Fluiten, louter om het leven zelf 

     Stembevrijder Jan Kortie

Vruchtbare Aarde  Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

Een kijkje in VA's wintereditie 4-2010:

'De ziel wil zingen'

‘Zing jij maar niet meer mee, want jij zingt vals!’ Woorden van de juf op de lagere school. Van schrik en schaamte heeft Mirre Bots haar mond dertig jaar niet meer open durven doen, althans niet om te zingen. Stembevrijder Jan Kortie kijkt anders naar de menselijke stem dan de juf van toen. “De ziel wil zingen,? zegt hij. En: “Iedereen kan zingen. Zingen gaat altijd over kwetsbaarheid. Maar als mensen beginnen te improviseren, ontstaan er cadeautjes van schoonheid en bezieling.?


Goudse lichtjes

Foto: Gouda
Foto: Jan Graafland
Foto: Gouda

Zijn taak als stadsdichter startte Jan Graafland met een gedicht over de meidoorn bij de Sint-Janskerk. “Gouda heeft plekken die zo oud zijn, zo sterk!? In het dagelijks leven is de stadsdichter oppertuinman van Weleda. Een gesprek over de kleine dingen des levens, Gouds licht, Ramses Shaffy, klamboes, verstilde waterlopen en de verborgen kant van het waterleven. “Jammer, dat we geen jonge watertjes achter hun moeder aan kunnen zien zwemmen.?


Liefdesverklaring aan Tati 

“Hoor het zachte geklots van het water. Zie hoe de serveerster zich vergist en bij het cafétafeltje aankomt met de bestelling van een ander.? Natuurlijk vallen kleinigheden ons meer op na het zien van een film van Jacques Tati. “Hijzelf was een meester in het kijken,? zegt filosofe Ann Meskens. “Als Tati op een terrasje mensen observeerde, zag hij het meest van iedereen.? Een liefdesverklaring aan Tati’s relativerende kijk op het leven. Info»


De helende taal der goden

Foto: Anuradha Choudry
Foto: Anuradha Choudry

Op vijfjarige leeftijd had ze haar keuze al gemaakt voor een Zuid-Indiase school. “Het plezier waarmee ik kinderen zag spelen, alsof iedereen hier een hele leuke tijd doormaakte. Tot een bepaalde leeftijd moet eigenlijk elk kind ‘breed’ worden opgevoed. Dan wordt vanzelf duidelijk wat echt bij een kind past." Wat bij Anuradha Choudry paste, was Sanskriet. Inmiddels reist ze de wereld rond als enthousiast pleitbezorger van de oude Indiase godentaal. “Klanken die ons in balans brengen, de gezondheid bevorderen en het bewustzijn verruimen.? 


De weldadige traagheid van Suriname

Foto: Albert Hennipman

Europeanen zijn opgegroeid met de gedachte dat snelheid altijd positief is. Maar op reis door Suriname vraagt Albert Hennipman, vormgever van Vruchtbare Aarde, zich af of het oponthoud bij de Commewijne rivier wel zulk slecht nieuws is. Staande aan de rivieroever blijkt iedereen ineens tijd te hebben. Een verslag in woord en aquarel van het overweldigende gevoel van vertraging en ongeorganiseerd zijn zoals Hennipman dat in Suriname beleefde. “Als een schilderij waar je lang naar kijkt, dat steeds meer blootgeeft en alsmaar mooier wordt.?

Foto: Albert Hennipman
 
Bestel elk nummer los Geef editie 4-2010 cadeau Nr. 4-2010 + 2 welkomstnummers
Footer