VA

nr. 2-2011

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten


Marten Toonder Special weer verkrijgbaar


image

Het leven als schitterend speelgoed



image


Voorbij is de tijd waarin ze tv-interviewers kon ontregelen door op vragen te reageren met gefronste wenkbrauwen. Maar flamboyant, eigenzinnig, ontregelend, wakker schuddend is theatermaakster Adelheid Roosen gebleven. Een vrouw die niet van make-up, maar wel van lipstick houdt (“Kan ik zelfs op de fiets nog aanbrengen”), en het leven als schitterend speelgoed ziet. Mirre Bots zoekt Adelheid op in de voormalige Amsterdamse toneelschool voor een bruisend gesprek. “Er zitten een aantal diamanten in het leven die we niet zien omdat we zo druk bezig zijn met verzamelen. Ik voel mij soms net een groot kind dat de dingen wil ontregelen en de regels weg wil poetsen. Dat herken ik nu trouwens bij mijn moeder, zij wil ook weer spelen.”


image
Interview Adelheid Roosen

 
Alle info en links rond Adelheid Roosen

  De Kist
   Mam
   Lucia Rijker
   Purper Gala
image
image
image
image

Volgens Adelheid Roosen zit het leven boordevol speelgoed waar ze intens mee wil spelen. Aan de jaren die haar gegeven zijn, heeft ze eigenlijk niet genoeg. Ze zou dan ook dolgraag vijfhonderd jaar willen worden, zegt ze tegen Herman Wegter in het tv-programma De Kist (EO).

"Nu mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft, zie ik haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen." Adelheid Roosen (1958) maakte een korte film over haar demente moeder (“Mam”). "Mijn moeder is op reis gegaan en als verstekeling reis ik in haar bagage mee."

Fascinerend tv-gesprek van Lucia Rijker die vanuit haar boeddhistisch perspectief op onderzoek uit.met o.a. Adelheid Roosen. Hoe te leven met de ander? Wat is er nodig? “Niets” Of, en opzij wijzend, naar musici die beginnen te spelen: “Ja, dit, muziek. Dat is wel nodig.”

In de jubileumvoorstelling van cabaretgroep Purper in 1993 zong Purper A Capella het door Adelheid Roosen geschreven nummer Nee Nee Nee, met o.a. Erik Brey, Karin Bloemen, Frans Mulder, Angela Groothuizen, Alfred van der Heuvel. Purper Gala 1992.

   Bekijk op deze website  
   Bekijk  op deze website 
   Bekijk  op deze website 
   Bekijk op deze website 

   Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau

Lichtlijnen en leycentra

image

image
De geest van de aarde, zo noemden de Chinezen de positieve, fijnstoffelijke energie die in onzichtbare banen over het aardoppervlak zou lopen. In Australië ‘songlines’ en in Engeland leylijnen genaamd. De nestor van het Nederlandstalige onderzoek, de historicus Wigholt Vleer, schetste de contouren van een energetische landkaart, na een speurtocht van duizenden kilometers langs kerken, kapellen en hunebedden; bossen en akkers, met de wichelroede als hulpmiddel. Bijna elk dorp, elke stad bleek wel zo’n plek te herbergen die voor onze verre voorouders als ‘heilig’ of ‘magisch’ moet hebben aangevoeld. Een hernieuwde kennismaking met een oeroud fenomeen.

image

 
  Heel veel links en boekentips

  Lambertuslijn
  Mystieke plekken
  Plekkrachten
  Stralende ster
image
image
image
image

Voormalig televisiemaker Hans Jilesen uit Veghel geldt als de herondekker van de 35 kilometer lange Lambertuslijn - door kenners gezien als een van de sterkere Nederlandse leylijnen. Vijf Lambertus kerken op een rij. “Het kan onmogelijk toeval zijn: de Veghelse kerk staat exact op de juiste plaats."

“Ook eik, linde en beuk groeien weldadig op een leycentrum,” lezen we in Langs mystieke plekken in Zuidwest-Drenthe. En dieren vertoeven er graag op. In het verleden hielpen runderen zelfs bij het opsporen van een geschikte locatie voor een nieuwe kerk. Neem het Friese Nijland: gebouwd op ‘aanwijzing’ van twee ossen...

Een even raadselachtige als fascinerende beschrijving van de bouw van een 12e-eeuwse kathedraal is afkomstig uit een regressie-ervaring, gepubliceerd in het tijdschrift Bewust Wandelen. “Monniken die met gesloten ogen over het bouwterrein liepen. Het ging vooral om het intuïtief voelen van de plekkrachten."

En natuurlijk willen we weten wat de opvolgers van Wigholt Vleer als sterkste Europese centra aanwijzen. Chartres? Lourdes? Toledo dan? Nee, de allersterkste krachtplek van Europa ligt voor zover nu bekend nog verder naar het zuiden. Sietse van der Tuin: "De stralende ster van de oude westelijke wereld.”




   Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau



Verliefd op de Orciavallei

Myschka Mellenbergh organiseert poëtische wandelingen in de Orciavallei
image
image

Er is niets aan te doen. Myschka Mellenbergh, filosofe, lerares en schrijfster, is in de ban geraakt van de schoonheid van de Orciavallei. “Een plek om in een constante staat van diffuse verliefdheid te verkeren.” Al wandelend door deze Toscaanse vallei kwam het idee om poëziewandelingen te gaan organiseren. “De Orciavallei is zo mooi dat ze er om vraagt om in verzen toegezongen te worden.” Een fascinerende poging om vreemdelingen en inwoners uit de streek met elkaar in contact te brengen via de universele taal van de poëzie. Een interview met Myschka en een voorproefje uit haar Toscaanse wandeldagboek.

" s Avonds laat, als ik mijn hondje nog een laatste keer uitlaat, tref ik Ciro en Luigi vaak samen aan. In hun kleine atelier kiert dan licht door de spleetjes van de luiken en dan kun je een zachte zangstem horen opklinken, begeleid door ijle gitaarklanken. Luigi en Ciro bezig de liedteksten die zij geschreven hebben op muziek te zetten. Zo vertederend mooi."
 Fragment uit TOSCAANS WANDELDAGBOEK



   Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau



image

Overgave aan het ongewisse


Een persoonlijke kennismaking met de Sultan's Trail van Wenen naar Istanbul

image

Heilzame bronnen, overvliegende zilverreigers, bloeiende orchideeën; onverwachte ontmoetingen, omwegen, een onverstaanbare taal, acceptatie en overgave…  image ‘Een echte ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar een kijken met nieuwe ogen,’ zei Marcel Proust al. Karin Snoep vertelt over haar ervaringen in de lente van 2011 toen ze zich aansloot bij een groepje nieuwsgierige wandelaars: een verkenning van het Turkse deel van de gloednieuwe Sultan’s Trail..

image
image


Men verdwaalt niet omdat men niet weet, maar omdat men denkt te weten - Jean-Jacques Rousseau



Een nieuwe wandelroute verbindt Wenen met Istanbul. Nou ja, verbinden is nog een groot woord. “Zo’n langeafstandspad ontstaat, net als alle paden, gaandeweg,” zegt initiator Sedat Çakir. “Voor het hele pad van Wenen naar Istanbul is uitgezet, ruim 2100 kilometer, zijn we nog zeker een paar jaar verder.” Door vrijwilligers wordt al jaren hard gewerkt om paden in kaart te brengen en te markeren. Wat de deelnemers steeds weer laten vallen is het woord ‘authenticiteit’. 

image
 Initiator Sedat Çakir

   Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau


image

Pranzo di Ferragosto

Nieuw in VA's Webwinkel
image

Een snikhete vakantiedag in de maand augustus, 15 augustus om precies te zijn. De dag waarop heel Rome zich en masse naar het strand begeeft en iedereen medelijden heeft met de stumpers die de verhuizing niet kunnen volgen. Op deze dag probeert de zestigjarige Gianni er het beste van te maken in het gezelschap van een groepje oude dames met een geheel eigen willetje. Waar zit nu de aantrekkingskracht van deze film, vraag je je af. De regisseur kon het jarenlang aan niemand duidelijk maken. Geen producer te vinden die het verhaal zag zitten. Maar dan... aan het eind van de film. De twee hete dagen zijn ten einde en Gianni zakt uitgeput neer op een stoel, en begint dan te lachen. In zichzelf. Zacht. Aanstekelijk! Verder lezen »

 


image


Webwinkel

Ook in VA's Webwinkel: Tati's Mon Oncle en Tous les matins du monde
  Naar VA's Webwinkel 
   Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau







Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Moolenburgh haakte aan als columnist.

  De twee zusjes

image

Image

“Men zegt dat deze tijd erg verzakelijkt is. Een tijd waarin niet veel echte liefde gevonden wordt.” H.C. Moolenburgh kijkt daar in zijn column veel optimistischer tegenaan. Lees het uit zijn praktijk afkomstige verhaal over de twee zusjes. “Mary een kind met grote bruine droomogen. Haar zusje Rachel heel anders. Als zij de kamer binnen stapte, had je de neiging op te staan en een buiging te maken…”

  Een interview met H.C. Moolenburgh 
H.C. Moolenburgh







  Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau



image

Het Geluk van een Schommel

image

Op haar zeventigste verjaardag — nu 25 jaar geleden – kreeg mijn moeder van mijn vader – toen bijna negentig – haar droomwens: een nieuwe schommel in de tuin. De oude was ter ziele.  In onze familie is schommelen een traditie. Het huis waar ik geboren ben, kende verschillende schommelmogelijkheden: binnen, boven en beneden. Er hing een schommel in de gang, en ook eentje tussen de eetkamer en de keuken. Amalia Baracs over de schommels van kunstenaar Chiel Kuyl. "Op elke half rondgegroeide schommelplank kunnen drie volwassenen zachtjes heen en weer deinen en zich al wiebelend gesteund voelen door de ingenieuze touwconstructies – gekoesterd als jonge kinderen."

Column Amalia Baracs





  Verder lezen?  Bestel 2-2010 los Bestel 2-2010 binnen een abonnement Geef 2-2010 cadeau






Column Marjet Maks

Onbetaalbare laurierblaadjes


image
image image

Afgelopen winter hebben we onze metershoge laurierboom (Laurus nobilis) gesnoeid. Een soepblaadjesboom. Binnen de kortste keren lag er een berg takken met geurende laurierblaadjes klaar om te worden verbrand. Zonde, dat wist ik wel, maar wie kon ik blij maken met zoveel laurier. Langs mijn neus weg vroeg ik aan Manolo, de groenteboer, of hij een paar takken wilde hebben. Hij nam alles mee. De eerstvolgende keer dat we in een grote supermarkt aan de kust waren, viel mijn oog op de koelhoek met kruiden. Negen cent voor een miezerig blaadje. En ik had een week geleden miljoenen blaadjes weggegeven... Marjet Maks over het onbetaalbare leven.

image

“De thuisblijvers zeiden wel eens dat het een vlucht was, je terugtrekken uit het echte en belangrijke leven en ergens anders lekker op een goedkoop plekje in de zon gaan zitten, zonder verantwoordelijkheid of zorgen. Wie dit zeiden, zagen iets over het hoofd. Als je niet meer dagelijks betrokken bent bij het wereldgebeuren en niet langer dringt om een plaats op de voorste rijen, dan heb je ook niets om je achter te verschuilen voor het gezelschap van jezelf. Als je de tijd gaat zien en de stilte gaat horen, kun je niet meer ontkomen aan de zin van het bestaan; en dat is zo'n schrikwekkende verantwoordelijkheid dat je wellicht zult vluchten, terug naar wat ze het echte en belangrijke leven noemen.” Citaat van Jan Gerhard Toonder (“Een prachtig motto voor mijn VA-columns”):

Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B & B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers 




  Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau




image
Meer van Bolsena

 

Image
Column Selma Sevenhuijsen

image
image

Mysterie van een eiland


Het Lago di Bolsena is het centrum van alle feesten die ik inmiddels heb afgereisd. In oude tijden gold dit meer als de Godin zelve, ook wel bekend als Urcla, Voltumna en Uni. Op haar oevers hielden de Etrusken hun jaarfeesten. Hier kwamen de Lucumones, de priesterkoningen van de twaalf streken, jaarlijks bijeen voor hun beraadslagingen èn voor hun sacrale ceremonieën – vergezeld van muzikanten, waarzeggers en wichelaars; om rituelen uit te voeren die de aarde-energie verbonden met die van de hemel.

image
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's website

  Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau





Grenservaringen


Een blikverruimend kijkje in de media

Een van de ondertitels van Vruchtbare Aarde luidt: Een driemaandelijks uitnodiging tot blikverruiming. Het leuke van blikverruimende initiatieven is ddat ze een appel doen op het eigen denken; ze stimuleren ons breder te gaan denken. Een nieuwe rubriek: blikverruimende artikelen in andere media. Deze keer aandacht voor de website Kunstgeografie en het tijdschrift Geografie.


“Goede muziek weerspiegelt de mogelijkheden, de controverse, de glorie en pijn van bepaalde plaatsen in een bepaalde tijd. Omgekeerd is geografie voor de muziek vaak een bron van inspiratie, vanwege de geur, de geheimen, de geesten en de onuitgesproken gedachten die steden en streken kenmerken.” Een ongekend inspirerend interview van geograaf Freerk Boedeltje met liedzanger Stef Bos werpt de lezer terug op zichzelf. "Als DIT geografie is, moet zich een revolutie in de geografie hebben voltrokken."

De website kunstgeografie

De website van Stef Bos



  Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau

3, 5, 10 of 50 gratis Strooikaarten


 VA's filmkeuze


Bogota Change in VA's Webwinkel
image





Copyright:Mon Oncle: Tati’s tweede film rond diens alter ego monsieur Hulot. Het personage dat zich niet mee slaat slepen in de maatschappelijke gekte; er hoogstens in verdwaalt. Ook in Mon Oncle fungeert Hulot als een spiegel. Dit keer van zijn zuster die getrouwd is met de directeur van een plasticfabriek. Tegen de achtergrond van hun modernistische, volautomatisch ingerichte huis, fungeert Hulot als een vakantieadres voor zijn neefje, waar deze iets kan proeven van de chaotische, ongedwongen kant van het leven. In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan Tati’s kijk op het leven in 4-2010, presenteert Vruchtbare Aarde nu ook Tati's tweede grote Hulot-film uit 1958. (€ 12, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Monastery - Mr. Vig & the Nun: Eindelijk in VA’s webwinkel. Deze droom van een documentaire. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. De Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer teerde jarenlang in op haar eigen spaargeld, filmend met een geleende camera. “Maar ik had die droom. Zoals de hoofdpersoon uit mijn film zijn droom had. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel bewoonde en die daarin op zijn oude dag een Russisch klooster wilde stichten. “Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Les Vacances de Monsieur Hulot: Vakantie vieren is helemaal niet zo makkelijk. De meeste gasten in Les Vacances de Monsieur Hulot zijn er eigenlijk niet zo goed in. Ze weten niet goed raad met de afwijkingen van het normale protocol. De zakenman blijft zijn zaken afhandelen; de intellectueel blijft plannen ontwikkelen om Europa te reorganiseren; de oude commandant blijft zijn oorlogsdaden vertellen. De Vlaamse filosofe Ann Meskens: “Hulot wil enkel met vakantie zijn." In aansluiting op een zes pagina groot artikel gewijd aan de schoonheid van Tati’s kijk op het leven, presenteert Vruchtbare Aarde ook Tati's eerste grote Hulot-film (1953) in de Webwinkel. (€ 17, Nederlands ondertiteld, gerestaureerde versie uit 2009, 114 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:PlayTime: “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de Vlaamse Tati-liefhebster Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest in 1967 blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.” Alles kon bij Tati voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk, een file, een kantoortuin… Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken. Vandaar ook misschien het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. “Ik wilde een echt groot raam,” zei Tati. In VA`s Webwinkel ook de film die algemeen beschouwd wordt als zijn grootste meesterwerk. (€ 12, Nederlands ondertiteld, 90 min) Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:La Vie Moderne: De oude Marcel staat terneergeslagen bij een koe. Uierontsteking. De veearts zal maar liefst twee keer langskomen. “Geld is niet alles,” horen we de boer zeggen. “Ik zou er twee keer zoveel voor over hebben om haar in leven te houden. Ik noemde haar zeurpiet.” De Franse fotograaf en documentairemaker Raymond Depardon is weer terug op zijn geboortegrond, het Franse Centraal Massief. Uit zijn jeugd herinnerde hij zich de gesprekken aan de keukentafel. "En zo heb ik ook de boeren willen filmen. Aan tafel. Het ontroert me hen te zien zoeken naar het juiste woord.“ Aan het eind van de film rijden we weg uit het landschap. We kijken terug. “Ik houd van dit landschap,” horen we Depardon zeggen. “Ik houd van het licht op dit uur van de vroege avond.” (€ 10, Nederlands ondertiteld, 90 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander: Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat in Bergmans film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. Sinds december 2010 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. --- Tsjechische dvd-hoes van karton en ondertiteling in Duits en Engels (€ 8). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 2-2011 los Bestel 2-2011 binnen een abonnement Geef 2-2011 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 1-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer