Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie

Rolf Weijburg: Ilha do Príncipe (1990)
Herfstnummer 3-2017 Vruchtbare Aarde


Rolf Weijburg: Cidade do Mindelo (1994) Uit: L'afrique Périphérique

São Tomé is hem het dierbaarst. Toen Rolf Weijburg er in 1981 voor het eerst kwam, wezen de mensen hem op een schip. Misschien zat het vol wc-papier. Nóg meer wc-papier. Of nóg meer Marokkaanse sardines. De economie leek zo ongecompliceerd dat hij het tekort haast uit eigen portemonnee bij dacht te kunnen leggen. Met São Tomé begon Rolf Weijburg aan een nieuw project: een serie etsen van de 25 kleinste landen.

Het grote Tjeu van den Berk interview

Numineuze ervaring

Copyright: Tamsin Cooper

Nescio sprak er pas over op zijn zestigste. Een ervaring uit zijn jeugd. Niemand in de buurt. De bladeren van de bomen ritselen. Een blad laat los. Hij raakt in vervoering. ‘Ik voelde een grote tevredenheid en een diep verlangen, plus de zekerheid dat deze dag nooit terug zou komen.’ Jung kende dit type ervaringen een groot therapeutisch belang toe.

Onbewaakte ogenblikken

Copyright Hape Smeele

Tjeu van den Berk heeft een groot aantal van deze eenheidservaringen verzameld. Bij Nescio op een bankje; bij Harry Mulisch in de roerloze stilte van een onbereikbare vijver; Godfried Bomans die als jong kind na het eten nog even de tuin in mocht... Altijd zijn het de onbewaakte ogenblikken van niet-doen. 'Ik ben ervan overtuigd geraakt dat dit de momenten in een mensenleven zijn die er het meeste toe doen.'

In de ban van Beethoven, Mozart & Jung

Poster Rafal Olbinski: Die Zauberflöte (Papageno)

Ja, hij weet de plek nog waar zijn oude wereldbeeld in elkaar stortte: een stoeptegel in Marseille. Later gevolgd door vier reddende paukenslagen van Beethoven. Nog weer later gaf Mozarts Die Zauberflote een duwtje in de rug. En Jung natuurlijk. Op 79-jarige leeftijd doet Tjeu van den Berk uit de doeken wat er voor nodig is om het veilige daglicht van het rationele te verlaten.


De kunst van het reizen

Slow travel

Het liefst gaat hij ver weg, naar kleine onbekende landen. De Utrechtse kunstenaar Rolf Weijburg is een fervent reiziger – maar dan eentje zonder haast. ‘Gewoon ergens zijn, daar gaat het me om. Een beetje hangen, veel lopen en rondkijken.’ Slow travel. Een manier van reizen die ruimte biedt aan verbeelding en toeval. Een trage manier van verplaatsen die hem nooit meer heeft losgelaten.

Slow art

Copyright: Rolf Weijburg
Terug in Utrecht verwerkt hij zijn reisindrukken tot etsen. ‘Een mooie combinatie van inspiratie en ambachtelijkheid.’ Rolf Weijburg huldigt niet alleen een trage manier van reizen, maar ook van werken, die vaak pas na maanden, en soms pas na jaren, een of meer etsen oplevert waarin hij de sfeer overbrengt zoals hij die ervaren heeft. Na de eilanden rond Afrika zijn nu de 25 kleinste staatjes van de wereld aan de beurt.

Susannah van Asch-Yasuda

 Een nieuw leven

‘Sterven is hetzelfde als geboren worden, zei onze vroedvrouw – dezelfde eerbiedige stemming. Toen ze dat zo beschreef, wist ik dat het klopte. Je staat aan dezelfde poort, al is het aan een andere kant.’ Susannah van Asch-Yasuda over de week waarin ze zowel een kind verloor als een kind kreeg, en de maanden die daarop volgden. ‘Tegen andere moeders zeg ik nu: Probeer samen op reis te gaan.’


Column H.C. Moolenburgh

Een prachtig toegift

Copyright Hape Smeele

Tegen de verwachtingen in haalde onze columnist H.C. Moolenburgh dit jaar zijn 92e verjaardag. Zijn oudste zoon in een toespraak: ‘Je bent bij uitspraken van specialisten altijd zo enorm eigenwijs geweest dat je je er ook nu niets van aan hebt getrokken!’ Zijn tweede zoon met een knipoog: ‘De specialist heeft zich gewoon vergist – omdat hij nog nooit een 91-jarige met een burn-out had gezien’. Een nieuwe column. Een prachtig toegift.



Column Marjet Maks

Seizoenen in een Spaans bergdorp

© Mark Chinnick: Evening Swallows over Las Alpujarras

Tot ver na middernacht klinkt buiten geroezemoes, gepraat, gitaargetokkel en spelen de kinderen op straat. Dan steekt een koele bries op. De nachten worden frisser. De volgende negen maanden, drie heerlijke seizoenen lang, zijn in aantocht. Marjet Maks verheugt zich op de oogstfeesten en rode waterverfluchten. En hopelijk valt er ook nog wat regen!



 

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend