Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie


Zomernummer 2-2015 is verschenen, vol zomerse inspiratie


Vara, A Blessing | A film by Khyentse Norbu - zie verder de redactionele inleiding van VA 2-2015

Wandelaars en fietsers denken niet in rechte
lijnen. Rivieren trouwens ook niet. Ze kronkelen –
tot we ze rechtleggen, waarna we de kronkelingen
na verloop van tijd weer in ere herstellen, zoals
onlangs gebeurde met de Berkel. Ook het nieuwe zomernummer bevat een aantal aantrekkelijke zijpaden en kronkelingen.

Een greep uit de inhoud van 2-2015:

Wat je aandacht geeft, groeit

Marianne van Gend over vriendschap en intuïtie

Bezoekers roemen de rust, de kindvriendelijkheid van de tuin en de ontspannen werksfeer. De Tweeling is een kinderdagverblijf dat je als volwassene doet terugverlangen naar je vroege jeugd. Een gesprek met oprichtster Marianne van Gend over aandacht, passie, paarden, spiritualiteit en die ene ongewone gebeurtenis die − achteraf gezien − een nieuwe fase in haar leven zou inluiden. Info»


Feelgood tuinen

Tuinontwerp vanuit gevoel

Wim Lips ontwierp de tuin van het Nijmeegse kinderdagverblijf De Tweeling. Een mooie keuze voor planten die kinderen een gevoel van veiligheid en rust geven. Marianne van Gend vertelt in bovenstaand interview hoe verbaasd zij was dat Wim Lips ‘blind’ kon aangeven waar de kinderen in de tuin graag spelen. ‘Je hebt bij ons helemaal geen kinderen gezien,’ zei Marianne tegen hem. Vervolgens liet Wim Lips haar ervaren hoe ook zij dat kon voelen. Onno van Lith spreekt Wim Lips over het ontwerp van een goede, energetische FeelGood tuin. Info»


Rode loper voor de bijenkoningin

Passie voor bijen

Terwijl het wereldwijd slecht gaat met de bij, telt Amsterdam 34 miljoen honingbijen en 650 bijenkasten op daken van bewoners, hotels, kantoren en bedrijven en in volkstuinen en parken. Er zijn wilde bloementuinen aangelegd en gelukkig wordt er door de gemeente geen gif meer gebruikt in openbaar groen. Onlangs rolde het Waldorf Astoria Hotel aan de Herengracht de rode loper uit voor drie bijenkoninginnen. Een leaseconstructie met Imker Dirk Dekker die de drie volken op het dak van het hotel zal gaan verzorgen. Een interview. Info»


Steenhakken als meditatie

Interview: beeldhouwster Joanika Ring

Haar vader was een heerlijke duizendpoot. ‘Ik was graag in zijn gezelschap, want hij had een bepaald soort rust over zich heen, en hij was geïnteresseerd in allerlei vormen van zelfonderzoek. Ook probeerde hij me altijd alert te laten zijn en aandacht te hebben voor dingen – voor wat je doet, voor wat anderen doen.’ Beeldhouwster Joanika Ring over de wegbereidende rol van haar vader, maar vooral over het schokeffect dat kunst in het leven van een mens kan hebben. ‘Hoewel de ervaring van jezelf verliezen op zichzelf absoluut onschadelijk is.’ Info»


Een keuze voor gezondheid

Biologische landbouw heeft de toekomst

Jarenlang is er binnen onze redactie gedacht dat de magistrale verhalen van de Braziliaanse oud-Milieu-minister José Lutzenberger, winnaar van de Alternatieve Nobelprijs, een stroom nieuwe klanten naar de Europese natuurvoedingswinkels zouden kunnen trekken. Naïef wellicht. Maar ja, zo aanstekelijk waren dus diens glasheldere voorbeelden en anekdotes waarin hij het geheim van de biologische landbouw uit de doeken deed. Drie maanden voor zijn dood dook hij onverwacht op in Amsterdam. Natuurlijk past dit gouden artikel in de reeks van de mooiste artikelen uit de afgelopen 20 – 30 jaar. Info»


Healthy aging - Happy dying

Fascinerend met hoeveel vertrouwen we ’s avonds naar bed gaan zonder de minste zekerheid dat we weer wakker zullen worden. Reden waarom vermaarde meesters in het oude Tibet ’s avonds bij het slapen gaan hun kom omgekeerd naast hun bed plaatsten. Ze zeiden er nooit zeker van te kunnen zijn de kom de volgende ochtend weer nodig te zullen hebben. Impressie van een fascinerend minisymposium in het UMCG. Info»


Regilaul  Regilaul, songs of the ancient seaDe oude Estse muziek is altijd ingebed geweest in de seizoensritmes. Het getal ‘8’ staat centraal binnen deze oeroude zangcultuur. De liederen bestaan uit zangregels van acht lettergrepen. De ‘8’ verwijst in veel geestelijke stromingen naar harmonie en evenwicht. In het boeddhisme voert het achtvoudige pad naar verlichting. In Estland is de achtpuntige ster een geliefd symbool voor bescherming en wedergeboorte. Nu op DVD»
 
Geef zomernummer weg Geef abonnement cadeau ++ met korting
Footer
Stuur deze email door naar een vriend