Lentenummer 1-2015 met Paul du Marchie en Niels Stokholm


Het begon eind 2014 met de ontdekking van een raadselachtig boek over het leven van Paul du Marchie. Begin 2015 reisde Vruchtbare Aarde naar diens cultuurcentrum in een eenzame vallei hoog boven het Meer van Genève. Hetzelfde meer waar Vruchtbare Aarde Reto Domeniconi interviewde over zijn visionaire, homeopathische visie op de kwaliteit van voeding.

Een greep uit de inhoud van 1-2015:

Het levensverhaal van Paul du Marchie

Er was iets in zijn levensverhaal dat mateloos aantrok. Een fascinerend mengsel van avontuur en poëtische levenszin. ‘Alles wat ons diep raakt, is versluierd. Alles van echte waarde is gebaat bij de schemering. Als kind heb je daar geen moeite mee, omdat voor een kind het geheim nog deel uitmaakt van het leven.’


De illusie van bezit


Zijn jeugdjaren leefde hij in weelde. Maar daarnaast was er de wijsheid van zijn moeder. ‘De weelde is slechts buitenkant,’ zei ze. ‘Geld bezit je niet echt. Er is zelfs niets wat een mens echt kan bezitten. Jaloezie is niet slecht, maar dom, omdat ze berust op een illusie.’


De Steen der Wijzen

Ergens doet hij denken aan een vroeg-Middeleeuwse troubadour.
Een reiziger die misschien altijd op zoek is geweest naar de Steen der Wijzen, en die misschien ook wel gevonden heeft. Iemand die thuishoort in een vorige eeuw, maar in zijn zoeken ook iets universeels heeft. Info»


Culturele vrijhaven

Zijn grote liefde gold altijd de woestijn. Tientallen malen is hij er in zijn leven geweest. Maar zijn thuishaven is al die tijd een cultuurcentrum geweest op een Zwitserse berg. "Waarom komt Vruchtbare Aarde eigenlijk niet langs?" Ja, waarom eigenlijk niet?   Info»


Orgelspel hoog in de bergen

In de namiddag van de laatste interviewdag maak ik twee filmpjes, omdat anders niemand thuis iets snapt van de wonderlijke sfeer in deze ruimte, waar Nicole aan het spelen is op het ooit door Paul gebouwde orgel. Een intrigerende intensiteit hangt er nu in dit ingesneeuwde huis hoog op een Zwitserse berg. Info»


Verwondering als levenskunst

En natuurlijk praten we... Over het immense belang van verwondering. In Pauls ogen het begin van de menswording. Over spelen en het bouwen van een kinderkasteel met kinderen. "Als je de zin voor verwondering niet al in de kinderjaren weet te wekken, valt dat gemis later niet even in te halen." 


Veel moois in het verschiet - Niels Stokholm

De koks van het beste restaurant van de wereld (Noma in Kopenhagen) werken van negen uur ’s morgens tot half één in de nacht in de verschillende keukens of in het bos – op zoek naar kruiden, bladeren, mos, bessen en paddestoelen. Vlees en kaas van topkwaliteit betrekt chefkok René Redzepi van het biodynamische bedrijf Thorshøjgaard van Niels Stokholm.


Landbouw van de toekomst

"Biodynamische landbouw is iets voor de toekomst," aldus Niels Stokholm. "Een toekomst die morgen kan aanbreken, of over honderd jaar." Zijn boerderij drijft op het ritme van de natuur en de uitwisseling tussen mens en dier. 


Phie Ambo maakte film over Niels Stokholm

De Deense filmmaakster Phie Ambo verbleef bijna een jaar op Thorshøjgaard. “Toen ik er voor het eerst kwam, zag ik een harmonie die ik niet kende." Samen met Niels Stokholm kwam de filmmaakster naar Amsterdam voor de Nederlandse première. Info»


De kracht van vervoering

Haar liefde voor het medium film dankt Phie Ambo aan een filmpje uit 1978 waarin alleen het gezicht van een klein jongetje is te zien dat in vervoering naar een poppen voorstelling kijkt. “Hoewel ik niet denk zelf ooit zo'n mooie film te kunnen maken.?


Levensveranderende verhalen

Froukje Kootstra verzamelde 21 aangrijpende bijna-doodervaringen. Haar fascinatie begon met het verhaal van Arie Stolk. ‘Wat hij me vertelde over zijn ervaring raakte me zo enorm dat het aanvoelde alsof ik het zelf had beleefd!’


Je laten uitdagen door het leven

Arie Stolk: “Er zijn mensen die zeggen: ‘Hé Arie, je hebt gewoon gedroomd.’ Maar stel je nu eens voor wat het betekent dat je 23 jaar geleden iets hebt gedroomd wat nog altijd zo’n impact heeft en tot op de dag van vandaag je leven bepaalt.?


Keukengeheimen  Jubileumartikel 20-30 jaar VA

Niemand heeft ooit kunnen aantonen dat eieren uit de legbatterij verschillen van die van vrij rondlopende kippen. En toch hebben twee Zwitserse multinationals jarenlang onderzoek gesponserd dat deze conclusie weerspreekt. “Dergelijke verschillen worden pas duidelijk op het moment dat je een nieuwe dimensie toevoegt aan het begrip voedselkwaliteit.? Gedenkwaardig interview met oud-Nestle-topman Reto Domeniconi.


Alphabet  Onderwijsfilm van het jaar 2014

Een ode aan de menselijke verbeelding is de film Alphabet. Een pleidooi voor onderwijs dat niet oordeelt of beoordeelt, maar kinderen respecteert en uitgaat van de echte behoeften van het kind. Tijdens de première op IDFA 2013 deelde Vruchtbare Aarde het maximale aantal sterren uit. In 2014 werd Alphabet uitgeroepen tot de onderwijsfilm van het jaar. Nu op DVD»
 
Geef lentenummer weg Geef abonnement cadeau ++ met korting
Footer
Stuur deze email door naar een vriend