“Alsof ik een vergeten
   rommelzolder aan het
   opruimen ben?

 Voeding voor de ziel       Vruchtbare Aarde        Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

 Een greep uit de inhoud van VA 4-2013:

 Een ongelooflijk boeiende kantelperiode

‘Nog één of twee moeilijke jaren en we komen er weer bovenop?’ Vergeet het maar, zegt Jan Rotmans, hoogleraar Transities, Erasmus Universiteit. “Wat we doormaken is een verandering van tijdperk. Een systeemcrisis die gepaard gaat met een botsing tussen het oude en het nieuwe denken.? Maar uiteindelijk is de omslag niet tegen te houden: “We zullen veel dynamiek meemaken de komende tijd. We bewegen in de richting van een samenleving waarin de mens weer in alles centraal zal komen te staan.? Info»


 Vondsten op de rommelzolder

“Als ik mag kiezen, kies ik voor succes. Maar ik ben wel nieuwsgierig geworden naar geen succes. Zoals je pijn probeert te vermijden − tot je erachter komt dat pijn vermijden oppervlakkiger kan zijn dan pijn onderzoeken.? Theatermaakster Dette Glashouwer heeft na het verlies van haar theaterwerk een jaar over het water zitten staren. Een jaar om te voelen hoe het is om dingen kwijt te raken. “Hoe zou er anders iets nieuws kunnen ontstaan?? Nu onderzoekt ze haar persoonlijke verhouding tot geld. “Alsof ik een vergeten rommelzolder aan het opruimen ben.? Info interview»


 De stad van mijn dromen

Foto: Karin S. de Boer

Een vliegende schotel op zonne-energie? Nee, dat idee  ging de Amerikaanse vliegtuigfabriek Douglas veel te ver. Ontwerper Jacque Fresco nam gefrustreerd ontslag. ‘Het is alsof deze visionaire man de 20e eeuw heeft overgeslagen en direct de 21e eeuw is binnen gesprongen.’ Zo typeert een bewonderaar de inmiddels 97-jarige Amerikaanse uitvinder. ‘Het is slechts één enkele stap van Jules Verne naar Jacque Fresco.’ Uiteindelijk is Fresco zelf maar de stad van de toekomst gaan bouwen. Een wereld van overvloed waarin geld overbodig is. Info»


 Griekse dorpspleinen en andere paradijzen

“Het paradijs is de staat van mens-zijn waarin we niet langer behoefte hebben aan alle dingen waarvoor we nu dag in dag uit moeten werken,? aldus de Tsjechische econoom Tomáš Sedlácek, in zijn jonge jaren adviseur van de bevlogen Tsjechische dichterpresident Václav Havel. Een rustgevende bespiegeling over Griekse platanen op dorpspleinen, aubergines, voldoening en jonge vrouwelijke uitvinders.  Info»


 Van optiebeurs naar BioThee

Als kind verslond hij de beursberichten in de krant. Op zijn veertiende volgde hij zijn eerste bankopleiding, om zich tegen de zin van zijn vader op te werken tot beurshandelaar. Toch klopte er voor zijn gevoel iets niet op de beursvloer, maar wat? De biografie van Peet Veerbeek leest als de zoektocht naar een eerlijker, menswaardiger samenleving. Sinds een paar jaar zet hij zich in voor een economie zoals die volgens hem bedoeld is - voor het welzijn van alle mensen. Naast zijn werk voor BioThee verzendt hij voor VA ook alle DVD's. Een interview. Info»


 De wens van Marjet Maks


“Alles begint met een wens,? zei Marinus Knoope in de vorige editie van Vruchtbare Aarde (3-2013). Mooi, dacht Marjet Maks bij lezing. “Want zonder wens geen doel, en zonder doel geen leven.? Vijftien jaar geleden verkeerde haar bedrijf Tuinatelier in Utrecht in een impasse. “Wat wil je dan?? had haar compagnon al meermalen gevraagd. “En de laatste keer had haar stem een radeloze ondertoon gekregen.? In haar nieuwste column vertelt Marjet hoe ze haar wens realiseerde door het schrijven van een boek, een historische roman, die zich afspeelt in de streek waar ze uiteindelijk terecht kwam, Las Alpujarras. ? Info» 
Bestel nummer 4 los Geef deze editie cadeau +2 welkomstnummers
Footer
Stuur deze email door naar een vriend