Leest u deze mail liever in een browser: Klik hier

In VA's lentenummer 1-2021: Zangeres Nynke Laverman interviewt haar inspiratiebron, de ecoloog Matthijs Schouten | Ierse meditaties: Ulrich Libbrecht stootte op de Ierse rotspunt Skellig Michael op de restanten van een Keltisch christendom dat hem deed denken aan de spiritualiteit van het Verre Oosten | Elisabeth Koopmans over haar nieuwe leven op een Aran eiland

Zangeres Nynke Laverman interviewt ecoloog Matthijs Schouten | VA 1-2021


De Friese zangeres Nynke Laverman verwerkte haar hoogstpersoonlijke reflectie op de klimaatcrisis in een elftal songs over het proces van transformatie, over verandering in jezelf… ‘Over bekende wegen durven verlaten, de stilte toelaten, besef van tijd verliezen en het even niet durven te weten’ Copyright: Hape Smeele

De Friese zangeres Nynke Laverman verwerkte haar hoogstpersoonlijke reflectie op de klimaatcrisis in een nieuw album, genaamd Plant. Een elftal songs over het proces van transformatie, over verandering in jezelf… ‘Over bekende wegen durven verlaten, de stilte toelaten, besef van tijd verliezen en het even niet durven te weten.’ Elk nummer vergezeld van een interview met iemand die haar inspireert.

Leafde kin net stikken

Een cruciale rol voor kunstenaars

© Hape Smeele

Haar verblijf in Mongolië bij een familie van nomaden bleek een kantelmoment. 'Een steen of een rivier heeft daar een eigen energie. Alles is verbonden en van elkaar afhankelijk. Hoe kan het dat wij daar in het Westen zo ver vanaf zijn geraakt? Dat fascineerde me. En kan het misschien ook anders?' Over dat thema gaat zangeres Nynke Laverman in gesprek met een van haar inspiratiebronnen: de ecoloog Matthijs Schouten.

Ierse meditaties

Ulrich Libbrecht op Skellig Michael

Foto: Valerie  Hinojosa | CC BY-SA 2.0

Wat hadden we hem graag nog geïnterviewd: de Vlaming Ulrich Libbrecht over het grote kantelmoment in zijn leven: zijn bezoek aan de Ierse rotspunt Skellig Michael. Tot zijn vreugde stootte hij hier op de restanten van een Keltisch christendom dat hem deed denken aan de spiritualiteit van het Verre Oosten. Hier had hij het gevoel thuis te komen.

Leven op een Iers eiland

Met spinnewiel en pendule naar Inis Meáin

Lynn Gallagher: Inis Meáin | CC BY-NC 2.0

Tijdens de opvoeding van haar kinderen wist Elisabeth Koopmans haar verlangen naar Ierland te parkeren. Maar daarna was er geen houden meer aan. Een psychologe die haar mede-eilandbewoners beter leerde kennen door een theeschenkerij te beginnen en brood te gaan bakken – dat aanvankelijk niet erg in de smaak viel. Maar dat bleek voor niemand een punt. ‘Zolang ik er zelf geen punt van maakte.’


Bewustzijnssprong

Anette Tamm interviewt Elisa Namaste

Foto: Réti Gerzson

Wie Elisa Namaste nog kent uit haar tijd als Scandinavisch bokskampioene op weg naar de Olympische Spelen, zal vreemd opkijken van de transformatie die zich heeft voltrokken. Sinds een aantal jaren stelt Elisa haar sensitiviteit in dienst van een wereld in transitie en de bewustzijnssprong die daar volgens haar bijhoort. De Zweedse schrijfster Anette Tamm werkte haar interviews met Elisa uit tot een boek. Een voorproefje.


gezonde spijsvertering

Column Jaap Huibers

© Martin Heigan

Als medicinaal kruid werd de engelwortel pas in de 15e eeuw populair. Volgens een legende zou de geneeskracht van deze plant door een engel aan de mensen zijn getoond. Jaap Huibers over Angelica archangelica, ook wel ‘engelkruid’ genoemd, en over de lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering.


De vis wordt duur betaald

'Het was erop of eronder!’, afl. 6

Poster Op Hoop van Zegen (1934) | Regie: Louis Saalborn | Esther de Boer-van Rijk als Kniertje

De hoofdpersoon in een nieuw het-was-erop-of-eronder verhaal van Wil Uitgeest doceert inmiddels in Engeland. Met haar is het dus goed gekomen! Maar vóór het zover was, leek de vis heel duur betaald te worden. Wil Uitgeest koos als illustratie een beeld uit Herman Heijermans’ toneelstuk Op hoop van zegen: ‘Een afbeelding die ik heel roerend vind. Die handen die dat geblutste pannetje bijna loslaten... daar spreekt zoveel uit!’


De ronde torens van Ierland

VA archief: een middeleeuws geheim

Foto: J. Stirling Coyne en W.H. Bartlett: The scenery and antiquities of Ireland | 1842/2003
Foto: J. Stirling Coyne en W.H. Bartlett: The scenery and antiquities of Ireland | 1842/2003

‘Een gezonde bodem is paramagnetisch geladen,’ aldus de Amerikaanse onderzoeker Philip Callahan. In die uiterst zwakke kracht die we tegenwoordig paramagnetisme noemen lag volgens hem ook een sleutel tot het geheim van de vele tientallen ronde Ierse torens. Opmaat naar een van de gouden onderwerpen uit de begintijd van de verzelfstandigde Vruchtbare Aarde.


Column Wil Uitgeest

Kijken en kijken is twee

Still uit Fany & Alexander

In dit lentenummer vertelt Matthijs Schouten dat je een geliefde op twee manieren kunt beschrijven. ‘Mannelijk cq vrouwelijk, 1.72 meter, 65 kilo, hartslag in ruste 62, bloeddruk 110 over 90...’ Of: ‘Wanneer mijn geliefde glimlacht, gaat voor mij de zon op.’ Wil Uitgeest werkte beide manieren van kijken naar de wereld uit in een column.



 




Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer