadeau binnen een abonnement  Geef 3-2012 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer