De mysterieuze herkomst
  van een authentieke wens

 Voeding voor de ziel       Vruchtbare Aarde        Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

 Herfsteditie 3-2013 van Vruchtbare Aarde:

 Wensen zijn net bloesems

Copyright: Jan Smith - Blossom to apple
Omslagbeeld Chantal Trigallez en Marinus Knoope

Aan een appelboom groeien appelbloesems uit tot appels. Even vanzelfsprekend verwerkelijkt een mens een authentieke wens.  Natuurlijk heeft zo’n bloesempje bescherming nodig. Zoals een wens koestering behoeft. Maar verder gaat het redelijk vanzelf. Er ontstaat pas een probleem als een appelboom citroenen zou willen laten groeien. “We kunnen namelijk niet van wens ruilen.? Een gerijpt interview met de ontdekker van de creatiespiraal, Marinus Knoope. Meer info»


 Wijze levenslessen

Copyright: Carsten ten Brink, 10b travelling

Vader en zoon zijn plastic- ophalers in Rajasthan. Niemand snapt waarom de vader niet juicht bij geluk en huilt bij ongeluk. Maar beter dan zijn dorpsgenoten blijkt hij in de gaten te hebben dat geluk niet altijd gelukkig en pech niet altijd ongelukkig maakt. Een van de drie volksverhalen die Sander Francken liet naspelen door plaatselijke acteurs. “Het besef dat de oude wijsheid van ieder volk van universele betekenis is, vond ik zo’n mooi uitgangspunt in een tijd waarin we elkaar vaak in de haren vliegen vanwege cultuurverschillen.? Info interview»


 Losgeslagen kamelen en cashproblemen

Foto: Karin S. de Boer
Foto: Karin S. de Boer
Foto: Karin S. de Boer

Copyright: Karin S. de BoerElke film heeft een man/vrouw nodig die zorgt dat de boel niet gierend uit de klauwen loopt. Karin S. de Boer was die vrouw in Bardsongs. “Het is al warm, maar nu komt de stoom mij uit de oren.? We kijken over haar schouder mee naar het hectische leven op de Indiase set. Een impressie van haar ervaringen met hoogteziekte, bureaucratische obstructie, mannelijke ego's, het eeuwige Indiase vuilnis en de per dag stijgende temperaturen. “Tussendoor nog een etentje met de bankdirecteur, die mij naar eigen zeggen kent van een vorig leven.?  Info»


 Koesterende klanken

“Als je vaak dichtbij mensen bent in hun meest kwetsbare omstandigheden, merk je dat je daardoor zelf ook verandert.? Junda Maks is behalve harpiste ook gediplomeerd verpleegkundige. Ze laat haar harp klinken in verzorgingstehuis, ziekenhuis en hospice. VA-columniste Marjet Maks zoekt haar schoonzus op voor een gesprek over de bijzondere betekenis van harpmuziek voor zwaar zieke of zelfs stervende mensen.  Info»


 Kostbare kwetsbaarheid

“Ik ga steeds duidelijker zien hoeveel onzekere, onhandige, onduidelijke momenten er in het leven zijn; momenten waarin je even niet weet wat te doen of te zeggen; waarin de neiging bestaat om deze ongemakkelijkheid weg te nemen – met een grapje, met woorden of door afleiding te zoeken.? De grote ontdekking is vervolgens, aldus yogadocent en ademtherapeut Karin Steffens, dat het leven zelf onzeker blijkt. En met dat inzicht blijkt er iets te veranderen. Info»


 De Gebrokenen

Zowel de vormgever van dit blad als de maker van de talloze fotoportretten in Vruchtbare Aarde verloren in het verleden een pas geboren kind. Geraakt door hun ervaring schreef Anne C. Possel een mythische vertelling over drie vroeg gestorven kinderen. Bij de presentatie hield zij een indrukwekkende inleiding. Info»
 
Bestel zomernummer los Geef deze editie cadeau +2 welkomstnummers
Footer
Stuur deze email door naar een vriend