Klik op "afbeeldingen weergeven" | Gebruikt u OUTLOOK dan kunt u deze mail beter lezen via uw browser: KLIK HIER

We zijn vergeten dat het leven is ingebed in iets veel groters - Hans Stolp
Lentenummer 1-2018 Vruchtbare Aarde


robertct92: Sheep Paradise © Creative Commons

De Franse bankdirecteur bij wie bio-geitenboer Pierre Rabhi begin jaren zestig geld kwam lenen, adviseerde hem groter te gaan denken. Rabhi dacht toen aan een 85-jarige boer uit de Ardèche die in zijn leven nooit haast had gekend. En in wiens hoofd het simpelweg ondenkbaar zou zijn geweest om een paar tijdens de druivenoogst op de grond gevallen druiven niet op te rapen...

Een intens gesprek

Hans Stolp over de levenslessen van onze tijd

Hans Stolp - foto: Hape Smeele

‘We leven in een fascinerende tijd, heel ingrijpend en moeilijk, maar ook prachtig. Ik ben blij dat ik erbij mag zijn. En heel opvallend: ook een tijd waarin de jongeren van nu zich zoveel sneller ontwikkelen dan voorgaande generaties. Ik wou dat ik nu pas aan mijn leven beginnen mocht. Nu pas heb ik genoeg geleerd om her en der wat te kunnen vertellen. Nu pas! En ik moet al bijna weer terug.’ Een intens gesprek over leven en dood.


Interview: Hanna ter Horst

Zoeken naar het verborgen vrouwelijke

Hanna ter Horst - foto: Hape Smeele

In de stilte komen de herinneringen boven. Een levensverhaal vol missers, toevallige wendingen, ontmoetingen en breuken. ‘Ik zie nu hoe mijn leven een zoektocht is geweest naar mijn vrouwelijke kant.’ Een reis die pas goed vaart kreeg in de Verenigde Staten, waar ze een praktijk als polariteitstherapeute begon, 32 keer verhuisde en bovenop een Californische berg verrast werd door het visioen van een ronde hut.


De geitenboer die geen president werd

 Pierre Rabhi: Een charismatische visionair

© Patrick Lazac

In het dagelijks leven is hij bio- geitenboer in de Ardèche – maar hij is ook schrijver, filosoof. En bovenal een charismatisch spreker. Een kleine man met een zachte stem die zalen voor zich in weet te nemen met zijn levenservaring, anekdotes, humor en visie. Een Franse uitgever vroeg hem zelfs om zijn levensverhaal op te schrijven voor achtjarige lezertjes. Een kennismaking met de man die helaas geen president werd.


Een pleidooi voor matiging

Soms is ‘goed’ gewoon ‘goed genoeg’

Hartwig Kopp-Delaney © Creative Commons

‘Het komt er niet op aan voortaan de auto te laten staan en de trein te nemen. Nee, blijf gewoon eens wat vaker thuis.’ Marnix Verplancke componeerde een mooie beschouwing over matiging en soberheid. Aan Plato ontleent hij de waarschuwing om bestuursfuncties liefst zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. ‘Alleen dan heb je de garantie dat de uiteindelijke bestuurders er helemaal voor willen gaan.’


Column Marjet Maks

 Een dierbare vriend

Shakespearesmonkey: Garden Green © Creative Commons

'Hij schreef kwatrijnen voor me, soms kreeg ik er twee of drie in de week. Honderden poëmen, kwatrijnen en haiku’s over de liefde, zijn tuin – onze tuin, de bloemen in de boeketten, de vogels op het gras, de seizoenen, zijn leven, mijn leven, onze vriendschap. Hij verheugde zich op de donderdagmorgen – mijn vaste ochtend voor de werkzaamheden in zijn tuin.' Marjet Maks doet verslag van een bijzondere vriendschap uit de jaren dat ze hovenier was.


Columns H.C. Moolenburgh

Copyright Hape Smeele

Het begon allemaal begin 2007. Op een vroege voorjaarsdag stopte de bus ergens tussen Heemstede en Haarlem, een paar minuten lopen van de praktijk waar H.C. Moolenburgh lang geleden, in de jaren vijftig, met één patiënt was begonnen.

  • Het 1e interview verscheen in 2007 (Klik hier); het 2e in 2016 (Klik hier)
  • Alle 41 VA-columns zijn nu gebundeld bij Lemniscaat (Klik hier).
  • Zijn allernieuwste 43e column staat in VA's nieuwe lentenummer

 

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend