'Het hart weet intuitief wat er in elke situatie gedaan of gelaten moet worden.’ Een interview met de Deense zanger-schrijver Lars Muhl, beginnend met een wonderlijk telefoontje dat zijn leven op zijn kop zou zetten || Een ontmoeting met natuurfotograaf en systeembioloog Jan van der Greef die tot zijn pensionering onderzoek deed naar traditionele Chinese geneeswijzen || Een wandeling met levenswandelaar Andrea Steens

Ontmoetingen rond de berg van Montségur in VA 2-2020


'Het hart weet intuïtief wat er in elke situatie gedaan of gelaten moet worden.’ Een interview met de Deense zanger-schrijver Lars Muhl over de grote ommezwaai in zijn leven na zijn ontmoeting met de ziener van Montségur || Natuurfotograaf en bioloog Jan van der Greef - die tot zijn pensionering onderzoek deed naar traditionele Chinese geneeswijzen - over zelfherstel || Op bezoek bij levenswandelaar Andrea Steens.

Ontmoetingen rond de berg van Montsegur

De lessen van de ziener van Montségur


‘Het is triest hoeveel potentieel we als mens niet gebruiken,’ noteerde Lars Muhl uit de mond van de ziener van Montségur. ‘We worden door dat potentieel omgeven. Maar we gedragen ons alsof alleen de zichtbare wereld bestaat.’ Lars Muhl vertelt hoe zijn leven veranderde na dat ene wonderlijke telefoontje, toen een vriendin had gezegd: ‘Bel de ziener en laat hem je helpen.’

Zelfgenezend vermogen

Oude wijsheid en moderne wetenschap

Foto: Jan van der Greef
Foto: Jan van der Greef

‘We beginnen te herkennen dat ons eigen lichaam een zelfgenezend vermogen heeft en dat we dat zelfgenezend vermogen kunnen aanspreken.’ De integraal werkende artsen Gio Meijer en Frans Kusse kaarten het onderwerp ‘zelfherstel’ aan in een interview met natuurfotograaf Jan van der Greef – tot zijn pensionering hoogleraar Systeembiologie (lees: Holistische Biologie) en onderzoeker van traditionele Chinese geneeswijzen.

Wandelervaring niet nodig

Interview: levenswandelaar Andrea Steens

© Andrea Steens

Voor iedereen van 0 tot 100 (en ouder) biedt Andrea Steens op de persoon afgestemde wandelingen aan. Het gaat niet om kilometers of tijd. Hoewel ze zelf flink wat kilometers heeft afgelegd voor het tot haar door begon te dringen hoe belangrijk het is om in het leven mee te bewegen met wat zich aandient. Op bezoek bij levenswandelaar Andrea Steens.


Uit het VA-archief: lezersaanbieding

Hans Andeweg: 'Alles bloeit op door aandacht'

‘Energie kun je voelen. Iedereen kan dit!’ Hans Andeweg weet nog hoe in zijn eigen leven de knop omging toen een vriendin hem het verschil in uitstraling liet voelen tussen een eikenboom en een houten hek. Een energie die vervolgens - en dat is het mooie - ook valt te verbeteren. Zowel bij bomen als natuurgebieden als bedrijven. Extra leesvoer voor VA-lezers.


Column Wil Uitgeest

Hoogste geluk!


‘Een tijdje geleden legde ik een paar bruine bonen op een schoteltje met natte watten. Sindsdien ben ik elke dag benieuwd wat ik op dat schoteltje te zien krijg. Die paar kiemende bonen laten mij een werkelijkheid zien die standhoudt tegenover de realiteit van het wereldnieuws.’ Wil Uitgeest over leven, dood en kwetsbaarheid; ontreddering en transformatie.


Column Jaap Huibers

Kropsla, broom en ‘schone dromen’

'Mijn vader leed aan maagklachten die een nerveuze oorsprong hadden,' herinnert Jaap Huibers zich. 'Hij knapte zienderogen op toen hij ’s zomers, bijna dagelijks, op advies van een oude huisarts, het hart van een krop sla ging eten.' Het ‘hart’, zeg maar het binnenste van een krop sla, blijkt een kalmerende invloed te hebben op het zenuwstelsel.


Erop of eronder: een serie korte verhalen (3)

De verzetsvrouw en de tenor

Hartwig Kopp-Delaney

Een serie verhalen van mensen die vertellen over een gebeurtenis die op een ramp dreigt uit te lopen – tot een verrassende daad, ingeving of gebeurtenis zorgt voor een verrassende wending. Dit waar gebeurde verhaal draait om een jonge verzetsvrouw en een gevoelige tenorzanger. De eerste keer dat ze elkaar zagen, leek meteen de laatste keer te zijn.



 




Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer