Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie


Lentenummer 1-2017 Vruchtbare Aarde


In Nederland was Down tot Earth de docu-sensatie van de afgelopen maanden (met het verbijsterende bezoekersaantal van 110.000, plus media-aandacht in alle grote kranten tot het Financieel Dagblad aan toe). In dit lentenummer van Vruchtbare Aarde het verhaal van drie gezinnen die het roer omgooien: Gezin 1: Vier jaar bij de indianen, gevolgd door een zoektocht over zes continenten op zoek naar wijsheid | Gezin 2: Negen maanden buiten de tijd aan een snelstromende Canadese rivier | Gezin 3: Opnieuw beginnen in Órgiva, Zuid-Spanje.

Het verhaal achter Down to Earth

Gezin 1: Rolf Winters over de wijze met 14 gezichten

Op zoek naar een nieuw perspectief woonde het gezin van Rolf Winters vier jaar bij Noord-Amerikaanse indianen. Een 80-jarige medicijnman maakte een verpletterende indruk op hen. Aanleiding tot een wereldwijde zoektocht. Resultaat: de film Down to Earth. Première: Klimaatconferentie Parijs. “Op elk continent leken we het gesprek voort te zetten, als voerden we een gesprek met één persoon met veertien gezichten.”

Kinderen verliezen te snel hun natuurlijke intuïtie

“Het zou in het onderwijs niet om de juiste antwoorden moeten gaan, maar om de juiste vragen. Ik denk dat het onze taak is ervoor te zorgen dat de volgende generatie niet eerst datzelfde proces hoeft te doorlopen, om – net als wij – pas na een halve eeuw wakker te worden met het inzicht: ‘Hé, het was toch niet zo handig zoals we het hebben gedaan’. Het ontsluiten van het eigen potentieel van kinderen – dat is waar het om zou moeten gaan.”


Alle tijd van de wereld in de Canadese bush

Gezin 2: Een leven los van de klok

Wie in het noorden van Canada de afzondering zoekt, moet uit avontuurlijk hout zijn gesneden. Tot verbijstering van Canadese vrienden verhuisde de Canadese filmmaakster Suzanne Crocker samen met haar gezin naar de bush. Een verblijf van negen maanden tussen snuffelende beren en een temperatuur tot vijftig graden onder nul. Haar film All the time of the world over deze ervaringen oogstte staande ovaties.

Grenzeloze creativiteit

Een simpel leven in de natuur – met drie kinderen, twee poezen en een hond. Als dochter Kate voor vertrek wordt gevraagd of ze uitkijkt naar hun verblijf in de wildernis, zegt het meisje: ‘Ja, er is daar geen internet, en dan zit mam niet de hele tijd achter haar computer.’ Het gezin liet bovendien alle uurwerken thuis. ‘Geen apparaat dat ons vertelde wanneer het tijd was om te gaan eten of naar bed te gaan.’ Een ode aan de creativiteit. 


Een nieuw leven in Órgiva, Zuid-Spanje

 Gezin 3: Een verlangen naar vrijheid

Foto: Francisco José Moreno Caballero

Een sterke behoefte aan autonomie, daar is het mee begonnen: ‘Na een Afrika-reis kon ik niet meer slapen en toen heb ik maar besloten om mijn slaapzak in de tuin te leggen, zoals ik gewend was.’ Samen met vrouw en kinderen koos Peter van Beek voor een nieuw bestaan in Zuid-Spanje. ‘Vrijheid van doen en laten is voor mij altijd belangrijk geweest – maar dan wel in verbinding met gelijkgestemden.’


Het verhaal van Heleen de Weger

Een finale knipoog

Eind 2016 berichtte Wil Uitgeest de redactie over een toevallige ontmoeting met euritmiste Heleen de Weger – nèt terug uit Afrika en nog helemaal in de wolken na een reeks wonderlijke gebeurtenissen. ‘Heleens verhaal deed me denken aan momenten waarop we kennelijk een of andere draad te pakken hebben en door het leven buitelen alsof er een grote kosmische grap met ons wordt uitgehaald…’


Column Frans Kusse & Gio Meijer

Het verhaal van de zeven artsen

Een zestigjarige ernstig zieke man lijkt iets te hebben gegeten dat verkeerd is gevallen. Zeven artsen verschijnen aan zijn bed. Allemaal stellen ze hun diagnose. Allemaal komen ze tot een ander oordeel. En toch spreken ze elkaar nergens tegen. Een even simpele als intrigerende vertelling van de homeopathische artsen Frans Kusse en Gio Meijer die in steeds ruimere cirkels beweegt rond een medisch probleem.


Hans Moolenburgh over tijdvissers

Een archipel van herinneringen

Foto: Cat Burton

‘Een bezoekje aan Isola Bella, een eilandje in het Lago Maggiore. Een piepkleine gebeurtenis die bewaard is gebleven in een zee van vergeten herinneringen. Voor het eerst zie ik een kruidje-roer-me-niet dat bij de minste aanraking zijn tere blaadjes vouwt en het takje laat hangen...’ Hans Moolenburgh mijmert over eeuwige waarden, vergankelijkheid en mens-zijn. ‘Wie of wat we echt zijn, staat boven de tijd.’


Column Marjet Maks over creativiteit

Een creatief mens is nooit alleen

Beeld: Dianne Lacourciere

‘In mijn jeugd was kliederen met vingerverf, hutten bouwen en met poppen spelen onontbeerlijk voor de ontwikkeling van creativiteit.Verveling is niet erg, daar word je creatief van, zei mijn vader vroeger als we landerig rondhingen en zeurden of hij niet iets voor ons te doen had.' Misschien - aldus Marjet Maks - is het tegenwoordige begrip mindfulness wel het vervelen van vroeger. ‘Een lege geest zet aan tot origineel omdenken.’


Jaap Huibers over voorjaarsmoeheid

Een nieuwe lente (1)

In de periode van half februari tot half maart voelen we ons vaak wat minder fit – wat lusteloos, wat minder energiek. Vroeger sprak men over voorjaarsmoeheid, aldus Jaap Huibers. ‘De Romeinen wisten al dat je aan het eind van de winterperiode een soort reinigingsproces moet doormaken. Zeg maar: jezelf schoonmaken, reinigen van de voor de gezondheid belastende resten uit de voorliggende periode...’


Beeldcolumn Jos van Wunnik

Een nieuwe lente (2)

'Je aangetrokken voelen door een wat dieper gelegen plek in het bos en daar ineens een zachte stroming ervaren als een onzichtbare streling van de andere wereld…' Zijn hele leven al wordt kunstenaar Jos van Wunnik aangetrokken door het stromen van water en licht in de natuur, als het etherisch stromen van een onzichtbare wereld.


Aanwinsten in VA's webwinkel: films

Historias | Speelfilm | 2011 | Ned. ondertiteld | € 8,50

Midden in het smartphone-tijdperk durfde de jonge Braziliaanse filmmaakster Julia Murat het aan een film te maken waarin helemaal ‘niets’ gebeurt. Geen dreiging, geen prikkeling, geen afleiding – niets wat de zinnen op scherp zet. Historias is een film die de kijker alle ruimte biedt tot reflectie. Als een 17e-eeuws portretschilderij speelt de film met licht: een spel van licht- en schaduwvlekken in het schijnsel van een olielamp. Info»


Tanna | Speelfilm | 2016 | Ned. ondertiteld | € 12,50

Een prachtig Zuid-Pacifisch vulkaaneiland vormt de achtergrond van dit ontroerende Romeo en Julia-verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Wawa dreigt volgens de oude regels van de stam uitgehuwelijkt te worden. Maar het meisje heeft al gekozen. Samen met haar geliefde slaat ze op de vlucht. Het romantische drama wordt met verve gespeeld door de plaatselijke bevolking. Info»


La Révélation des Pyramides | Docu | 2011 | Ned. | € 8,50

Toen de rest van de planeet nog in dierenhuiden liep, werd de Piramide van Cheops gebouwd. Het grootste bouwwerk van de Oudheid, zo hoog als een wolkenkrabber van 42 verdiepingen. Een verbijsterend nauwkeurige stapeling van gigantische stenen. Niemand snapt hoe dat mogelijk is met alleen beitels, hamers en henneptouw. Na tien jaar onderzoek komen de makers van deze docu met een aantal prikkelende hypotheses. Info»


Dansen met gehoornde dames | Docu | 2013 | NL | €15


"Van onze veestapel moest elk jaar 25% behandeld worden met antibiotica. Tot we het drastische besluit namen ermee te stoppen." Irene en Jan Dirk van der Voort gingen op zoek naar de oorzaak van ziekten in plaats van hun koeien preventief antibiotica toe te dienen. De docu Dansen met gehoornde dames vertelt het verhaal van deze bijzondere transitie. Waar haal je trouwens het vertrouwen vandaan om het op een andere manier te gaan doen? Info»


Tous les soleils  | Speelfilm | 2012 | NL | € 9


‘En meteen verkeerde ik in extase,' aldus regisseur Philippe Claudel over de Zuid-Italiaanse Tarentella-muziek. Volgens een legende zou de muziek een genezende werking hebben. Muziek en legende hebben vervolgens als inspiratie gediend voor zijn film. ‘De muziek moest zelf een soort personage worden...’ Een heerlijke lichtvoetige tragikomedie, snel schakelend tussen humor, tragiek, emoties, verdriet, het clowneske en dramatiek. Info»


Aanwinsten in VA's webwinkel: boeken

Helende verhalen voor kinderen | 2003/2013 | € 17,50

Hoe is het mogelijk dat kinderen met een allergie of slaapproblemen of faalangst zo’n baat kunnen hebben bij een simpel verhaal? ‘Een kind voelt de pijn, de angst en de vreugde van zijn favoriete knuffel en identificeert zich daarmee. Als zo’n knuffel dan na een wonderlijke ontmoeting geneest, en het onderbewustzijn de nodige acties onderneemt om hetzelfde te doen, ja, dan kan de uitwerking verbluffend zijn.’ Info»


De Piramide | boek | 1980/2013 | Ned. | € 9,50

Paul Liekens: ‘Het leuke van piramide-energie heb ik altijd gevonden dat het zo tastbaar is. Journalisten die mij hierover kwamen interviewen, vroeg ik twee kartonnetjes met fruitsap mee te nemen. En dan zette ik het ene onder een piramide. En als het interview was afgelopen, zei ik: Proef nu eens het verschil. In een piramide wordt een persoon of een product uitgenodigd terug te keren naar zijn eigen perfectie.’  Info»


Uit de oude doos | Nederlands ondertiteld

Kleren maken de man | Speelfilm | 1957 | NL | € 8,50


‘In onze Westerse samenleving hebben we nooit geleerd dat ouderdom een spirituele periode in het leven is.’ Vruchtbare Aarde interviewde in 2005 acteur Kees Brusse over zijn kijk op het leven en de problemen van het ouder worden. Maar ook over  het menselijke vermogen te genieten van de kleine dingen van het leven (klik hier). De komedie Kleren maken de man waarin Brusse de hoofdrol speelde, is dit jaar precies 60 jaar oud.  Info»


 

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend