Klik op "afbeeldingen weergeven" | Gebruikt u OUTLOOK dan kunt u deze mail beter lezen via uw browser: KLIK HIER

Het rad van wedergeboorte in VA 3-2018 | Foto: Hartwig Kopp-Delaney
Het rad van wedergeboorte in VA 3-2018


Foto: Hartwig Kopp-Delaney

'Misschien draag je altijd wel iets van de pijn van je voorvaderen mee in je eigen dna,' zei Karin Bloemen in het tv-programma Verborgen Verleden. In de ogen van regressietherapeut Maarten Oversier reikt de betekenis van de voorouders nog veel verder dan we normaal gesproken denken. "Iedere voorouder is drager van een specifieke kracht, een specifiek talent of een ander geschenk. In indiaanse culturen ‘medicijn’ genaamd, dat niet alleen de mooie, fijne dingen omvat, maar ook – of misschien wel júist – de moeilijkheden!

De tranen van onze voorouders

Maarten Oversier belicht oude familiegeheimen 

Maarten Oversier - foto: Hape Smeele

Met een glimlach bladeren we door vergeelde familieboeken. Het is al weer zo lang geleden dat onze voorouders leefden – een voorbije tijd. Maar afgesloten wil Maarten Oversier die levens niet noemen. Daarvoor heeft hij in zijn praktijk te veel onaffe verhalen langs zien komen. Een gesprek over de bevrijding die mogelijk is als oude familiegeheimen alsnog de ruimte krijgen en de waarde van een Indiaans inzicht: ‘Als je je voorouders niet kent, ben je stuurloos.’


‘Gezichtsbedrog vind ik grappig’

Geertje Aalders illustreert boeddhistisch kinderboek

© Henny van Belkom: Geertje Aalders

In het bos kiest ze bij voorkeur de konijnenpaadjes en de smalle sluiproutes van reeën – dralend bij een uilenbal die ze uiteen pulkt om te zien wat de uil op het menu had staan. Of anders bij een mestkever die ze helpt oversteken. Mooie doorkijkjes leg ze vast in haar hoofd. Voor haar nieuwste opdracht, een kinderboek over het leven van Boeddha, dompelde ze zich onder in het boeddhisme. Een ontmoeting met illustratrice Geertje Aalders (1983).


De lach opent de ziel

Karin Bloemen zoekt gulden middenweg

Mark Kohn portretteert Karin Bloemen

‘Wat je uitdraagt naar anderen, de manier waarop je je weg probeert te vinden… niet te hebberig, niet te altruïstisch, niet te egoïstisch... Bij alles in het leven denk ik: ‘Is dit de gulden middenweg?’ Een gesprek over boeddhisme en theaterwerk ter gelegenheid van de door de Dalai Lama geopende tentoonstelling Het leven van Boeddha in de Nieuwe Kerk.


De schoonheid van het onbekende

Estelle Frankel over ‘niet weten’ in ons leven

© Katja Fred

Wanneer dingen niet overeenstemmen met ons idee hoe het leven zou moeten zijn, zijn we ontzet. Maar hoe weten we eigenlijk dat de foute afslag verkeerd is geweest? Hoe weten we welke levensweg de juiste is? De Amerikaanse psychotherapeute Estelle Frankel raakte zo gefascineerd door de aan- en afstotende werking van het onbekende dat ze er een jarenlange studie aan wijdde, puttend uit de rijkdom van de joodse kabbala.


In naam van de dieren

Een bevlogen kunstenares: Loes Botman

© Loes Botman | Stille levens / Still lives | Aurora Art

Haar tekeningen ogen realistisch, maar toch wijken ze af van het beeld dat de ogen ons willen doen geloven. Loes Botman heeft altijd meer dan de materiële kant van het dier willen tonen. 'Ik word een beetje dat dier en beweeg me als dat dier... Ik teken voor de dieren, opdat wij mensen zien dat het geen vanzelfsprekendheid is dat ze er zijn.’


De engelen van Mons

 Column: Frans Olofsen

Marcel Gillis: Les anges de Mons | 1934

Het is een vreemd verhaal dat Frans Olofsen ter ore komt: de legende van de engelen van Mons. Boogschutters uit de hemel die Britse soldaten te hulp zouden zijn geschoten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Even later staat hij in Mons voor een schilderij van de engelen. Engelen, bestaan ze of zijn het hersenspinsels? Een mijmering over het spanningsveld tussen ratio en gevoel. Waar ligt de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid?


Het Kleine Volk

H.C. Moolenburgh over nimfen en sylfen

Ida Rentoul Outhwaite: The Waterfall Fairy. Uit: The Enchanted Forest | 1921

Ooit stelde Hans Moolenburgh zijn patiënten de vraag of ze wel eens een engel hadden gezien. Nu richt hij de schijnwerper op een andere groep wezens buiten ons normale gezichtsveld. Een wonderlijke serie bespiegelingen rond de door Paracelsus nog als vanzelfsprekend ervaren nimfen, sylfen en vuurgeesten - die in IJsland bekend staan als het huldufólk (vrij vertaald: verscholen volk of het ‘verborgen volk’).


Levensenergie in het landschap

Jos van Wunnik verkent zijn omgeving

JOS VAN WUNNIK: Hillensberg web eitempera op linnen op multiplex / 34 x 30,7 / 1995

Er was een tijd dat Jos van Wunnik veel onderzoek deed naar ‘krachtplekken’ in het landschap, plekken vol levensenergie, ook wel aangeduid als ‘chi’ (boeddhisme), ‘natuurgeesten’ (shintoïsme), nulpuntenergie (Einstein) en morfisch veld (Sheldrake). In het lichaam, zo merkte hij, roepen die krachtplekken uiteenlopende gewaarwordingen op.


‘Voorbij, die mooie zomer’

Column Jaap Huibers

Joshua Mayer: Moederkruid (Leonurus cardiaca)

Hartgespan (Leonurus cardiaca) is als sterk geurende lipbloemige zeer geliefd bij hommels en wolbijen. Maar ook Jaap Huibers heeft hartgespan in zijn hart gesloten als waardevol kruid bij ritmeveranderingen. Een kruid dat ons een beetje kan helpen om de overgang van ‘mooie zomer’ naar de wereld van gareel en plichtmatigheid iets soepeler te laten verlopen


Regeladvertenties: het podium is aan u!


In de hoop dat de rubriek zich mag ontwikkelen tot een ontmoetingsplek van zoekende en vragende VA-lezers.

Rein de Vries verbeeldt de toekomst

Rein de Vries

Beeldend kunstenaars lijken soms in staat een schaduw vooruit te werpen, alsof zij al dromend en schilderend een sleutel hebben tot een wereld die nog moet komen. In 5-2013 interviewden we Rein de Vries over zijn verbeeldingen van een toekomstige wereld waarin men geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Zijn nieuwste werk is tot 21 december te zien in het Friese dorp Hurdegaryp.



 

Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer
Stuur deze email door naar een vriend