Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie

Copyright: Jan van der Greef
Zomernummer 2-2016 van Vruchtbare Aarde | 5 juli


Copyright: Jan van der Greef

Als Leidse hoogleraar probeert Jan van der Greef de gezondheidszorg te vernieuwen vanuit een ecosysteemgedachte. Bij TNO doet hij ook onderzoek naar traditionele Chinese geneeswijzen. In zijn vrije tijd is hij natuurfotograaf. Een gesprek over vogels, vrijheid en geluk; acceptatie van jezelf en het doven van de stem van het oordeel..


Interview met Peter Wohlleben

De gezondheid van bossen

Copyright: Saskia Hausel

Peter Wohlleben is de populairste boswachter van het moment. Zijn bomenboek heeft de manier waarop we naar bossen kijken veranderd, noteerde The New York Times – die maar gelijk een verslaggever de oceaan over stuurde. "Je kunt bomen pas beschermen als je ze begrijpt." Op dus naar de Eifel voor een wandeling door een 4.000 jaar oud beukenwoud waar bomen nog voor hun zieke buren zorgen. 


Burenhulp bij nood

Copyright: Peter Wohlleben
Copyright: Peter Wohlleben

Geen levend wezen houdt een vastenkuur van een paar eeuwen vol. En al helemaal geen aan zijn lot overgelaten boomstronk zonder bladeren. En toch is dat stronkje linksboven op de foto, zo licht Peter Wohlleben toe, maar liefst 500 jaar oud! De oplossing van het raadsel? "Naburige beuken pompen al eeuwen een suikeroplossing naar de stronk." Een ongelooflijk voorbeeld van burenhulp bij nood.Interview met Jan van der Greef

Schitterende foto's

Copyright: Jan van der Greef

Er zijn momenten dat hij zich zo met de natuur verbonden voelt dat het denken stopt. "Alsof mijn ik verdampt en je een gebied betreedt waar geen oordelen zijn. In die flow ontstaan vaak hele mooie foto’s. In de loop der jaren ben ik gaan ontdekken dat foto’s zo niet alleen de buitenwereld vastleggen, maar ook je eigen binnenwereld weerspiegelen." Jan van der Greef over vogels, vrijheid en geluk.


Vogels, vrijheid & geluk

Copyright: Jan van der Greef
Copyright: Jan van der Greef

In zijn jeugd was er een droom die telkens terugkwam. "Ik was die vogel die hoog boven mijn ouderlijk huis licht als een veertje door de lucht bewoog en de wereld overzag. Elke keer bracht die droom een gevoel van overzicht, vrede, vertrouwen en tijdloosheid mee. De notie dat alles één is."


De nieuwe betekeniseconomie 

Frank Wiering over Geluk

Frank Wiering, Tegenlicht VPRO

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar over 5, maximaal 10 jaar bestaat er geen onverantwoord ondernemen meer. Er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven, ontdekte Frank Wiering tijdens de research voor zijn tv-documentaire over nieuwe economie. "Vooral jonge mensen zijn sinds 2008 anders gaan denken over wat belangrijk is in het leven."


Het verhaal van Dion Drew

Dion Drew, Greyston Bakery

Een aanstekelijk voorbeeld van de nieuwe economie: de Greyston Bakkerij. Leverancier aan Ben & Jerry's. "We nemen bij Greyston geen mensen in dienst om brownies te bakken, we bakken brownies om mensen in dienst te kunnen nemen. Niemand wordt afgewezen bij zijn sollicitatie. Er is zelfs helemaal geen sollicitatie."


Schoonmaken op een menselijke manier 

Foto Henk-Jan Winkeldermaat: Remmelt Schuuring

De schoonmaakbranche is een hiërarchische wereld die draait om geld en ego. Remmelt Schuuring begon een coöperatie waarin schoonmakers werken op basis van respect en vertrouwen.


Soep als bron van troost

Foto Jan Willem van Vliet: Michel Jansen
Foto Jan Willem van Vliet: Michel Jansen

Michel Jansen werkte bij een zorgverzekeraar. Op een dag werd hij bij zijn baas geroepen. Jansen bleek te begripvol, hij voerde te lange telefoongesprekken. “Ga jij nu maar doen wat je passie is,�? riep zijn baas uit. “Als ik je over je soepjes hoor praten, sta je in vuur en vlam. Sla je vleugels uit, ga in de wind staan en ga soep verkopen." Dat is dus wat Michel Jansen nu al 20 jaar doet.


Column: Jaap Huibers

Kiezelzuur voor huid, nagels en glanzend haar


Foto Amara Photography: phantom quartz Fytotherapeut, organist en Bach-liefhebber Jaap Huibers is terug. Schrijver van ontelbare boeken. Weet u het nog? Ons interview met hem, waarin hij ervaringen deelde uit zijn rijke natuurgeneeskundige praktijk. In zijn eerste nieuwe column gaat hij in op een element waar we slechts een spoortje van nodig hebben, maar dat toch o zo essentieel is: kiezelzuur. 


Column: H.C. Moolenburgh

Vooruitschouw: de beer is los

Spencer Wright: Brown Bear (Ursos arctos), ZSL Whipsnade Zoo

"Dat is de droom waar ik je vanmorgen over vertelde," riep Hans Moolenburgh uit tegen zijn vrouw. In zijn nieuwste column geeft hij intrigerende voorbeelden van dat raadselachtige fenomeen vooruitweten...


Column: Marjet Maks

Muziek van de stilte

"Amalia, de vierendertigjarige dochter van Rafael en Maria, vindt ons Andalusische dorp veel te stil. Ze heeft gitaar en saxofoon gestudeerd op het conservatorium en ze heeft een mooie zangstem. Als ik ’s middags met onze honden langs haar balkon loop hoor ik haar soms spelen – toonladders of vrolijke flamencojazz." Marjet Maks over dorpsstilte en Amalia's zang.


Column: Rob Top

Dolende zielen

Liz West: She's Pretty, But She's Just Not My Type

Veel mensen zijn overtuigd wel eens de aanwezigheid van een overledene te hebben gevoeld. Sceptici zeggen dan al snel: ‘Oh, dat is omdat je zo iemand heel erg mist en dan gaat je fantasie op de loop.’ Rob Top denkt er anders over. 


Column: Frans Olofsen

Mooier dan Nereus’ dochters

Antonio Sontuoso: Cassiopea

Bij Frans Olofsen denk je misschien een column te lezen over kwallen, maar plotsklaps blijk je te zijn beland in een mythologisch verhaal over Cassiopeia, een ijdele vrouw die opschepte over haar schoonheid en beweerde mooier te zijn dan de dochters van de zeegod Nereus...(FILMPJE)


 
Verkooppunten Vruchtbare Aarde in NL en BE

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met korting
Footer
Stuur deze email door naar een vriend