Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie


Een eerste kennismaking met editie 4-2015 van Vruchtbare Aarde


Copyright: Juul van der Stok

Toen Astrid Lindgren ooit werd gevraagd of ze zich door haar kinderen liet inspireren, zei ze: ‘Het is niet nodig kinderen te hebben om kinderboeken te schrijven. Er is geen ander kind dat mij kan inspireren dan het kind dat ik zelf ben geweest.’ Astrid Lindgren komt in dit Kerstnummer op drie plekken voorbij. Clown Jacqueline Kaptein noemt haar als een heldere ster: ‘Een oude, wijze vrouw in wie het kinderlijk speelse altijd aan is gebleven.'

Een greep uit de inhoud van 4-2015:

Op bezoek bij Juul van der Stok

Vieren wat er te vieren valt

Copyright: Juul van der Stok

‘Vieren wat er te vieren valt.’ Zo had Juul van der Stok ooit een kleuterleidster horen zeggen. Ze deed al niet anders, het hele jaar door vierde ze alles: de eerste krokus in de sneeuw, de eerste zang van de heggenmus, de eerste losse tand van haar kind... Een ontmoeting met de schrijfster van het boek Schipper mag ik overvaren. Een gesprek over de jaarfeesten: hun plek in de seizoenen, oude gewoonten, liedjes en kinderspelen.


Clown Jacqueline Kaptein op perron 4/5

Een sfeer van mindfulness

Copyright: Hape Smeele

‘Een goede clown verlangt niets – claimt niets, dwingt niets af. Het enige wat hij meebrengt is het hier en nu,’ aldus Jacqueline Kaptein, artistiek directeur van CliniClowns NL. ‘Dat is wat ik zo mooi vind aan ons vak. Een clown creëert als het ware gewijde tijd. Om de clown hangt een kwaliteit van zijn, van openheid en ruimte, die zelfs nog even bij je blijft wanneer je in je gewone leven bent teruggekeerd.’ Een interview op perron 4/5.


Een ontmoeting met Els Vermandere

Beelden die je raken

Copyright: Rianne van de Kerkhof

‘De beeldhouwwerken van Els Vermandere trekken je een ruimte binnen waarvan je je kunt voorstellen dat je daaruit vandaan komt, of daar naar terug wilt keren ooit.’ Schrijfster Zoë Joncheere en fotografe Rianne van de Kerkhof portretteerden de Vlaamse beeldhouwster. ‘Zelf dacht ik aan een mythologische wereld die aan de onze voorafgaat, waar het stil is. Waar nog geen woorden zijn. Wel liefde.’


Over Astrid Lindgren & Simeon ten Holt

Marjet Maks ontvangt Rita Verschuur

Copyright: Paula Menyes

‘Ik wil schrijven voor een publiek dat wonderen schept,’ zei Astrid Lindgren ooit op de vraag wanneer ze nou eens ‘echte’ boeken zou gaan schrijven. ‘Kinderen scheppen wonderen als ze lezen, daarom hebben kinderen boeken nodig,’ luidde haar antwoord. Rita Verschuur was Lindgrens vertaalster. Haar herinneringen aan de Zweedse kinderboeken schrijfster en ook aan componist Simeon ten Holt komen ter sprake tijdens de week die ze doorbrengt bij VA-columniste Marjet Maks in de Spaanse Alpujarras.


Column: H.C. Moolenburgh

Geboorteherinneringen

Foto: Gordon Ryan
Copyright: BK on Flickr

Het huilen van baby’s bij de geboorte hebben we lang de normaalste zaak van de wereld gevonden. Als een baby veel huilde, was dit goed voor de longen. Psychologen en doktoren konden zich niet voorstellen dat pasgeboren kinderen pijn ervoeren. Onderzoek van David Chamberlain laat zien dat deze aanname onjuist is. Foetussen en baby’s hebben ‘geest’ lang voordat de hersenen zich hebben gevormd.


Webwinkel Boeken  

Selma Lagerlöf en Juke Hudig: De Kerstroos

Copyright: Juke Hudig, De Kerstroos
Copyright: Juke Hudig

‘In mijn kindertijd begon Kerstmis met het voorlezen van De Kerstroos bij een kaars. Een traditie die mijn grootmoeder begon, en die ik voortzet. Onder de kerstboom lees ik Selma Lagerlöfs sprookje uit 1900 voor. En als het donker is, lopen we met een kaars naar het atelier, waar de twaalf originele tekeningen uit het boek aan de muur hangen.�? Info»


Christoforus, de legende van een heilige

Copyright: Juke Hudig

De boeken die Juke Hudig illustreert zijn vaak inwijdingswegen – initiaties, omkeringsprocessen van lijden, sterven en opstanding. “Dante die door de hel gaat, dan bijna sterft… Maar wat er sterft, is zijn oude ik; De reus in Christoforus die wordt beproefd door het kind dat steeds zwaarder op zijn schouder drukt... Info»


Webwinkel Ansichten & kaarten  

Kaartensets van Jos van Wunnik

Copyright: Jos van Wunnik

Selectie van wonderschone, bijna etherische pastels van beeldend kunstenaar, schilder en fotograaf Jos van Wunnik. Beelden waarin het mysterie of de heelheid van het leven gevangen lijkt. Set van 5 postkaarten (Info») of 5 dubbele kaarten (Info»)


Kaartensets van Marja de Lange

Copyright: Marja de Lange

Marja de Lange vertelde in 2012 over het opgesloten zitten in de ‘doos’ van het lichaam en het verlangen vleugels te hebben – om uit te stijgen boven dagelijkse zorgen en angst. En over haar herwonnen vrijheid. “Schilderen is een beetje vliegen.�? Set van 5 kaarten (Info») of 5 dubbele kaarten (Info»).


Kaartensets van Juke Hudig

Foto

Knielen in deemoed. Buigen voor het Hogere. ‘Het is misschien wel mijn grootste wens en verlangen om dat opengaan van het hart te voelen’. Een opening naar de essentie, zou je kunnen zeggen.’ De kaart is opgenomen in onze set van 5 postkaarten (Info»). Ook: 5 dubbele kaarten (Info»).


Webwinkel Films op DVD - Eng.- Duits ondertiteld  

Import Zweden: Familie Persson

Foto

40 jaar geleden vertrok Pelle Persson uit Zweden om met zijn Landrover in Pakistan te stranden. Nu keert hij terug met zijn Pakistaanse vrouw en dochters. Prachtige, ontnuchterende, ontroerende, humorvolle documentaire Info»


Import Duitsland: Pepe Mujica

Foto
Foto

Zo’n ongewone politicus had niemand in Uruguay ooit gezien. Rijdend in een stokoude Volkswagen, lifters oppikkend, zijn inkomen voor 90% weggevend aan goede doelen. Met zijn integriteit ging hij het Zuid-Amerikaanse land 5 jaar lang voor. Schitterende docu  over het rijke leven van ’s werelds armste president Info»


Import Duitsland: Koningin van de Stilte

Foto

Denisa is een Roma-meisje dat vanwege haar doofheid alleen klanken kan uitstoten. Maar wat een levenslust! Wat een levenszin! Mooiste IDFA-docu 2014 stelt Denisa in staat de koningin te zijn die ze in wezen is Info»


Webwinkel Films op DVD - Nederlands ondertiteld  

De Lunchbox

Foto
Foto

Op advies van haar buurvrouw besluit Ila de liefde van haar man terug te winnen met overheerlijke lunchgerechten. Maar de lunchbox die ze elke dag meegeeft met een koerier komt terecht bij een uitgebluste kantoorklerk die verbijsterd is door de dagelijkse aanvoer van heerlijkheden op zijn bureau. ‘Soms brengt de verkeerde trein je naar de goede bestemming.’ Info»


La Grande Belezza | De Grote Schoonheid

Foto
Foto

Jep Gambardella is een schrijver die hunkert naar de Grote Schoonheid. Op het eind komt hij in aanraking met iemand die dezelfde weg op een heel andere manier bewandelt. Een hoogbejaarde non die veel dichter bij de Schoonheid blijkt te zijn gekomen. Gelauwerde reflectie op leegheid en schoonheid Info»


Alphabet

In VA 3-2015 interviewden we rasverteller Ab Kok die jongeren ademloos weet te laten luisteren naar oeroude toververhalen van Grimm. De film die hier naadloos op aansluit is Alphabet. Info»
 
Verkooppunten Vruchtbare Aarde in NL en BE

Bestel de Kersteditie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend