Klik op "afbeeldingen weergeven" | Gebruikt u OUTLOOK dan kunt u deze mail beter lezen via uw browser: KLIK HIER

Wat wil een kleur zelf vertellen? - Jan de Boon en Claudy Jongstra
Claudy Jongstra, Jan de Boon, Jan Terlouw & Paul Dijkman in VA 2-2018


Paul Dijkman: De akker | acryl op paneel | 122x80cm | 2014

In het begin van haar carrière kleurde Claudy Jongstra nooit wol. Het stond haar tegen, al snapte ze niet waarom. Pas met de ontdekking van de plantaardige kleuren ging een wereld voor haar open. 'Het vreemde is dat je in blauwtinten kunt verdrinken, maar niet in natuurlijk blauw -- door plantenkleuren word je op een andere manier geraakt.' Belangrijkste vraag in het interview met kleurconsulent Jan de Boon: wat wil een kleur zelf vertellen?

Plantenkleuren hebben geen ego

Claudy Jongstra over de schoonheid van echte kwaliteit

Hans Stolp - foto: Hape Smeele

Ze is de spil in een uitwaaierend web van toekomstgerichte initiatieven - van klimaatdebatten tot jongerenprojecten. Het centrum van dit alles is haar textielkunst. Dat is bijzonder, want meestal is kunst de dure kers op de taart, en niet de taartbodem die alles draagt. Op naar Friesland voor een kennismaking met Claudy Jongstra's biologisch-dynamische verfplantenteelt en een onderdompeling in haar circulaire universum.


Wat wil een kleur zélf vertellen?

Groen voor levenskracht; magenta voor omhulling

Jan de Boon: Work in Progress: wandschildering in Sijthoff Cultuur te Leiden (2011)

De animo om ziekenhuizen en kantoren zo mensvriendelijk mogelijk in te richten neemt wereldwijd toe. In het Wilhelmina kinderziekenhuis kozen kinderen destijds voor meer kleur. Hoe vind je eigenlijk de best passende kleur? En wat kan een kleurconsulent doen om het herstelproces van verzwakte kinderen te ondersteunen? Het woord is aan kleurconsulent Jan de Boon. Kleuren als medicijn.


Op bezoek bij Jan Terlouw

'Er is iets, en dat noem ik dan maar geest'

Sanne Terlouw portretteert haar vader, Jan Terlouw

Bij het naar bed brengen van zijn kinderen vertelde hij altijd al verhalen. Ook volwassenen bereik je volgens hem het beste met een goed verhaal. In 2016 sprak Jan Terlouw 7 minuten recht uit het hart in een legendarisch fragment in DWDD. Zijn hart ligt bij de natuur. 'Met het woord geest probeer ik uit te drukken wat mij met de aarde verbindt: een woord voor het onbenoembare. Want de aarde is méér dan alleen stenen en zandkorrels.'


Geef Vrouwe Fortuna haar plek

Paul Dijkman over pech incasseren en geluk vieren

Portret Paul Dijkman

'Onzekerheid heeft geen goede naam, betoogt kunstenaar-architect Paul Dijkman. 'We houden er niet van; we organiseren het bestaan liever tot in de puntjes.' En toch zit zelfs het leven van een verstandig mens vol toevalligheden. Een vraag- en antwoordspel rond het vieren van geluk en de zoektocht naar een menselijker stedenbouw. 'Het gekke is dat ik pech gemakkelijker accepteer sinds ik gelukjes beter herken.'


Rob Top 1946 - 2018

Val niet weer in slaap

Moniek Meinders | moniekmeinders.nl

'De wind bij zonsopgang heeft je geheimen te vertellen - Val niet weer in slaap - Je moet vragen wat je echt belangrijk vindt...' Net als dromen kunnen magische ervaringen ons helpen situaties in het leven te verhelderen, luidde de overtuiging waarmee Rob Top in 2015 een serie columns begon. Twaalf stuks zijn het er geworden. In het lentenummer kondigde hij zijn afscheid aan. Vruchtbare Aarde eert een dierbare vriend.


Marjet Maks in Schaduwreis

 Een doos Europese ansichtkaarten

schrijfmaks.raya.org/boeken.schaduwreis.html

Dertien auteurs schreven samen de koepelroman Schaduwreis. Dertien verhalen over een jonge vrouw, Nadine, die een doos aan haar gerichte ansichtkaarten vindt van haar vader, die ze nooit heeft gekend. Aan de hand van de dertien ansichten volgt ze zijn spoor terug. Marjet Maks schreef het Spaanse deel van Nadine's reis. 'Ooit stond ook ik op een kruispunt en nam toen de afslag naar een leven in een Spaans bergdorp.'


Jongste TED-spreker ooit

'Ik ben elf jaar...'

Foto Birke Buehr

De ongewone combinatie van 'jonge leeftijd', 'visie' en 'standpunt' bezorgde hem wereldfaam. De jongste TED-spreker tot op heden is de Amerikaan Birke Buehr, die als elfjarige vijf minuten aangeboden kreeg om zijn visie op de toekomst van de landbouw te verwoorden. Zijn verhaal ('What's wrong with our food system') werd een internetsensatie, meer dan twee miljoen keer bekeken.


H.C. Moolenburgh: Vietnamees avontuur

De levenskunst van de bewuste dood

Copyright Hape Smeele

Fragment: 'Vele jaren geleden werd onze jaarclubpreses door de Wereldraad van Kerken uitgezonden naar Vietnam. Op een morgen vond hij op zijn stoep een doodzieke bedelaar. Hij hielp hem op de been en als dank gaf de Vietnamees hem bij zijn vertrek een bijzonder geschenk -- een uitnodiging voor een groot familiefeest rond het sterven van opa...'


Jos van Wunnik en het Jabeekerbos

Op de noordhelling van het Roode Beekdal

JOS VAN WUNNIK: Suestra heuvel 2 | caseïne-tempera op top | kaart op paneel | 70x50 cm | 1996-1999

De ervaring van het sublieme is volgens Jos van Wunnik te ervaren op plekken in de natuur waar de levensenergie haast tastbaar is. 'Je kunt je er aangeraakt voelen, als door een tinteling, door een gevoel van zwaarte of lichtheid, of een diepere stilte. Je voelt je er opgenomen en wilt het liefst langer blijven.' In het Jabeekerbos keerde Jos onlangs terug naar zo'n bijzondere plek.


Column Frans Olofsen

Drager van schoonheid met een rode kop

© (Creative Commons) Katja Schulz: Blow Fly (Protophormia terraenovae)

Dat de bromvlieg zo'n mooie naam heeft gekregen, kan alleen maar betekenen dat de naamgever zich door dit insect heeft laten inspireren. En ja, wie het menselijke vermogen tot verwondering in zichzelf weet aan te spreken, aldus bioloog Frans Olofsen, beleeft schoonheid -- zelfs als het gaat om dieren die een angstaanjagend uiterlijk hebben of ons in de nacht wakker houden.



 

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend