De megasprong
  van onze tijd

  Voeding voor de ziel        Vruchtbare Aarde        Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

 Een kijkje in zomereditie 2-2013:

 Orfeo’s nieuwe lied

We leven in een tijd van revolutionaire veranderingen – veel ingrijpender dan welke cultuurovergang ook uit de geschiedenisboekjes. Een interview met oudtheater- directeur Maarten Zweers, die inspiratie put uit het werk van grote Europese kunstenaars. “We groeien toe naar een tijdperk van grote vergezichten en het geleidelijk wegvallen van nationale en religieuze begrenzingen.? Een gesprek over het naderbij komen van een wereld waarin de sky the limit is en waarin ‘het nieuwe gezichtspunten zal gaan regenen’. Meer info»


 Op pad met een ezel

Zijn vrouw voelt al weken aan dat de reiskriebel weer eens op het punt staat toe te slaan. Niet bij haar, maar bij hem. “En dat is een gelukkig gevoel, die reisdrang,? aldus beeldend kunstenaar Marinus van Nistelrooij. Even later gaat hij op pad, met zijn ezel als kameraad. Waarheen de weg voert, weet hij nooit. “Een reis is pas een avontuur als je niet weet waar de reis eindigt.? Een gesprek met een oud-horecabaas en levenskunstenaar - over reizen als de ultieme manier om thuis te komen. Meer info»


 Japanse levenslessen

Wat een tiendaagse tournee door Nederland al niet teweeg kan brengen. De Japanse onderwijzer Kanamori gedroeg zich volgens scholieren soms een beetje als een ‘kind’. Een wijs kind wel te verstaan. Na zijn terugkeer naar Japan komt de vraag op waarom Nederlandse leerlingen, ouders en onderwijsgevenden zich zo aangesproken hebben gevoeld door het verhaal van deze Japanse schoolmeester. In veel van de reacties duikt het woord ‘essentie’ op. De essentie van onderwijs.  Meer info»


 De grote reis

‘De dood is niet het einde,’ aldus de bekende arts-psychiater Elisabeth Kübler-Ross. ‘Zoals een vlinder zich losmaakt uit zijn cocon, zo maakt ook de ziel zich los uit het lichaam.’ De Nederlandse filmmaakster Josephine Hamming weet veel van vlinders. Zowel van de spirituele vlinderverhalen rond het overlijden van een dierbare als van de biologische vlinderraadsels. Acht jaar lang bestudeerde ze het heen- en weervliegen van een trekvlinder tussen St. Petersburg en Casablanca. Info»


 Een uurtje zingen

Natuurlijk uiten tieners forse bedenkingen als hun muzieklerares het absurde plan lanceert een klassiek koorwerk als Mozarts Requiem te gaan zingen. Maar kijk eens wat er loskomt als al die kwetsbaarheid, aarzelingen en bravoure naar buiten komen, en de eigen stem op blijkt te gaan in een groter geheel van stemmen en orkestklanken. Hulde aan het muziekonderwijs op vrijescholen. Info»
 
Bestel meinummer los Geef deze editie cadeau +2 welkomstnummers
Footer
Stuur deze email door naar een vriend