|
WAT IS KWALITEIT?
Hoe
beoordeel je de kwaliteit van een Vermeer of een Appel, een gedicht van
J.C.Bloem of C.O.Jellema? De kwaliteit van
het Concertgebouworkest of een gebouw van Aldo
van Eyck? Niemand zal op het idee komen om
een schilderij, een gedicht, een viool of een bouwwerk uit elkaar te
gaan trekken en
vervolgens splinters of stenen te gaan tellen. En toch is dat in feite
wat we doen als het om voeding gaat.
|
|
DYNAMISCHE LANDBOUW
De Nederlandse bioloog Hans Andeweg vertelt over de
ontdekkingsreis die hij
tien jaar geleden begon. Een tocht waarin hij op zoek
ging naar de ware betekenis van het woord kwaliteit en waarin hij tot
de
ontdekking kwam dat Kwaliteit, met een hoofdletter 'K' geschreven,
verbonden is
met cultuur, natuur en levenskrachten. "Het woord cultuur blijkt afgeleid
van het
Latijnse woord colere - dat verzorgen, bebouwen en veredelen betekent." Gesprek met
Andeweg
over de ontwikkeling van nieuwe, dynamische technieken die levenskracht
toevoegen.
|
|
|
|
LICHT IN DE VOEDING
Uilen zouden ons vermoedelijk het
een en ander kunnen vertellen over de samenhang tussen lichtuitstraling
en kwaliteit, vermoedt de Duitse biofysicus Fritz-Albert Popp. "Geen
dier is in staat zo weinig
licht in duisternis te zien." Sinds 1975 presteert evenwel ook de mens
het een en ander op dit gebied. Dankzij een nieuwe generatie
ultragevoelige lichtmeters weten we dat planten, dieren, groenten,
granen,
eieren, zuivel, thee en zelfs vlees licht uitstralen. Een
ultrazwak licht weliswaar - maar vol informatie
over de kwaliteit van deze voedingsmiddelen. Welke mogelijkheden
zien Albert Heyn, Odin, twee ministeries en tal van
deskundigen?
Zie ook de edities 5/1997, 1/1998 en 1/2004 en
het interview met Nestlé-topman Reto Domeniconi.
|
|
CONTINENT DER KOLIBRIES
Wie
de laatste dertig jaar op school heeft gezeten, kent het fenomeen: de
fascinatie voor cijfers. Deskundigen zijn cijfermatig ingestelde
specialisten geworden op steeds kleiner wordende vakgebieden. In de
biologie duiken studenten de cel in zonder dier of plant nog van buiten
te bekijken; in de aardrijkskunde zijn landenbeschrijvingen uit de
gratie geraakt. In een dergelijk klimaat
is het een verademing om over de schouders van de Zwitserse bioloog
Andreas Suchantke
mee te kijken naar de grote samenhangen in de Zuid-Amerikaanse en
Oost-Afrikaanse landschappen.
|
|
|
|
EETBARE KNUPPELS
Veel
mensen houden niet van
courgettes. Maar de meeste mensen die er wel
van houden, hebben nog nooit een "lekkere" courgette geproefd, meent
culinair publicist Johannes van Dam. Een
courgette wordt immers regelmatig te laat geoogst - en is daarmee al
gauw te waterig, te vezelig en te kapokkerig.
Kleintjes zijn eventueel bij Marks &
Spencer te koop ("niet goedkoop") en in de biologische handel
("hoewel men daar op moet passen niet steeds commerciëler te
worden"). Bij de groentenboer en in de supermarkt zijn courgettes
volgens Van Dam al gauw oneetbaar. Hoeveel kwaliteit gaat er eigenlijk
in een kilo?
Voor een smaaktest met Johannes van Dam? Zie:
de Keuken op deze website.
|
|