VA

nr. 1-2009

VA-editie 1-2009
Home Films Abonnement met welkomstnummer
Los nummer bestellen
Een hele jaargang bestellen

Obama’s Keukenkabinet


image

image
Michelle Obama had in Chicago een voorkeur voor biologische boerenmarkten. En de kok die de Obama’s uit Chicago mee hebben genomen is zelfs een uitgesproken liefhebber van lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. En nu blijkt de president ook nog gek op Eerlijke Thee. Een nieuwe lente voor Amerika? Eind maart gaf Michelle Obama het startsein voor de aanleg van een biologische moestuin in het keurige gazon rond het Witte Huis.

Tekenfilm: moestuinen rond het Witte Huis van 1800 tot heden

   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeauStemmen met je vork


Geen Amerikaanse president is in zijn eerste honderd dagen met zulke hoge verwachtingen op voedselgebied begroet. De Amerikaanse journalist Michael Pollan schreef Barack Obama een lange Open Brief. Een dringende oproep om de jarenlange subsidiëring van maïs en fastfood een halt toe te roepen, en een verzoek om de gezondmakende krachten in de Amerikaanse samenleving een steuntje in de rug te geven. Michael Pollan vertelt over het ontstaan van zijn befaamde Open Brief. Lees verder »

Michael Pollan publiceerde de afgelopen twintig jaar boeken en artikelen over de terreinen waar mensen en natuur samenkomen: voedsel, landbouw, tuinen, medicijnen en architectuur.

Michael Pollan in Tegenlicht:
Video: Klik op het beeld
Louise Fresco's column in de NRC over een sympathieke, misleidende goeroe + reactie   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeau


Zwaar op de maag


“Wij eten geen voedsel meer,” legt een jonge Amerikaan uit. “Gebruik je verbeelding,” voegt zijn vrouw Jane er blijmoedig aan toe, terwijl ze een goed gevulde schaal met elektriciteitsdraad op de keukentafel zet. Iedereen heeft een feestmuts op, want hun zoontje is jarig. “Kijk eens wat we eten op je verjaardag.” Jane blaast een grote verjaardagskaars uit, waarna zij ter gelegenheid van het verjaardagsfeestje van haar zoontje voor iedereen een lekker stuk kaars afsnijdt. Smullen. Een even hilarisch en fel protest tegen de industrialisering van het Amerikaanse voedselpakket, dit ludieke protestfilmpje Hard to Swallow.

De Amerikaanse fairtrade-groothandel Equal Exchange gaf 15 teams opdracht een filmpje te maken over de keuzes die consumenten maken op voedselgebied. Winnaar volgens de jury: Hard to swallow:

   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeau


Het geheim van de biologische landbouw 


Biologische telers zijn idealisten, zeggen critici. "De mensheid kan nu eenmaal niet zonder bestrijdingsmiddelen. Als we niets tegen plaaginsecten zouden doen, eten ze onze gewassen op en lijdt de mensheid honger." Maar is dat wel zo? Een Amerikaanse insectenkundige bedacht een simpel experiment en kwam tot een heel andere conclusie Lees verder ».


   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeau


Smetteloos gaaf, heerlijk van smaakOp weg van Duitsland naar Brazilië maakte hij een tussenstop in Amsterdam. Een laatste gelegenheid tot een interview met oud-minister Jose Lutzenberger. "Ik hoop nog minimaal drie of vier jaar mee te kunnen, om al mijn ideeën op papier te krijgen." Hij zat vol voorbeelden en anekdotes waarmee hij het "geheim" van een gezonde gewasgroei wist over te brengen. Een aantal van Lutzenbergers mooiste inzichten en voorbeelden drukken we opnieuw af Lees verder ».


Alle beschikbare teksten van Lutzenberger ontsloten (Portugees, Duits, Engels)
Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer
   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeau
Schoonheid in de ochtendspitsEen verrassend simpel idee experiment. Maar je moet er maar opkomen. Gene Weingarten werd er voor beloond met de Pulitzer prijs. Het was bedoeld als een cadeau voor de forensen in de ochtendspits. Een wereldberoemde violist zou een soloconcert geven op een van 's werelds mooiste violen. Een combinatie die, als het om een cd zou gaan, goed is voor een miljoenenverkoop. Of voor uitverkochte concertzalen waar de kaartjes voor honderd dollar van de hand gaan. Alleen, hier, op die vroege ochtend in Washington werd er niet bij gezegd dat de straatmuzikant niemand minder was dan Joshua Bell. Zijn smoking had hij ingewisseld voor een t-shirt en een honkbalpetje. The Washington Post maakte opnamen. Wat zouden de reacties van het publiek zijn? Lees verder »“In een concertzaal ergert het me al als mensen kuchen of als hun telefoon begint te rinkelen."

Video: impressie van het concert
(klik op beeld)


Audio: Complete opname van het concert in het metrostation L'Enfant Plaza in Washington


   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeau


Wandelen met Wendell Berry

image image

Menig bezoeker van zijn boerderij smaakt het genoegen door de dichter, schrijver boer Wendell Berry meegenomen te worden voor een wandeling naar boven, de heuvels in. Met als beloning een magistraal uitzicht over de vallei. Weinigen weten zo feilloos de vinger te leggen op een ontwikkeling die, zoals Berry zegt, desastreus heeft uitgepakt voor lokale gemeenschappen. "De ene na de andere streek heeft afscheid moeten nemen van zijn boeren omdat elders in het land of in de wereld net even goedkoper geproduceerd kon worden. Het leven is eruit geweken." Maar hier in deze vallei zijn hij en anderen we nu opnieuw bezig een lokale voedseleconomie van de grond te tillen rond lokale producenten: pergolasystemen, boerenmarkten en directe afzet van vlees. "Eenvoudig is dat niet.”

Video's van Wendell Berry op YouTubeAudio: Wendell Berry leest zes gedichten voor


   Verder lezen?  
Bestel 1-2009 los
Bestel 1-2009 binnen een abonnement
Geef 1-2009 cadeau


Palestijnse olie

De eerste olijfolie in de wereld die het Fairtrade keurmerk draagt: een oer-olijfolie die 4500 Palestijnse gezinnen een inkomen garandeert. In Amerika heeft een joodse zakenman zich garant gesteld voor de jaarlijkse afname van honderdduizend liter Palestijnse olie. Ook de Utrechtse verswinkelier Rens van den Bulck raakte enthousiast. Tijdens zijn eerste bezoek aan de Palestijnse olijfoliecultuur hield hij voor VA een dagboek bij.
Winkels in Nederland
Winkels in Belgie
Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2008
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer
VA Editie 2-2009