De Thuisreis

   Reisgenoten van Lothlorien

Vruchtbare Aarde  Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

Een kijkje in herfsteditie 3-2011:

De geheimen van een Plekkenzoeker

Foto Jos van Wunnik
Foto Jos van Wunnik

“Als jongen kon ik de Naamloze Plek soms nog vinden zonder te zoeken. In bosweiden en bij beken ervoer ik een andere wereld waar ik helemaal in op kon gaan. Maar bij terugkeer in stenen straten, kleine kamers en muffe schoolgangen was alles weer verdwenen…? Een gesprek met Jos van Wunnik over de inspiratie die hij vond in de Schinveldse bossen, Noorwegen en Bhutan. "Een plekzoeker zoekt toch die ene plek waar hij hoopt te kunnen ophouden met zoeken.? Info»


De reisgenoten van Lothlorien, een dagboek

Foto Lothlorien
Beeld: Dante's Goddelijke Komedie

“Ergens, diep van binnen wordt een knop omgedraaid en de koers van je leven verlegd." Rob Top, aan het einde van zijn carrière afdelingshoofd op een ministerie, ontdekte de aantrekkingskracht van een oeroud ritueel, de vision quest. "Een zoektocht naar een antwoord op dat knagende verlangen dat soms naar boven komt; dat je een leven lang hebt weggeduwd.?  In de nazomer van 2010 ontving Vruchtbare Aarde een uitnodiging. In deze editie het verslag van een adembenemend ritueel. Info»


Beelden van oude Inca-lessen

Als jongetje zag Juan Nuñez del Prado zijn vader Cuzco uit trekken als lid van een antropologische expeditie. Hoog in de bergen ontdekten de antropologen een Incasamenleving. De tienjarige jongen zou later zelf antropoloog worden en de wereld rondtrekken om de kostbare, oude Inca-wijsheid door te geven aan een Westers publiek (zie 3-2010). Grafisch ontwerper Dafne Arlman zette de Inka-lessen om in beeld. In 2012 brengt ze deze beelden terug naar Peru "waar ze thuishoren." Info»


Een kom vol geluk

Foto
Foto

"In onze jeugd namen onze ouders ons dikwijls mee naar het Rijksmuseum. In alle rust dwaalden we dan langs de vele mooie oude voorwerpen, meubels en schilderijen. Bij Oosterse kunst zag ik op borden en kommen vaak kinderen met een boos, verdrietig mondje." Amalia Baracs over de verlossing van een jongen op een Chinese schaal middels een magische wind. Info»


Gedachten & planten 

Foto
Foto: https://www.floranium.com/


Voor hem in de tram zitten twee mannen. De linker: ‘Echt waar, planten reageren op gedachten!’ En hij vertelt over een experiment met een doorgesneden appel. Tegen de ene appelhelft had hij boze woorden gesproken; tegen de andere helft lieve woordjes. Toeval of niet, na thuiskomst stuit biologieleraar Frans Olofsen op een vergeeld exemplaar van The secret life of plants. Maar dan blijkt het opzetten van een proef allesbehalve makkelijk.


 
Bestel herfstnummer los Geef herfsteditie cadeau + 2 welkomstnummers
Footer
Stuur deze email door naar een vriend