Zien zonder ogen
Iris Huizing over het opengaan van het innerlijk zicht
Zien zonder ogen? De wereld om ons heen waarnemen met een lichtdicht masker op? Veel jonge kinderen blijken niet meer dan een zetje nodig te hebben om dit ‘vergeten’ vermogen te activeren. Op bezoek bij Iris Huizing, die in Nederland sinds 2018 kinderen op dit pad begeleidt. Het allermooist vindt ze dat dit ‘heldere zicht’ gepaard gaat met meer innerlijke rust, intuïtie en creativiteit.
Helder zicht: onderzoek en ervaringen
Geheugen, intuïtie en cognitieve functies
Er is nog veel onderzoek nodig, maar het lijkt erop dat de gamma en bèta hersengolven toenemen op het moment dat kinderen aangeven dat 'een tunnel' opengaat. Ook ouders rapporteren veranderingen. Kinderen worden empathischer, hun geheugen wordt scherper; intuïtie, zelfvertrouwen en cognitieve functies nemen toe. Iris: 'Ze gaan weer helder zien. Letterlijk.'
Voedsel is overal
Enthousiasme voor wildplukken
Tamar Valkenier droomde er al van sinds ze jaren geleden in Bulgarije twee handen wilde appels ontving van een stralend oud vrouwtje. ‘De appels waren heerlijk zoet en sappig en ik dacht: ‘Waarom staat niet elk openbaar park en bos vol eetbare planten?’ Tot ik me realiseerde dat dit wel degelijk het geval is.’ Een aanstekelijk verslag van Tamars wildpluk-ervaringen.
Ode aan de vrouwenlijn
De verborgen kracht van de vrouwenstamboom
Danscoach Anneke Wittermans over haar fascinatie voor de vrouwenlijn, met speciale aandacht voor de bijzondere positie van de 'laatsten' in die lijn. Een interview rond de informatie die van vrouw op vrouw ‘binnendoor’ wordt doorgegeven: een scala van veelal onbewuste boodschappen - kennis, verdriet en onmacht; dromen en verlangens - dat ons voortstuwt.’
Oorspronkelijk leven
Een nomadisch gezin in Piemonte
Na Konya (VA 1-2022) bezoekt Zoë Joncheere haar vriendin Valérie – die een aantal jaren geleden met haar gezin neerstreek in een klein Italiaans huisje in Piemonte. Genietend van de puurheid van de kinderen en de zang in het Engels, Greccano, Farsi, Ladino en Occitaans, beschrijft Zoë het wel en wee van een nomadisch vijftal.
|