Leest u deze mail liever in een browser: Klik hier

Fotografie: Michaeleen Doucleff

Inspiratie uit andere culturen in VA's lentenummer 1-2024

Een enthousiaste reactie op het boek Jagen, Verzamelen, Opvoeden van Michaeleen Doucleff ... zo begon het ... Het besef dat deze prille Amerikaanse moeder opvoedinspiratie doorgaf uit oude culturen als Maya's en Inuit. Ineens viel het kwartje, en werd de parallel duidelijk met de zoektocht van Teun Toebes op heel ander gebied (zorg & dementie). Ook hij kwam van zijn reizen terug met nieuwe inzichten en het besef dat we zijn doorgeschoten in goedbedoelde controledrang.

Teun Toebes | Human Forever, 2023

Een wereld zonder geheimen

Laurens van der Post over Jung en de San-cultuur

Foto

Wat een genoegen een paar weken lang de dag te beginnen met de vriendschap van Laurens van der Post en Carl Jung. De eerste kennen we als pleitbezorger van de cultuur van de Bosjesmannen (San). Op weg naar Afrika reisde hij vaak over Zürich – om Jung een bezoek te brengen. In dit lentenummer een poging u iets te laten proeven van hun vriendschap en ... van de spiritualiteit en natuurverbondenheid van de San.

Opvoeding bij de Maya’s

Inspiratie uit andere culturen (1)

Foto: Michaeleen Doucleff

In onze westerse cultuur, aldus Michaeleen Doucleff, schrijfster van het ook in Nederland populaire boek Jagen, Verzamelen, Opvoeden, draait opvoeden vaak om controle. Iemand heeft de leiding en de ander doet wat hem gezegd wordt omdat het moet. ‘Doe je schoenen aan!’ of: ‘Eet je boterham op!’ Maar controle blijkt totaal te ontbreken in de Maya- en de Inuit-cultuur.

Een arm om elkaar heen

Inspiratie uit andere culturen (2)

Teun Toebes | Human Forever, 2023

‘Ik kan het niet vaak genoeg zeggen,’ aldus Teun Toebes (24), ‘maar mensen met dementie zijn niet gek.’ Kunnen ze soms gek doen? Laat hun geheugen hen soms in de steek? Jazeker! Maar wat hij – als tijdelijk bewoner in een verpleeghuis – bij zijn huisgenoten ook zag, is een heel ontwikkeld gevoel! Hoe gaat men in andere landen eigenlijk om met mensen met dementie? Een zoektocht in elf landen op vier continenten.

Marina Abramović

Drie leerzame faalmomenten uit haar leven

Francesco Pierantoni - Marina Abramović. The Cleaner - Cinema Odeon Firenze 19 set 2018 - CC BY 2.0 DEED

Er is zoveel kennis over lichaam en geest die wij in het Westen niet hebben, aldus Marina Abramović. In het verleden woonde ze een jaar bij aboriginals en studeerde ze sjamanisme in Zuid-Amerika. ‘We denken niet na over intuïtie, dromen en telepathie … ten onrechte.' Hoe gaat de beroemde performancekunstenaar eigenlijk om met het onvoorspelbare in het leven? En met mislukkingen?

Een maand in Genua

De onsterfelijke hazelnootverkoopster

sandro bisotti - Staglieno-Genova monumental cemetery - CC0 1.0 DEED

Een maand verbleef Wil Uitgeest in Genua. 's Ochtends schrijvend; 's middags door de stad zwervend. Op de begraafplaats van Staglieno verbaasde ze zich over de vele beeldschone engelen. Maar het meest over het beeld van een hazelnootverkoopster. Als zoveel bezoekers kaarsen branden, bloemen neerzetten en bakjes met hazelnoten neerzetten moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn.

Kan kunst de wereld redden?

De superhelden van São Paulo

Straatkunstenaar Mundano beschilderde 160 karren van afvalrapers in Sao Paulo

Helden noemt Wil Uitgeest de afvalrapers van de Braziliaanse stad São Paulo. Onzichtbaar en verstoten, en dat terwijl ze de gemeenschap een enorme dienst bewijzen. Een afvalraper doet wat de Braziliaanse overheid nalaat: zorgen dat er gerecycled wordt. Straatkunstenaar Mundano schoot de afvalrapers te hulp. In vijf jaar tijd beschilderde hij 160 van hun karren. Een doorbraak!


 
Footer